2019/05/14

Meidän uudet ruutuaikasäännöt

Hämärtyvässä huoneessa loistaa pieni sinertävä valo ja lapset istuvat hiljaa näpyttelemässä omaa ruutuaan. Kun heitä pyytää laskemaan laitteet pois, syntyy sota jonka kaltaista ei koskaan vielä ole kohdannut. Kun Ipadi tai kännykkä on laitettu pois, lapset ryntäävät laittamaan telkkaria päälle. Päivä päivältä on vaikeampaa muuttaa käyttäytymismalleja. Niin kävi meillä. Lapset olivat koukussa laitteisiin. Kun kolmisen viikkoa sitten kävin luennolla järkyttymässä nykyajan ruutuajoista ja niiden vaikutuksesta pieniin lapsiin päätin, että meidän perheessä oli pakko tehdä muutoksia. Meidän lapset (ja toisinaan myös me aikuiset) vietämme aivan liikaa aikaa ruudun ääressä. Pidimme kriisipalaverin - siis ihan sellaisen jossa koko perhe kokoontui ruokapöydän ympärille - ja kävimme keskustelua siitä mitä meidän olisi muutettava jotta voisimme paremmin. Lapset olivat yllättävän ymmärtäväisiä tilanteessa. He kuuntelivat kiltisti ja hyväksyivät tosiasian joka oli se, että rajoja oli tulossa lisää meidän oman hyvinvoinnin takia. Koska halusin tehdä asiasta mahdollisimman selkeän kirjoitin meidän perheen säännöt siinä palaverissa ihan ruutupaperille kaikkien läsnäollessa.. 

Meidän perheen uudet ruutuaika-säännöt: 

- Lasten ruutuaika rajoitetaan applikaatiolla 1 tuntiin/arkipäivä & 2 tuntiin/pyhäpäivä. Tämän jälkeen applikaatio sammuuttaa automaattisesti pelit ja youtuben. Puheluita saa soittaa ja viestejä saa lähettää tämänkin jälkeen, maltillisissa määrissä. 

- Ruutuaika koskee myös telkkarin katsomista. Meidän lapset eivät juuri koskaan paitsi ehkä elokuvailtana viikonloppuisin katso telkkaria, joten tämä ei ole meillä vaikea asia.

- Kuten käymälläni luennolla selvisi, lasten aivot tarvitsee nollausaikaa kehittyääkseen. Esimerkiksi lyhyet automatkat tai bussimatkat ovat oivallisia hetkiä vain istua rauhassa. Ruudut eivät meidän perheessä siksi kulje enää mukana autossa, lukuunottamatta poikkeuksellisen pitkiä siirtymiä.

- Kodissa oli ohjeiden mukaan myös hyvä rajata alueita kodissa jonne kännyköitä ei tuoda. Meidän perheessä tämä paikka on ruokapöytä/keittiö. Silloin kun syömme, olemme aidosti läsnä koko perhe. 

- Kun kaverit ovat meillä kylässä ei pelata tai katsella telkkaria arki-iltaisin. Silloin hyvä viettää aikaa leikkien ja pelaten. Jos tilanne sen vaatii, lasten kännykät/ruudut annetaan vierailun ajaksi esimekriksi aikuisille. Poikkeuksena tietenkin erikseen sovitut leffaillat tai pidemmät vierailut vanhempien harkinnan mukaan.

- Meidän lapset eivät itse ole somessa, kunnes applikaatioden (IG, Snappi, FB jne) ikäraja sen sallii. Sääntöjen ulkopuolelle suljimme Whatsapin, mutta siellä ei meidän lapset eivät saa olla mukana keskusteluryhmissä. Ainoastaan kaksin käydyt viestittelyt ovat ok. Sain luennolla tietää, että ryhmät ovat pahin paikka kiusaamiselle ja "ulkopuolelle" jättämiselle. Suositus oli tämä: pyri viimeiseen asti pitämään lastasi pois keskustelu-ryhmistä kunnes hän on riittävän kypsä ymmärtämään ja käsittelemään tunteita jotka liittyy tällaiseen kiusaamiseen. 

- Sovimme että äiti ja isi saa katsoa lasten puhelmien sisältöä ja selainhistoriaa jotta tiedämme mitä heidän digitaalisessa elämässä tapahtuu. Sovimme myös etteivät saa ladata pelejä yms. ennen kuin isi ja äiti on hyväksynyt pelin.

- Me vanhemmat näytämme lapsille esimerkkiä ruutuajan noudattamisessa. Myöskään aikuiset ei koskaan esim. käytä puhelinta autoa ajaessa (kuten valitettavasti aika usein on aiemmin tapahtunut). Ja muutenkin aikuisetkin pyrkii valitsemaan hetket jolloin katsomme kännykkää jonka jälkeen laitteet selkeästi laitetaan pois ja ollaan läsnä tilanteessa. Jos kesken puuhan, vanhemmat jossain vaiheessa ottaa puhelimen esille, lapselle kerrotaan miksi: "esimerkiksi, äiti tarkistaa nyt säätiedotukset jotta osaamme pukea oikeat vaatteet päälle tänään". 

Minkälaisia ruutuaikasääntöjä teillä on käytössä? 

-Såfin

1 kommentti:

  1. Ihan samaa on meillä pohdittu. Kiitos kirjoituksesta, sillä se selkiytti omia ajatuksia rajojen laitosta asiaan!

    VastaaPoista