2019/09/19

Pari sanaa ruokahävikin vähentämisestä - Hävikkiviikot

Olen innoissani hehkuttanut täällä blogissa ja instagramin puolella sitä miten olemme alkaneet lajittelemaan kaikki meidän perheen jätteet. Aloitimme helpoimmasta päästä ja treenasimme pahvien ja tölkkipakkausten viemistä kierrätyspisteelle (joka muuten sijaitsee vain n. 500 metrin päästä meidän uudesta kodista!). Sen jälkeen aloimme keräämään lasit ja metallit omiin bokseihin ja lopuksi vielä muovipakkaukset. Tölkit ja sanomapaperit olemme kierrättäneet jo pitkään. Tämä on ollut mielenkiintoinen ja super-palkitseva prosessi meille. En olisi koskaan ajatellut, että jätteiden lajittelusta tulee näin hyvä mieli. Melkein tunnen kun sädekehä pään päälläni loistaa. Hihii... Ensi keväänä olemme päättäneet investoida biokompostoriin meidän pihalle. Jätteiden lajittelu on yksi asia, mutta kokonaiskuvaan voi vaikuttaa myös monella muulla tavalla kuten esimerkiksi pienentämällä ruokahävikkiä. Lisäksi on vielä täysin toinen maailma jossa hyvillä valinnoilla voi vaikuttaa jätteiden määrään valitsemalla tuotteita joiden pakkauksiin ei ole käytetty paljon materiaalia sekä mm. käyttämällä kestovihannespusseja, bioelmukelmuja ja muita uusiokäytettäviä pakkauksia. Keinoja on monia, mutta juuri nyt meidän perheessä pohditaan ruokahävikkiä...

Suomalaiset heittävät keskimäärin 6% ostamastaan ruuasta pois. Henkilöä kohden tämä tarkoittaa 20-25 kiloa vuodessa. (lähde: hävikkiviikot) Eniten meidän perhettä harmittaa puolikäytetyt ruokaainepurkit, kuten esimerkiksi avatut taco-salsat, hillopurkit ja maustekastikkeet. Huomasimme jääkaapin ylähyllyn täyttyneen näillä puoliksi syödyillä purkeilla. Emme ole ajatelleet sen kummemmin koko asiaa vaan heitämme avatun purkin ylähyllylle ja annamme sen olla siellä kunnes se jossain vaiheessa löytää tiensä roskikseen. Lisäksi suuria määriä ruokahävikkiä syntyy meidän perheessä kuivakaapista ja leipäosastolta. Emme leivo kovin usein ja kuivakaapissa on siksi avattuja pakkauksia ruisjauhoja, leseitä jne. joita olemme käyttäneet yhden reseptin toteuttamiseen. Pakkaukset jäävät seisomaan kaappiin ja lopulta vanhenevat ja heitämme ne pois. Tuoreruuan suhteen olemme jo aika hyvin oppineet käyttämään kaikki valmistamamme ruuat. Silti arvioisin että heitämme tällä hetkellä jopa 10% ostamastamme ruuasta pois. Järkyttävää.

Ruokahävikkiviikot meidän perheessä: Olemme päättäneet ottaa kaksi viikkoa timeouttia meidän ruokaostoksiin. Lähtökohtaisesti kaivamme näinä viikkoina kaapista kaikki ainekset ja pyrimme näin tyhjentämään varastoja, jottei ruoka pääsisi vanhenemaan. Toki ostamme ruokaa kaupasta myös tänä aikana, mutta vain täydentääksemme annoksiamme. Esimerkiksi: jääkaapissa puoliksi syöty tacosalsa, kuiva-ainekaapissa yksi takahyllylle unohdettu tortillapakkaus ja maustekaapista löytynyt guacamolemausteseos on jo puolet tortilla-illallisesta. Ja saamme kuivakaapista löytyvästä pian vanhentuvasta pestosta ja avatusta pastapaketista jota täydennetään cashew pähkinöillä ja fetajuustolla kivan illallisen. Ruokahävikkiviikoilla käytämme jokaisella annoksella jo jotain kaapista löytyvää - aina ei tarvitse ostaa uutta. Kaappien tyhjentämistä voisi tehdä systemaattisemminkin, mutta nyt opitaan uutta käyttäytymismallia kahden viikon intensiiviajanjakson ajan.

Pysyvämpiä muutoksia hävikin vähentämiseksi: Yksi suurimmista ongelmista Suomessa on mm. poisheitetty leipä. Me tartumme tähän ongelmaan tästä lähtien pakastamalla kaikki paitsi se leipä jota juuri sillä hetkellä syömme. Ostamme  yleensä viikossa 2-3 pakkausta leipää ja nyt laitamme siis näistä puolet heti pakkaseen. Pakkasen käyttämistä voisimme muutenkin tehostaa. Isosta makaroonilaatikosta voisi suoraan pakastaa jo yhden koko perheen annoksen odottamaan. Tuoreaineksia ostamme jo tälläkin hetkellä pienemmissä erissä, jotta varmasti käytämme ne kaikki. Lisäksi ainakin kerran kuussa pitää alkaa leipomaan hävikkisämpylöitä. Näillä pääsemme jo vähän matkaa eteenpäin hävikin vähentämisessä.

Mietitkö sinä usein ruokahävikkiä..?

-Såfin

Ps. Luin myös jännästä baarista jotka tekevät hävikkiaineksista drinkkejä! Pitää ehdottomasti testata joskus.

PPS. Oikeasti ruokahävikkiviikot olivat jo viime viikolla, mutta minusta näitä voi harrastaa milloin vain.

PPS. Vielä suurempi ongelma hävikkiruokaketjussa on ruokaketjujen osuus kaikesta valmistetusta ruuasta (18%) , mutta tämä on jo aihe erikseen. 

PPPS. Nyt minä lopetan.. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti