2014/11/05

Näin olet parempi äiti!

Kun hermot ovat kireällä ja uhmaikäinen heittäytyy lattialle huutamaan, olo on kaukana siitä miltä tuntuu olla täydellinen äiti. Kerroin jonkun aikaa sitten, että olin aikeissani opiskella vanhemmuuttaa lukemalla Pamela Druckermanin kirjan "French Parents Don't give in". Vaikka osa kirjassa kerrotuista vinkeistä on itsestäänselvyyksiä sieltä tarttui myös hihanvarteen ainakin pari miettimisen arvoista juttua.1. "La Pausa". Opeta lapsesi odottamaan, pysähdy hengittämään. Huomiota ei tarvitse antaa heti  kun lapsi sitä pyytää. Ei myöskään tarvitse vastata lapsen puheeseen tai itkukitinään kun itse on keskellä toista keskustelua. Samalla tavalla tulisi myös arvostaa lasta, eikä häntä saisi keskeyttää keskellä puhetta. Pienelle vauvalle itkuun vastaaminen välittömällä syleilyllä voi tarkoittaa ettei hän opi itse rauhoittumaan. Ja miten mukavaa ei olisi jos lapset jaksaisivat esim. kaupan kassalla odottaa omaa vuoroaan ilman raivokohtausta?

2. Sokeri. Ranskalaiset eivät rinnasta sokeria myrkkyyn. Ilmeisesti he pitävät tätä sokeritonta dieettiä jolla me pohjoismaalaiset nyt kasvatamme lapsemme huvittavana. Lapset saavat siellä syödä suklaata tai muita herkkuja kohtuudella. Sen ympärillä on kuitenkin selkeät säännöt. Esimerkiksi jos lapsi saa palan suklaata aamulla (esim. joulukalenterista) hän saa syödä sen jälkiruuaksi lounaan jälkeen. Ranskalaiset ovat tunnettuja hoikasta ulkomuodostaan vaikka he syövät sokeria jo lapsena!

3. Omatunto. Älä tunne huonoa omatuntoa ollessasi poissa kotoa. Ranskalaiset eivät tunne huonoa omatuntoa vaan he kokevat, että on tärkeä että lapsi ymmärtää, että vanhemmilla on elämä myös kodin ulkopuolella. Lapsen kehityksen kannalta on hyvin oleellista, että hän tietää ettei hän yksin ole äitin tai isän ainut ilonaihe. Se kuorimittaisi lasta liikaa!

4. Lukutaito. Älä opeta lasta lukemaan ja laskemaan liian aikaisin. Ranskalaisten mielestä lapsen tärkein tehtävä ennen kouluikää on opetella ongelmanratkaisua, keskustelua, sosiaalista kanssakäymistä ja empaatiaa. Kaikki muu vie keskittymistä pois näistä tärkeistä osa-alueista.

Olisikohan tässä vähän evästä parempaan äitiyteen?

-SåfinEi kommentteja:

Lähetä kommentti