2020/07/08

Ensimmäinen koko perheen telttailuretki - kohteena Malkasaari

Porottava aurinko, huutavat linnut ja kuuma teltta. Ensin ajatus telttailusta ei houkutellut laisinkaan. Tiesimme kokemuksesta, että telttayöt menevät vähemmillä unilla ja että selkä saattaa jälkeenpäin olla normaalia kankeampi. Pikkuhiljaa aloimme kuitenkin innostumaan ideasta. Olemme viettäneet tänä korona-keväänä niin paljon aikaa luonnossa retkeillen, että ajatus telttailuviikonlopusta alkoi tuntua jopa kivalta. Nauroimme isi-ihmisen kanssa meidän teltalle. Se oli vielä reilu viikko sitten meidän ainut avaamaton häälahja - ja siis häistä tulee jo tänä kesänä 10 vuotta! Hahaa. Mutta meillä oli siis teltta. Niinpä päädyimme eräällä ostosreissulla ostamaan meille makuualustat ja trangian jonka jälkeen meidän kaveriperhe sai meidät lyömään lukkoon päivämäärän telttailulle. Nyt se oli siis pakko tehdä. Olimme kauhuissamme ja innoissamme samaan aikaan. Meidän viikonlopulle oli luvattu ihanaa hellettä ja siitä syystä päätimme valita saaristokohteen jossa voisimme kätevästi pulahtaa mereen. Pienen nettisurffailun jälkeen löysimme täydellisen paikan itä-Helsingin saaristosta ja päätimme että Malkasaari olisi meidän ensimmäisen telttaretken kohde..
Malkasaari on pieni ja kaunis saari jossa on pieni vierasvenesatama. Sinne ei kulje yleistä yhteysvenettä, mutta matkaa mantereelta ei ole paljon. Soutaenkin pääsee siis perille. Malkasaaren keskellä, korkealla kukkulalla on hieno ja suuri grillikatos jonne mahtuu monta porukkaa samaan aikaan. Siellä on jopa yksi sisätiloissa oleva grillaustila. Grillikatoksen lähistöllä oli myös saaren vesipiste ja ulkokäymälät. Saaressa ei ollut sähköjä tai edes roskahuoltoa, joten siellä saavutti oikein sellaisen kunnon retkeilymoden. Me olimme varautuneet tuomalla omat vedet ja vessapaperit ja se osoittautui hyväksi päätökseksi. Saaren kaivosta tuleva vesi ei ollut juomakelpoista, mutta siinä pystyi hyvin pesemään astiat ja kädet. Saarta ympäröi hienot meren aaltojen hiomat kalliot jotka olivat etenkin päiväretkeilijöiden suosiossa. Venelaiturin lähettyvillä oli myös hiekkaranta jota meidän pojat käyttivät ahkerasti. Saaressa oli itselämmitettävä sauna, jota sai vuokrata 90€ vähimmäishintaan. Jätimme saunomisen väliin tällä kertaa - se ei tuntunut tarpeelliselta koska ulkona oli lämmintä ja pulahdimme usein mereen. 

Me valitsimme telttailupaikan mahdollisimman tasaiselta alueelta saaren keskiosasta. Saaressa ei ollut paljon telttailijoita (meidän lisäksi ehkä yksi perhe) sinä viikonloppuna mutta vierasvenesatamassa oli jonkun verran yöpyjiä. Saimme olla tosi rauhassa. Oikeastaan hämmästelimme miten vähän muita ihmisiä näimme, vaikka siellä veneiden perusteella kuitenkin oli jonkun verran väkeä. Saaren vaihteleva maasto teki sen, että kaikki porukat löysivät oman suojaisan paikan. Me siivosimme telttailupaikan, poimimme kävyt maasta ja pystytimme meidän kolme telttaa samalle pienelle aukiolle. Puhalsimme patjat ja levitimme makuupussit telttoihin. Ilmassa oli jännitystä. Pojat pomppivat teltasta toiseen - jopa hieman liian villisti. Olivat niin innostuneita.

Jännittävää telttailussa oli nukkumisen lisäksi myös ruuanlaitto. Meillä oli mukana 2 trangiaa joilla keitimme nuudeleita, puuroa ja kahvia. Lähtöpäivänä paistoimme makkara-lihapullapataa lapsille rannalla trangian avulla. Se teki retkestä erityisen.. hmm.. "retkimäisen". Hihii.. Testasimme teitenkin myös saaren hienoa grillikatosta koska grillasimme illalla makkaraa. Jouduimme tätä varten keräämään luonnosta oksia ja risuja, sillä emme olleet tajunneet ottaa mukaan polttopuuta. Onneksi oli ollut kuivaa jo melko pitkään, niin oksat paloivat hyvin. Me saimme Malkasaaressa aivan huikean hienon illan. Auringonlasku oli kuin satukirjasta ja poikien vesiroiskeet kimalteli kuin kultaa kauniissa keltaisessa valossa. Me aikuiset avasimme illan tullen viinipullon ja istuimme kalliolla ihmettelemässä kauniita maisemia.

Yö oli sitten toinen tarina. Pojat jännittivät nukahtamista. He eivät saaneet unen päästä kiinni ennen kun me aikuiset tulimme telttaan nukkumaan. Siihen asti he vaan kikattelivat ja lopulta taisi tulla jopa pieni itku kun he eivät osannet nukahtaa. Lopulta yö meni yllättävän hyvin ja meidän lapset saivat ensimmäisen kunnollisen telttailukokemuksen. He olivat todella tyytyväisiä ja olivat heti jäämässä toiseksi yöksi metsään. Retkikohde, Malkasaari, oli mitä mainioin kohde meille ensikertalaisille. Kaunis luonto, kivat rannat, rauhallinen meno ja ennen kaikkea helppo paikka veneilijöille ja viikonlopputelttailijoille. 

Oletteko telttailleet perheen kanssa tänä kesänä?

-Såfin

PS. itse nukuin about 4 tuntia yön aikana. Enemmän kuin mitä olisin uskonut. Hihii..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti