2020/06/10

Mietteitä (ja muutama oppi!) kotikonttorilla olemisesta

En olisi arvannut maaliskuussa kun yhtenä torstaisena iltana lähdin toimistolta, että en palaisi sinne ennen syksyä. Tässä kuitenkin ollaan oltu jo pian 14 viikkoa kotitoimistolla. Minä ja isi-ihminen teemme nyt siis neljättä kuukautta jo kotoa töitä. Tässä ajassa olemme oppineet työpäiviemme yhteiselosta ja parista muustakin tärkeästä seikasta jotakin. Hauskaahan on se, että tilanne ei ole meille uusi. Olemme ennenkin olleet 24/7 yhdessä. Mehän aikoinaan tavattiin työpaikalla ja silloin me olimme melkein parisen vuotta yhtä tiiviisti yhdessä kuin nytkin olemme olleet. Tänään ajattelin purkaa ajatuksiani tähän kotona työskentelemiseen liittyen. Odotan kuin kuuta nousevaa sitä päivää kun saamme taas palata normaaleihin käytäntöihin ja työntekoon toimistolle. Siihen asti mennään näillä..

Toisen työrauha. Se mikä yllätti heti alkuun oli se, että etätyöskentelyn aloitettuamme saimme yhtäkkiä totutella toisen työrytmiin. Meillä puhutaan paljon puhelimeen ja pidämme paljon videopalavereita ja ymmärsimme nopeasti, että tämä pitää tehdä suljettujen ovien takana. Kummatkin olemme tottuneita työskentelemään avokonttorissa ja kuulemaan kollegoiden juttelut, mutta nyt kun meillä on eri työnantaja on hyvinkin raskasta kuunnella toisen juttuja. Siksi suljemme ovet kun puhumme puhelimeen ja vietämme myös aikaa eri kerroksissa. Emme oikeastaan edes näe toisiamme kovin paljon normaalin päivän aikana vaikka olemme saman katon alla. Heh. Tämä on taivaan tosi. Voi mennä 5 tuntia ettemme näe toistemme naamoja. 

Säännölliset rutiinit ja herätyskello. Vaikka kuinka houkuttelisi jäädä pidemmäksi aikaa nukkumaan aina aamuisin, olemme päätyneet toistaa samaa aikataulua joka päivä. Olemme huomanneet, että jos kerran annamme periksi houkutukselle siirtää herätyskelloa, olemme nopeasti huonossa kierteessä. Me heräämme joka päivä kello 7.25 ja käymme suihkussa. Työpäivä lähtee hiljalleen käyntiin siinä 8 kieppeillä kahvikuppi kädessä.

Ergonomia kunniaan. Luulimme alkuun pärjäävämme vain yhdellä työhuoneella. Se usko osoittautui vääräksi. Toinen ei voi tehdä puolet työpäivästä seisten tai röhnöttäen sohvalla. Edelleen huomaamme, että vaikka laitoimme pystyyn kunnon työpisteet kummallekin, niin ergonomia ei ole yhtä hyvä kuin toimistolla. Tämä johtuu siitä, että meillä on huonot työtuolit. Onneksi on sentään työpöydät ja näytöt. Ergonomiassa ei kannata joustaa - se me ollaan opittu. Siksi olemmekin hankkimassa paremmat työtuolit parantamaan työergonomiaa. 

Kävelytauot. 8 tunnin etätyöpäivän aikana teen 17 tuntia työtä. En edes liiottele. Tällainen työskentely toisen kanssa yhdessä linjoja pitkin, ilman virkistäviä kahvitaukoja työpaikan keittiössä tai ilman kävelyitä pitkin työpaikan käytäviä on TODELLA RASKASTA. Siksi on super tärkeää ainakin kerran päivässä käydä esimerkiksi 30 minuutin kävelyllä, nyppiä vähän rikkaruohoja tai tehdä jotain ihan muuta ainakin kerran päivässä. Aivot tarvitsevat taukoja. 

Videoyhteydet. Suhteiden luominen etätöissä on haastavaa. Minä otin päivästä yksi sen asenteen, että otan kaikki palaverit niin että oma kamera on päällä. Alkuun se tuntui todella oudolta mutta se meni ajan kanssa kuitenkin ohi. Videoyhteys auttaa edes vähän siihen että saisi paremman yhteyden muihin ihmisiin. Ei se vielä korvaa fyysisiä palavereita mutta voittaa puhelinneuvottelut. Kannustan koittamaan, vaikkakin se tuntuu epämukavalta. Lisäksi tässä on toinen hyöty: joka aamu tulee laittauduttua edes vähän.  

Yhteinen lounas(treffi). Vaikka työpaikalle ei saa mennä, lounastreffit esim jossain kivalla terassilla on kuitenkin sallittu nyt kun ravintolat taas ovat auki. Ne muutaman lounastreffit jossa nyt olen käynyt ovat olleet aivan superihania. Työkavereista ja muistakin lounaskavereista on ollut niin paljon iloa. Viikon piristäjät. Yhtenä kertana menimme myös isi-ihmisen kanssa lounastreffeille joenvarteen syömään salaattia. Se oli kivaa parisuhdeaikaa pitkästä aikaa.

Kodin tuulettaminen. Olen huomannut että tässä meillä on parannettavaa. Olisi hyvä muistaa tuulettaa työhuoneita enemmän. Harvassa kodissa on niin voimakas koneellinen ilmanvaihto, että se tuulettaisi tehokkaasti sellaiset työhuoneet missä tehdään töitä 8 tuntia putkeen. Avaa siis ikkunat. Joka päivä. 

Kahvi. Olen huomannut miten tärkeä hyvä kahvi on minulle. Yhtenä päivänä kahvi oli loppu ja energiani lopahti. Kotityöpäivän aikana hemmottelen itseäni hyvällä kahvilla. Olen oppinut sen, että varmistan aina kahvin saatavuuden hyvissä ajoin. Ilman kahvia en halua (enkä pysty) tekemään töitä! Hihii.. 

Mitkä sinun vinkit kotona työskentelemiseen on?

-Såfin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti