2015/01/05

Siirtynyt päivärytmi

Se tapahtui taas.. Meidän päivärytmi on loman aikana siirtynyt eteenpäin monella tunnilla. Lapset ovat "pahimpina" päivinä menneet nukkumaan siinä hieman ennen puolta yötä ja aamuisin olemme nukkuneet yli kello kymmeneen. Menetetyistä aamutunneista huolimatta, se on ehdottomasti ollut sen arvoista. Tiedämme tasan mistä siirtynyt rytmi johtuu: meidän omasta tarpeesta nukkua pitkään aamulla. Ja sitten oli tietenkin se joulu, kun lahjojen avaaminen kesti myöhään ja sitten oli uusi vuosi, kun tuli valvottua, ja, ja, ja.. Oli miten oli, nyt saamme kärsiä seuraksista.

Nyt kun lomaa on jäljellä muutama päivä, piti tehdä päätös siitä, miten rytmi siirretään takaisin arkimodeen. Siihen on olemassa tasan kaksi strategiaa: 1) Pehmeä lasku: Rytmiä aletaan aikaistamaan pikkuhiljaa n. 15 minuuttia per päivä heti aamusta alkaen. Tähän vaaditaan paljon itsekuria ja herätyskello. Tämä strategia voi tuntua vaikealta - miksi pilata viimeiset lomapäivät herätyskellolla?? 2) Kerrasta poikki: Rytmiä ei siirretä ollenkaan, vaan väsymyksestä ja lyhyemmistä yöunistä kärsitään vasta ensimmäisenä työpäivänä. Tämäkin ajatus tuntuu jotenkin väärältä - miksi palata lomalta väsyneenä??

Olemme aina aikaisemmin valinneet tuon "kerrasta poikki"-strategian (johtuen puuttuneesta itsekurista loma-aamuina). Tällä kertaa yllätimme itsemme ja valitsimme lapsiystävällisemmän vaihtoehdon, eli kahtena aamuna olemme heränneet "jo" ennen kello kymmentä ja huomenna tavoitteena viimeinen vaihe, eli herätyskello soimaan heti ennen yhdeksää..

Rise and shine!

-Såfin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti