2020/05/25

Näin korona-arki muutti meidän ruokalaskua ja ruokailutottumuksia

Kun ensimmäinen korona-kuukausi oli takanapäin olimme aivan järkyttyneitä ruokalaskun suuruudesta. Käytimme siinä kuussa hieman yli 1500€ ruokiin. Se tekee n 400 €/viikko!! Meidän perhe koostuu neljästä henkilöstä ja meidän lapset ovat 8- ja 6-vuotiaat. Tällä hetkellä kovasti treenaava 8-vuotias syö yhtä paljon (ja välillä enemmän!) kuin aikuinen kun taas meidän nuorempi tyyppi syö vielä lapsen kokoisia annoksia. Normaalina kuukautena kulutamme ruokaan n. 800 €, silloin lapset syövät arkipäivisin koulussa ja päiväkodissa. Lisäksi "normaalina" arkena me aikuiset kulutamme sievoisen summan rahaa myös työpaikan lounasruokalassa. Silti olin järkyttynyt siitä miten saimme kulumaan näin paljon rahaa pelkkään ruokaan kun uusi tilanne pakotti meidän järjestämään kaikki ruuat ja välipalat kotona. Mielessäni olen yrittänyt keksiä tälle selityksiä. Syyllistyimme alkuun ehkä pienoiseen varmisteluun - ostimme kaappiin "hätävaraksi" vähän ekstra ruokaa. En usko, että teimme tätä tietoisesti, mutta näin jälkeenpäin kaappeja katsoessa voin todeta, että näin tässä varmaan on käynyt. Lisäksi myös kivempi ruokailu ja hifistely oli yksi ainoita ilonaiheita korona-aikana - löysimme iloa kokkailusta ja perheen viikonloppuillallisista. Panostimme siis ruokaan...

Päätimme taas aloittaa pienimuotoisen remontin meidän ruokailun suhteen ja suunnitella viikkoruokailua hieman tarkemmin. Nyt lapset ovat taas koulussa ja päiväkodissa syömässä joten se pienentää kulutusta hieman - mutta me aikuiset teemme edelleen etätöitä kotoa ja siksi meidän ruokailu pitää miettiä ja suunnitella eri tavalla kuin ennen. Kävin viikonloppuna ruokakaupassa tekemässä 6 päivän ostokset ja siihen kului 106,20 €. Lisäksi tulemme tilaamaan lounasta ravintolasta kahdelle henkilölle yhden kerran ja syödä yhden kerran koko perhe ravintolaruokaa. Se tekee ehkä n. 70-90 € lisälaskua. Pienellä suunnittelulla pärjätään kuitenkin pitkälle. Ruokalasku on kohtuullisempi tässä kuussa. Tietenkin pikakauppakäynti keskellä viikkoa voi tulla vielä kyseeseen kun joku peruskulutustuote loppuu ennenaikaisesti. Tällä viikolla syömme perusruokaa, mutta fiiliksen mukaan. Teemme kesäkurpitsa-kukkakaalikettoa (useampi ruokailu), papupataa riisillä (useampi ruokailu), jauhelihakastiketta ja spagettia sekä katkarapu-feta salaattia. Lisäksi syömme jonain iltana vain viiliä ja leipää kananmunalla. Vaikka isommista ruokasatseista riittää meille aikuisille myös lounasta jollekin päivälle ostin meille yhdet valmisannokset kanaa ja riisiä.

Korona-ajalla ei ole ollut vain rahallisesti merkitystä meidän perheen ruokailutottumuksiin. Kaksi muutakin oleellista asiaa on muuttunut. Olemme ottaneet enemmän valmisruokia osaksi arkeamme. Aiemmin emme juuri koskaan syöneet mitään eineksiä. Koska meidän arki on ollut vähintäänkin hetkistä kun olemme hoitaneet kotikoulua ja kiireistä työarkea kotoa, olen häikäilemättä ja häpeilemättä tarjonnut perheelle myös valmiita ruokia. En tiedä ovatko ne tulleet jäädäkseen - luultavasti ei, mutta tähän hätään ne olivat tarpeen. Toinen muuttunut asia on se, että olemme alkaneet tekemään monia isompia ruokasatseja viikossa. Lounasaikaan keskellä työpäivää meillä ei ole aikaa seistä keittiössä. Sosekeitot, laatikot ja isot määrät kastiketta johon kätevästi voi vaan keittää eri lisukkeita ovat olleet toimivat tässä tilanteessa. On jännää analysoida itseään ja miettiä miten itse joutuu ja on valmis muuttamaan omia arkirutiineja niin tarvittaessa. Alkusokin jälkeen asenne valtaa mielen ja keksii keinoja selviytyä erilaisista tilanteista.

Miten korona-arki muutti sinun ruokalaskua tai ruokailutottumuksia?

-Såfin

1 kommentti:

  1. Me todettiin jo muutaman ensimmäisen viikon jälkeen, ettei uskalleta edes laskea kauppalaskujen summaa. Toisaalta, kun kaikki muu oli peruttu, panostettiin yhteisiin ruokahetkiin kenties normaalia kalliimmilla raaka-aineillakin. Otettiin myös ilo irti siitä, että vihdoin meillekin asti sai kotiinkuljetuksella ravintolaruokaa :)

    VastaaPoista