Luonto herää henkiin ja minä olen niin innoissani. Jokaisella metsäretkellä me olemme saaneet ihmetellä uusia avautuneita vaaleanvihreitä lehtiä ja uusia kukkia. Viikonloppuna metsät täällä Helsingissä olivat jo täynnä kukkivia valkovuokkoja. Toivottavasti ne säilyvät vielä parisen viikkoa äitienpäiväksi. Sen lisäksi, että kukkaloisto piristää on myös aika poimia luonnosta hyötykasveja ja muita pieniä aarteita. Minä halusin tänä vuonna kokeilla nokkosten käyttämistä ruuanlaitossa. Normaalisti olen aina lähdössä tähän projektiin liian myöhään kesällä. Nokkoset kannattaa nimittäin poimia silloin kun ne ovat pieniä ja tuoreita. Silloin ne ovat juuri parhaimmillaan ja täynnä makua. Nokkonen muistuttaa maultaan vähän pinaattia ja sillä on paljon terveysvaikutuksia. Siinä on paljon vitamiineja ja se parantaa mm. pintaverenkiertoa ja lisää hemoglobiinituotantoa. Varsinainen superfoodi siis. Nokkosia voi käyttää monella tapaa esimerkiksi kastikkeissa, keitossa, ruokaletuissa jne. mutta me päätimme tällä kertaa kokeilla nokkospeston tekemistä. Nokkosissa on vain yksi huono puoli ja se on se, että sen käsittely on hankalaa. Jos haluaa välttyä ikävältä pistelyltä kannattaa pitää hanskat kädessä niitä poimiessa. Minä ja pojat poimimme nyt viikonloppuna melko paljon nokkosia. Puimme hanskat ja otimme sakset mukaamme lopulta näistä syntyi nokkospestoa jonka söimme pastan, fetan, pähkinöiden ja luumutomaatien kanssa. Ja oli niiiin hyvää.
Nokkospesto:
(reilu määrä)
300 gr "nuoria" nokkosia
2 tl suolaa
1,5 dl pinajansiemeniä
2-3 valkosipulin kynttä
1,5 raastettua parmesaania
2 dl öljyä
Tee näin: Pidä hanskat kädessä aina kun käsittelet tuoreita nokkosia. Huuhtele nokkoset kylmän veden alla siivilässä. Me käytimme nokkoskasvin kokonaan, varsi mukaan lukien. Näin voi tehdä jos on poiminut nokkoset varhain keväällä. Myöhemmin kannattaa käyttää vain lehtiosaa. Laita kattila täyteen vettä ja kiehauta kaikki nokkoset 2-3 minuuttia. Siivilöi nokkosista vedet pois. Lisää kaikki ainekset paitsi öljy astiaan ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella soseeksi. Sekoita lopuksi öljy joukkoon hiljalleen kaataen. Purkita pesto ja anna halutessasi vetäytyä parisen tuntia jääkaapissa. Pesto on sen jälkeen valmis ja se säilyy n. 2-3 päivää jääkaapissa. Nam.
Oletko sinä käyttänyt nokkosia ruuanlaitossa?
-Såfin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti