2020/04/20

Hiidenkirnut Askolassa

Viikonloppuna teimme perheen kanssa jo perinteeksi muodostuneen metsäretken. Tällä kertaa halusimme näyttää pojille jotain uutta. Etsimme netistä vaihtoehtoja erilaisista luonnonilmiöistä ja törmäsimme Askolassa sijaitseviin hiidenkirnuihin. Askolassa on Suomen laajin hiidenkirnuesiintymä joka muodostuu 20 eri kalliokuopasta. Retkikohde oli mitä mainioin ja sääkin suosi meitä. Askola sijaitsee Porvoon lähettyvillä ja lähdimme iltapäivästä liikkeelle kohti määränpäätä. Saapuessamme perille parkkipaikka oli melkein täynnä. Nykyään ohjeistus on melko selkeä, jos luonnonkohteen parkkipaikka on täynnä sinne ei myöskään suositella menevän. Onneksi tällä kertaa mahduimme juuri ja juuri pysäköimään ja lähdimme seikkailulle kohti suurta kalliota jonka toisella puolella sijaitsi kohteen päänähtävyys: Hiidenkirnut. Ne sijaitsivat n. 500 metrin kävelymatkan päästä parkkipaikalta. Reitti on kallioinen ja hyvin jyrkkä, mutta suurin osa rinteestä oli katettu portailla, joka helpotti kulkemista. Ihan pienten lasten kanssa saisi tässä paikassa olla melko varovainen sillä jyrkkiä pudotuksia oli paljon. Meidän pojat pärjäsivät kuitenkin reitillä hienosti ja tottelivat pahan paikan tullen meidän antamia ohjeita.

Meidän pojat olivat aivan haltioissaan hiidenkirnuista. Mitä syvempi ja isompi monttu, sen parempi. Askolassa on hienoa se, että hiidenkirnuja on tosi paljon pienellä alueella. Osa kirnuista olivat todella syviä ja voi vain ihmetellä miten yksi kivi on saanut aikaiseksi niin suuren reiän kallioon. Jääajalla kaikki on ollut erilaista. Voi vain ihmetellä liikkuvan paksun jääpeitteen voimaa. Hiidenkirnut olivat melko täynnä vettä nyt rankkasateiden jälkeen, mutta osasta pystyi veden alta hahmottamaan pienen pyöreän kiven hiidenkirnun pohjalla. Alueelle oli pieni pääsymaksu jonka pystyi maksamaan kolikoilla suoraan lippaaseen tai tilisiirrolla. Sillä mahdollistetaan alueen kunnossapito ja portaiden huolto.

Kun olimme riittävästi ihmetelleen hienoja hiidenkirnuja suuntasimme takaisin kallioille nauttimaan eväistä. Siellä pojat näkivät kevään ensimmäisiä leppäkerttuja paljon muita ötököitä. On jännää miten nopeasti he yhden talven aikana ovat unohtaneet miltä pörriäiset ja kärpäset näyttävät. He vaikuttivat jopa ihan säikyiltä kun mehiläinen pörräsi meidän lähettyvillä. Heh. Suosittelen ehdottomasti tätä retkikohdetta hienona päivänä. Hiidenkirnut olivat todellakin näkemisen arvoiset. 

Oletko sinä nähnyt hiidenkirnuja? 

-Såfin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti