2015/09/15

Erossa lapsista

Viime viikolla kävin ensimmäistä kertaa äitiyslomani päättymisen jälkeen työmatkalla ja olin poissa yön yli. Siellä tuli mietittyä meidän perheen yhteistä aikaa ja etenkin sitä aikaa mitä vietetään yhdessä lasten kanssa. Työssäkäyvä vanhempi on vääjäämättä erossa lapsestaan suurimman osan päivästä. Pidän tärkeänä meidän yhteisiä hetkiä, hellyyden osoituksia ja iltasatujen ja tarinoiden kertomisia. Yhtä tärkeänä pidän myös sitä, että minä vanhempana voin luottaa siihen, että lapsen päivään kuuluu hauskoja, opettavaisia ja iloisia hetkiä myös silloin kun itse en voi olla lähellä tai valvomassa päivän kulkua. On myös tärkeää, että voin luottaa siihen, että lapsella on tutut rutiinit ja, että hänellä on turvallinen olo kodin ulkopuolella. Ilman tätä tietoa ja luottamusta en voisi jättää lapsiani hoitoon viisi kertaa viikossa yli kahdeksaksi tunniksi joka päivä.

Vaikka olen satunnaisesti ollut erossa lapsistani monesti aikaisemmin, erossaolon syy on ollut hyvin erilainen. Olemme olleet häissä, muissa juhlissa tai kahdenkeskeisellä matkalla. Olen pitänyt tätä eri tavalla oikeutettuna, koska olen pitänyt huolta itsestäni tai parisuhteestani. Työhön taas lähdetään jokaisena arkiaamuna ja välillä (ainakin meidän perheen tapauksessa) ollaan poissa myöhäiseen iltaan. Silloin pitää luottaa siihen, että perheen omat rutiinit ovat kohdallaan. Pitää luottaa perheen toiseen aikuiseen ja siihen, että hän huolehtii lasten hyvinvoinnista ja iloisista hetkistä yhtälailla silloinkin kun ei itse ole paikalla.

Joskus tuntuu siltä, että astun oman mukavuusalueeni ulkopuolelle kun luotan ja annan muiden ihmisten suunnitella ja päättää asioista jotka liittyvät lapsiin. Valehtelisin jos väittäisin tämän aina olevan helppoa. Reissussa ollessani tajusin kuitenkin olevani onnekas siksi, että meidän lapsilla on maailman parhain isi joka varmasti osaa pitää huolta heistä aivan yhtä hyvin kuin minäkin osaan - myös niinä iltoina kun en itse ole paikalla. Tiedän voivani luottaa häneen. Meillä on myös maailman parhain perhepäivähoitaja joka pitää heistä huolta päivisin. Tiedän voivani luottaa häneen.

Luotan siis tarpeeksi, että voin olla erossa lapsistani.

-Såfin

2 kommenttia: