2016/04/01

Perjantaiprojekti: Nyhtöleipä

Nyhtö on pop! On nyhtöpossua, nyhtökanaa, nyhtökaikkea. Mekin olemme saaneet maistaa jopa nyhtöleipää ja sen verran hyvää se oli, että pakkohan tätä oli lähteä testaamaan itse. Nyhtöleipää voi siis periaatteessa tehdä kaupasta ostettuun leipään niin, että siihen leikkaa syvyyssuuntaisesti puoleen väliin ristikon jonka sitten täyttää erilaisilla aineilla ja käyttää uunin kautta. Mutta eihän se ihan "aito" nyhtöleipä ole. Aito nyhtöleipä tehdään alusta lähtien itse. Nyhtöleivän idea on siis se, että jokainen repii siitä oman palan jonka voi halutessa vielä dippailla vaikka hummukseen tai muuhun dippikastikkeeseen. Oikeastaan koko illallisen voisi rakentaa tämän nyhtöleivän ympärille jos dippikastikkeista tekisi vaikka ruokaisiampia kuten papumuhennosta tai miksi ei jopa nyhtölihamuhennosta...


Nyhtöleipä
Taikina: 3 dl vettä, 1 rkl kuivahiivaa, 1/2 tl suolaa ja 8 dl vehnäjauhoja, 2 rkl ruokaöljyä. 
Täyte: 200 gr maustettua tuorejuustoa (esim. valkosipuli), 3 rkl pilkottuja tuoreita yrttejä maun mukaan, 2 dl juustoraastetta, 1 kananmuna. 

Sekoita lämmin vesi, hiiva, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen. Vaivaa tasaiseksi ja anna kohota 30  min. liinan alla. Kumoa taikina pöydälle ja kauli n. 30x40 senttiseksi isoksi levyksi. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Leikkaa taikinasta n. 20 neliötä ja kasaa ne päällekkäin 4 palan pinoihin. Anna kasojen kohota liinan alla n. 20 minuuttia. Laita neliöt pystysuorassa riviin leipävuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla 40 minuuttia 225 asteessa.

-Såfin

9 kommenttia:

  1. Menee tänää illalla testiin!<3

    Ihanaa viikonloppua<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä.. Hihii :) Ihanaa viikonloppua myös sinne!

      Poista
  2. Oii <3 Niin herkulisen näköistä! Nams :P
    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä herkullista! :D Ihanaa viikonloppua!!

      Poista
  3. OI nam! Pakkohan tätä on kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. Näyttääpäs herkulliselle! Tätä täytyy varmaan testata ja isomman pojan versiona kanssa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tätä kannattaa ehdottomasti testata myös muilla jauhoilla :D

      Poista