2017/04/19

Miten saada lapsi nukkumaan omassa sängyssä koko yön?

Meidän 3- ja 5-vuotiaat pojat nukkuvat samassa huoneessa kerrossängyssä. Meidän kummatkin tyypit nukahtavat iltaisin todella kiltisti kahdestaan makuuhuoneeseen ilman, että meidän pitää mitenkään nukuttaa heitä. Iltasatu ja laulutuokio joka ilta on heille tärkeä osa iltarutiinia ja he nukahtavat näiden jälkeen yleensä kiltisti ilman kitinää tai ylimääräisiä temppuja. Meidän 5-vuotias pysyy omassa sängyssä koko yön. Mutta nyt on kuitenkin niin, että meidän 3-vuotias ei ole nukkunut yhtään yötä kokonaan omassa sängyssä sen jälkeen kun hän 2-vuotiaana siirtyi pois pinnasängystä. Hän kipittää aina jossain vaiheessa yötä meidän viereen. Joskus jo puolilta öin ja joskus paljon myöhemmin. Yksi on kuitenkin varma ja se on, että kun herätyskello soi aamulla niin meidän pikkumies on jossain muualla kuin omassa sängyssä..

Meillä oli aivan samanlainen tilanne meidän vanhemman pojan kanssa muutama vuosi sitten. Hän on tosin aina ollut sellainen tyyppi joka hyörii ja pyörii yöllä unessa paljon ja siksi huomasimme heti jos hän ilmestyi sänkyyn meidän viereen. Silloin keksimme keinon millä saisimme hänet nukkumaan omassa sängyssä koko yön. Teimme ja suunnittelimme yhdessä vihkon jossa jokaisen omassa sängyssä nukutun yön jälkeen sai liimata vihkon sivulle tarran. Joka kolmannella sivulla oli palkinto kuten pieni lelu, leffailta, karkki tai jokin retki. Viimeisellä sivulla oli suurin kannustin joka oli kerrossängyn hankkiminen ja pikkuveljen siirtyminen samaan huoneeseen nukkumaan. Siihen meni loppujen lopuksi 14 päivää jonka jälkeen meidän esikoinen ei ole poistunut sängystään enää yöaikaan. Aika helppoa. Nyt haluaisimme toteuttaa saman pikkuveljen kanssa, mutta hän ei näytä olevan ollenkaan kiinnostunut mistään tarra-vihko menetelmästä. Hän on lisäksi kuin joku pieni hiiri joka hiipii hiljalleen meidän aikuisten sänkyyn ja on nukkuu siinä niin paikallaan, ettemme edes herää siihen kun hän tulee viereen. Välitön palauttaminen omaan sänkyyn ei siis hänen osalta ole vaihtoehto, koska huomaamme hänen tulleen viereemme vasta kun hän on saattanut nukkua siinä jo monta tuntia.. Pitääköhän meidän asentaa joku kello kilahtamaan aina kun hän lähestyy meidän sänkyä yöllä? Huoh!

Onko sinulla vinkkejä miten saisi 3-vuotiaan pysymään omassa sängyssä koko yön?

-Såfin

4 kommenttia:

 1. Sanon heti, ettei musta ole apua mutta I feel you! <3 Meillä oli sama homma kummankin pojan kanssa. Esikoinen lopetti ravaamisen, kun kuopus syntyi (vajaa kolmevuotiaana) ja toi kuopus joskus myöhemmin. Reilu kolmevuotiaana. Edelleen kumpikin tulee joskus väliin, mutta harvemmin enää. Esikoinen oli inhottava, koska hän pyöri todella paljon, mutta kuopuksen kanssa antoi helpommin periksi, kun ei sitä oikeastaan edes huomannut sängyssä.

  Meillä ei ollut poppakonsteja tuon lopettamiseen. Moni sanoi, että lapsi pitää palauttaa tarpeeksi monta kertaa yöllä omaan sänkyyn, mutta meillä siitä ainakin tuli niin kova huuto, ettei sen jälkeen sitten enää kukaan nukkunut. Ja toisaalta, itse uskon vähän siihen, että kyllä ne siitäkin tavasta luopuu itsekseen ja niin meillä kävi.

  Eli meillä se oli vain aika mikä teki tehtävänsä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla teidän kokemuksista! :) Luulen että tämä on tuttu ongelma monissa lapsiperheissä. Haluaisin myös uskoa tuohon, että aika tekee jossain vaiheessa tehtävänsä ja että tämä yöhiippailu vähenisi jossain vaiheessa. Toisaalta itse olisin nyt ihan valmis siihen että "tämä vaihe" voisi jo olla ohi.. Heh.

   Se voi kyllä olla, että 3-vuotias ei vielä ole kypsä mihinkään tarra-palkitsemishommaan ja että joudumme vielä odottamaan hetken aikaa. Muutenkin hänen kanssa neuvotteleminen on aika mahdotonta tällä hetkellä! *huoh*

   Poista
 2. Valitan, mutta täällä ei tosiaankaan ole vinkkejä antaa. Meillä nimittäin löytyy usein aamuisin sängystä kaksi poikaa ja lähes latialle tippuvat vanhemmat :D Loma-aikoina isompi pojista pysyy omassa sängyssään, joten ilmeisesti eskarilla on vaikutusta asiaan. Emme kuitenkaan ole tohtineet viereen tulemista kieltääkään tai ajaa poikia sängystä pois, sillä etenkin isompi tuskin enää kovin pitkään viereen tulee ja nytkin antaa kasvavalle vatsalleni tilaa tunkemalla tiiviisti miehen puolelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh. Kuulostaa niin tutulta! <3 Teillä on vielä se maha-asukki joka ehkä vaatii äitiltään tietynlaisia asentoja tms. nukkuessa! Aika jännä muuten tuo eskari-juttu! Ehkä se jotenkin tarkoittaa että hän käy kierroksilla kun on käynyt eskarissa?!

   Poista