2018/12/20

Joulustressi minimiin

Noniin. Nythän on niin, että minä olen sellainen stressaaja-tyyppi. Joulustressi on yksi pahimmista. Joulustressin voi rakentaa itselleen vaikka kuinka pienestä asiasta, mutta suurin ongelma taitaa olla se, että jouluna olisi niin paljon tekemistä, ettei se lopu edes raatamalla. Kun lahjat ovat paketoitu ne voisi koristella vielä erityisen hienoiksi. Kun lattiat ovat pesty voisi kunnianhimoisesti edetä mattoihin jne. Kaikki ylimääräinen aika menee hyvinkin tehokkaasti jouluaskareiden hoitamiseen. Itse olen aiempina vuosina ollut erittäin suunnitelmallinen ja olen mm. tehnyt aikataulun joulua edeltäville viikoille. Tänä vuonna olen edennyt enemmän extempore-taktiikalla. Lahjahankinnat tein toki jo aiemmin pitkin vuotta, mutta muut jouluhenkiset askareet ovat jääneet roikkumaan ilmoille ja olemme tarttuneet niihin kun siltä on tuntunut. Tänä jouluna olemme tehneet pari muutakin juttua jolla olemme onnistuneet pienentämään stressin määrää..

Joulustressi minimiin näillä:

- Vähemmän lahjahankintoja. Oikeastaan on paljon kivempaa viettää yhteistä aikaa sen sijaan, että esimerkiksi suhailee autolla viemässä lahjoja kaikessa kiireessä. Tänä vuonna olemme karsineet todella paljon meidän lahjoista ja se on tuonut paljon helpotusta koko jouluralliin. Luulen, että monet tututkin ovat helpottuneita siitä, että olemme yhteisesti sopineet, että emme vaihda lahjoja.

- Kimppalastenhoito. Jokaisessa perheessä olisi hyvä olla yksi ilta aikaa hoitaa joululahjajuttuja rauhassa. Minusta on tosi hyvä idea sopia toisen lapsiperheen kanssa vuoropäivistä. Toinen hoitaa lapsia ja toinen saa sillä aikaa hoitaa joulujuttuja rauhassa. 

- Suurkeittiötuotantoa. Jos perheessä on taitaja voi kokoontua isommalla porukalla esimerkiksi keittämään sinappia. Tai ehkä joku kaveri laittaa kuuluisan hyvää lanttulaatikkoa? Kokoontukaa yhteen, viettäkää laatuaikaa yhdessä kokkaillen ja samalla valmistuu joulutervehdyksiä tai herkkuja jouluruokapöytään.

- Joulusiivous kunnollisilla laitteilla. Viime vuosina olemme palkanneet siivoojan jouluna. Se on ollut hyvä vaihtoehto jos tuntee paljon stressiä kodin siisteydestä. Tänä vuonna olemme sijoittaneet muutamaan siivouskoneeseen ja lattian ja kaakeleiden pesut sujuu paljon nopeammin niille tarkoitetuilla laitteilla. Ja jos jokin huone jää siivoamatta, suljetaan vain ovi perässä. Heh.

- Anna itsellesi anteeksi kaikki tekemättömät jutut. Olen tänä vuonna hyväksynyt sen, että esim. lapset saavat tehdä jouluaskartelua myös koulussa ja päiväkodissa. Ei ole maailmanloppu, että emme ole askarrelleet kotona. 

- Älä suunnittele liikaa. En koskaan olisi uskonut, että sanon näin mutta liika-suunnittelu ei kenties ole hyvästä. Oikeastaan on ollut tosi kiva tänä vuonna tehdä tiettyjä juttuja silloin kun on tuntunut siltä. Paketointi on esimerkiksi paljon kivempaa silloin kun sitä ei ole merkannut kalenteriin ja jouluostoksille on kiva lähteä kun on ylimääräistä energiaa.

- Kirjoita joulutervehdykset koneella ja tulosta ne paketteihin. Koristele tuloste vaikka jouluisella tarralla. Jos unohdit tai et kerennyt lähettää joulukortteja niin on täysin ok kirjoittaa yleinen joulutervehdys esimerkiksi Facebook:iin. Lisäksi se on oikeastaan paljon ekologisempaa.

- Unohda jouluruoka-stressi. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Jouluruuassa on muutenkin jo paljon touhuamista joten kaikki ei tarvitse olla omaa kädenjälkeä. Minusta on hyvä strategia tehdä yksi oma "bravuuri-ruoka" joulupöytään ja muut voi sitten ostaa valmiina. Myös muut vieraista voivat tuoda yhden kotitekoisen jutun mukanaan. Näin kenenkään keittiöaikataulu ei ylikuormitu. 

Millä sinä vähennät joulustressiä?

-Såfin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti