2018/12/14

Lapsi puhuu unissaan

Meille on muuttanut aivan uudenlainen juttu tänä syksynä, nimittäin unissa puhuminen. Aina silloin tällöin olemme alkuillasta kuulleet satunnaisia sanoja poikien huoneesta mutta viime kuukausina tämä on siirtynyt ihan nextille levelille. Pääosin meidän pojat ovat aina nukkuneet melkoisen rauhallisesti tavallisesta pyörimisestä poislukien. Harvoin meillä ollaan herätty painajaisiin, pissahätään tai muuhunkaan yölliseen kriisiin. Siksi olemme hieman yllättyneitä tästä uudesta käänteestä. Meidän esikoinen on alkanut puhumaan unissaan. Ja nyt en tarkoita mitään satunnaisia sanoja vain kokonaisia pitkiä keskusteluja. Paras on ollut puolisen minuuttia kestävä juttutuokio. Jos tällainen episodi käynnistyy iltaisin kun istumme isi-ihmisen kanssa katselemassa telkkaria vieresessä huoneessa mykistämme äkkiä ruudun ja kuuntelemme kiinnostuneita näitä tarinoita. Niihin on vaikea suhtautua, sillä ne eivät ole todellisia mutta varmasti niillä on jokin yhteys päivän tapahtumiin..

Näissä kaikissa höpinöissä on jotain yhteistä. Selkeästi ne sijoittuvat koulupäivään ja juttu- tai leikkituokiohin kavereiden kanssa. Kaikista sanoista ei aina saa selvää ja osa on ihan hepreaa. Yleensä äänensävy ja puheen nopeus kertoo enemmän kuin ne itse sanat. Tavallaan on helpottavaa huomata, että kaikki nämä puheet tuntuvat iloisilta leikeiltä. Kenties jokin hetki välitunnilta joka toistuu unissa. Meidän esikoinen puhuu yleensä tärkeällä äänensävyllään, eli hänellä on jokin asia jonka hän haluaa tuoda esille. Huomaa myös, että häntä kuunnellaan siinä keskustelussa sillä joku hänen unissaan vastaa hänen sanoihin. Meidän esikoinen on innoissaan ja melkein ylpeä koko jutusta ja hän haluaa aamulla kuulla tarkan selostuksen yöllisistä puheluista.

Unissaan puhuminen on mielenkiintoista mutta samalla myös pelottavaa.  Aikuisilla unissa puhuminen saattaa johtua univajeesta tai stressistä mutta en usko, että nämä ovat taustalla meidän tapauksessa. Luultavasti tämä on vaihe joka menee ohi yhtä nopeati kuin se ilmeni. Se liittyy kenties aivojen kehitykseen ja suureen oppimiskäyrään nyt koulun alettua. Oli miten oli niin tämä on uutta meille ja joka kerta yhtä ihmeellistä. Aivan kuin saisi jonkun syvemmän yhteyden toiseen maailmaan, unten valtakuntaan, jota voi tarkkailla toisen kautta silloin kun vielä itse on hereillä. Eriskummallista.

Oletko itse puhunut koskaan unissasi? Entä joku muu perheessäsi?

-Såfin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti