2018/12/18

Joulusinappi ja traumasta ylipääseminen

Joku saattaa ehkä ihmetellä otsikkoa - miten joulusinappi ja trauma voi liittyä yhteen? Minulle näillä kahdella on valitettavasti yhtymäkohta. Kun olin pieni (ehkä noin 12-vuotias) meillä oli siskoni kanssa tehtävä valmistaa jotain koululuokkamme joulumyyjäisiin. Me reippaina tyttöinä päätimme, että tekisimme sinappia. Siinä vaiheessa meillä oli käytännössä juuri ja juuri taidot puuron keittämiseen. Lopputulema oli juuri sellainen. Meidän äiti palasi kotiin vanhempainkokouksesta ja sillä aikaa olimme tuhonneet kattilan, sinappiainekset ja jättäneet valtavan sotkun keittiöön. Äitimme ei epäillyt projektiamme turhaan. Sinappi oli palanut pohjaan ja äitimme yritti yömyöhään siivilöidä sinapista talteen mitä pelastettavissa oli. Se oli traumaattista. Veimme sinä jouluna jotain muuta myyjäisiin. Sen jälkeen vannoin, etten koskaan enää tekisi sinappia. Tänä jouluna kuitenkin ylitin itseni ja päätin tehdä sinappia. Sain apua meidän isi-ihmisen ädiltä. Hän keittää joka vuosi perhereseptillä sinappia suvulle ja tällä kokemuksella hän on meritoitunut sinapinkeittäjä, varsinainen sinappineuvos..


Eilen illalla ryhdyimme projektiin. Söimme pilttipurkkeja tyhjiksi (onneksi lapset olivat auttamassa, heh) tiskasimme, raaputimme etiketit irti ja kuivatimme ne. Sen jälkeen alkoi ne oikeat keittohommat. Mittasimme ainekset kattilaan ja sekoitimme. Lopulta lisäsimme mausteet. Whaaat? Siinä se oli. Hyvin helpon prosessin jälkeen sinappi oli valmis purkitettavaksi. Ei pohjaan palamista, ei klimppejä tai unohtuneita aineksia. Todella helppoa. Hahaa.. Arvatkaa vaan miten helpottunut olin. Myös minä osaan keittää sinappia. Kuka olisi arvannut? En ainakaan minä. 

Joulusinappiresepti: 
(n. 4-5 pientä pilttipurkkia)
2,5 dl sinappijauhetta
1-2 munaa
2 dl kuohukermaa
1 rkl öljyä
0,5 dl etikkaa
yrttimausteita maun mukaan
(Bonusmauste fiiliksen mukaan: Konjakkia, kahvia, valkosipulia tms)

Sekoita kaikki ainekset keskenään paitsi etikka ja yrttimausteet. Kiehauta sekoittaen. Tämä sekoittaminen on kriittinen kohta. Tätä ei kannata laiminlyödä. Lisää lopuksi mausteet ja etikka. Anna jäähtyä puolisen tuntia. Purkita. Anna vetäytyä muutaman päivän kylmässä. Helppoa!

Oletko sinä koskaan itse tehnyt sinappia?

-Såfin

1 kommentti:

  1. En ole tehnyt, mutta minusta kotitekoinen sinappi on yksi ihanimmista lahjoista! Tämä joulu on mennyt niin hulinalla ohi, etten ehtinyt edes ajatella joulusinapin tekoa, vaikka kesällä se oli vielä mielessä. Kiitos ohjeesta, laitan sen talteen, josko vaikka juhannuksen sinapit sitten! Ja HUH, hyvä että pääsit yli sinappitraumasta ;)

    Ihanaa joulun aikaa!

    VastaaPoista