2018/12/13

Pari sanaa iltapäiväkerhon merkityksestä

Meidän esikoinen aloitti syksyllä koulun ja meidän päivärytmi on pikkuhiljaa muotoutunut tämän elämänmuutoksen ympärille. Autamme hänet liikkeelle aamuisin ja hän kävelee itse kouluun. Vilkutamme hänelle ovella ja monena aamuna joku hänen kavereistaan odottaa jo oven ulkopuolella ja he lähtevät siitä yhtä matkaa kohti koulua joka sijaitsee samalla tiellä kuin meidän kotitalo. Koulumatka on ihanteellinen ja tämä helpottaa meidän aamuja paljon. Toinen iso juttu meidän arjen sujuvuuden kannalta on tänä syksynä ollut iltapäiväkerho. Ykkösluokkalaisen päivä loppuu aikaisin, yleensä kello 13.  Minusta 7-vuotias ei voisi vielä olla yksin 16:30 asti kun me tulemme kotiin töistä. Tämä mielessä, ilmoitimme esikoisemme iltapäiväkerhoon jonka toiminta alkaa koulupäivän päätyttyä ja loppuu kl. 17. Valtaosa 1-luokkalaisista ovat tässä samassa kerhossa ja erityisesti minua helpottaa ajatus siitä, että iltapäiväkerhon ohjaajat hakevat lapset koulun pihasta josta he kävelevät yhdessä n. 400 metrin pituisen matkan suuren keltaisen puutalon luokse..

Meidän iltapäiväkerhossa lapset ovat aikuisten vastuulla. Kyseessä ei siis ole sellainen "avoin puistoiltapäiväkerho" jossa lapset saavat oleskella aikuisen läsnäollessa mutta kantavat vastuun itsestään. Vaikka kerhosta saisi lähteä itse kotiin, olemme toistaiseksi päättäneet hakea hänet kotiin työmatkalla. Meidän esikoinen osaisi periaatteessa kävellä jo itse kotiin, mutta siihen liittyy monta muutakin vastuullista asia kuin kulkeminen liikenteessä. Yhtäkkiä pitäisi kantaa vastuuta mm. avaimista ja muutenkin yksinolosta kotona. Pitäisi muistaa tulla suorinta tietä kotiin ja välttää ongelmiin joutumista kotimatkalla.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että iltapäiväkerho on tarpeellinen lapsille joilla ei ole isompaa sisarusta tai vanhempaa kotona. Siellä lapset saavat olla ulkona turvallisessa ympäristössä ja saavat myös apua välipalan laittamisessa. 1-luokkalaiselle koulun aloituksessa on muutenkin paljon uusia juttuja joten on kivaa ettei kaikkea muuta, kuten kotona yksinolemista, tarvitse opetella samaan aikaan. Lisäksi ainakin meidän iltapäiväkerhossa järjestetään kerran viikossa retki jonnekin lähellä olevaan puistoon, kirjastoon tai lähellä olevaan kulttuuritaloon ja tämä on minusta ihan kiva juttu lapsille. Iltapäiväkerho kerää lapset ulkoilemaan ja leikkimään samaan paikkaan. Voisin veikata, että kotona lasten puuhat olisivat vähän erilaiset ilman aikuisen valvovaa silmää (lue: kännykällä pelaamista). Olen iloinen, että meidän iltapäiväkerhossa on mahdollisuus jatkaa myös 2-luokalla jos vielä siltä tuntuu. Kaikin puolin hyvä ratkaisu.

Mitä mieltä sinä olet iltapäiväkerhosta? Onko se tarpeellinen vai oletteko pärjänneet ilman?

-Såfin

1 kommentti:

  1. Me ollaan koettu ip-kerho hyvinkin tarpeelliseksi. Meidän ekaluokkalainen menee neljänä aamuna viikossa kasiin ja hänen koulupäivänsä päättyy jo 1215. Minusta se olisi aivan liian pitkä aika olla yksin kotona, kun loppuperhe kotiutuu vasta 1630-17 välillä.

    VastaaPoista