Osallistuin viime viikolla iltaan jonka aikana pohdimme, keskustelimme ja kuulimme vaikuttavia puheenvuoroja perhe-elämään liittyen. Illan teema oli Lapsistrategia 2040 ja se miltä perhe-elämä näyttää reilun 20 vuoden päästä. Keskityimme erityisesti niihin asioihin joiden tulisi muuttua jotta perheillä olisi parempi olla ja tarkoitus oli tuoda konkreettisia ideoita pöytään. Iltaan osallistui ryhmä vaikuttajia ja keskustelua ohjasi juontaja Marja Hintikka, Äidin puheenvuoro: Tubettaja Inari Fernandez ja Koti-iskä88: bloggaaja Ville Viholainen. Lapsistrategia 2040 on Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa yhteistyössä toteutettu aloite ja projektipäällikkönä toimii Marianne Heikkilä.
Itse kuuluin meidän Lapsistrategia-illassa työryhmään jonka aiheena oli tasapaino työelämän ja vanhemmuuden välillä. Uskallan väittää, että suhtautuminen lasten hankkimiseen on muuttunut viimeisen vuosikymmenen aikana. Puhutaan valinnoista ja siitä keskittyisikö sitä uraan vai hankkisiko lapsia. On syy siihen miksi ihmiset puhuvat perhelämästä tähän sävyyn. Työelämä on muuttumassa yhä kovempitahtiseksi ja koetaan, ettei perhe-elämälle ole tilaa yhtä paljon kuin ennen. Ihmiset tekevät valintoja. "Panostan ensin uraan ja teen lapset myöhemmin (jos teen)". Perheen ja uran ei tulisi olla toisensa poissulkevia asioita. Perheen saaminen tulisi olla mitä luonnollisin asia ja sen pitäisi pystyä sovittamaan yhteen työuran kanssa. Äitejä jotka palaavat työelämään ei tulisi syyllistää. Eikä osa-aikasuutta tai joustavia työtunteja tarvitsevia vanhempia tulisi kohdata epämääräisellä tavalla työpaikoilla. Monessa yhteydessä tarvitaan asennemuutos. Tarvitaan standardeja ja muutosta kulttuurissa sekä työelämässä että sen ulkopuolella.
Kokonaisuudessaan työelämä on muuttunut yhä ennalta arvaamattomaksi. Jonain hetkinä tarvitaan työntekijän panostusta iltamyöhään ja toisella hetkellä on hiljaisempaa. On keikkatyötä ja osa-aikatyötä ja työtilanne elää kuukaudesta toiseen. Yhä harvempi meistä tekee 8-16 työpäiviä. On ymmärrettävää, että vanhemmat kokevat paineita lastenhoidon kanssa. Toisaalta vanhemmilta vaaditaan myös osallistumista vanhempainvartteihin, keskusteluihin ja muihin tapahtumiin päiväkodissa ja koululla myös päiväsaikaan keskellä työpäivää. Joustavuus kuulostaisi olevan ratkaisu tähän. Sitä tarvitaan sekä työnantajalta että päivähoitojärjestelmältä. Käytäntö on vielä kaukana siitä, mutta nyt on hyvä aloittaa keskustelu jos joskus haluamme asioiden muuttuvan.
Lapsistrategia on hurjan hieno aloite ja toivon kuulevani tästä vielä paljon lisää. Toivottavasti 20 vuoden päästä asiat ovat jo paljon paremmalla mallilla. Aihealueeseen kuuluu paljon muutakin kuin vain työelämän ja perhe-elämän yhteensovittaminen mutta jostain on hyvä aloittaa.
Miltä sinä toivot, että perhe-elämä näyttää vuonna 2040? Mitkä asiat pitää muuttua?
-Såfin
Isät pidemmille lapsivapaille! Ja mielellään niin että he itse haluavat jäädä kotiin. Ei pakottamista.
VastaaPoistaToivoisin juurikin joustavuutta. Sitä, että perheet itse saisivat mahdollisuuksien mukaan valita mikä toimii parhaiten juuri heidän arjessaan, eikä niin, että se jostakin määrätään. Kenties tämä vähentäisi stressiä lapsenhoidosta, etenkin jos tukiverkostoa ei juuri ole saatavilla.
VastaaPoistaOn myös mahtavaa, että halutaan saada isät myös vanhempainvapaalle. Yhtälailla heidän kuuluu saada nauttia lapsiensa kehityksestä! Ei voida kuitenkaan olettaa sen sopivan kaikille eli vaihtoehtoja on tarjottava.