2016/12/12

Kun päikkärit loppui

Meillä on tähän asti ollut kaksi pientä poikaa jotka ovat joka päivä on tarvinneet pienet torkut iltapäivisin. Eikä oikeastaan ihan pienet, vaan he ovat nukkuneet sikeästi melkein kaksi tuntia aina kun heille annetaan mahdollisuus siihen. Meidän lapset ovat aina olleet kovia nukkumaan päikkäreitä. Myös meistä aikuisista on ollut ihanaa kun viikonloppusin olemme saaneet levähtää keskellä päivää. Mutta emme enää. Yhtäkkiä meidän 5-vuotias ei enää nukahda. Hän sinnittelee hereillä ja kertoi meille syyksi hyvin aikuismaisesti, että "yöt ovat nukkumista varten ja päivisin kuuluisi olla hereillä". Ja onhan hän oikeassa tavallaan..

Photo by L. Stormbom

Minun puolesta lapset olisi saanut nukkua päiväunia jopa ihan kouluikäiseksi asti. Mutta minkäs sille voi!? Nyt kun meidän 5-vuotias ei enää ole nukahtanut päikkäreille muutamaan viikkoon huomaamme, että hän on päiväkotipäivän jälkeen huomattavasti paljon väsyneempi, emmekä iltaisin enää voi touhuta yhtä paljon kuin ennen. Näinä viikkoina kun hän ei ole nukkunut päiväunia hän on kuitenkin viikonloppusin ottanut korjaussarjan ja vetänyt ainakin yhdet pitkät päiväunet. Tämä johtuu varmaan juuri siitä, ettei pelkät yöunet oikeastaan vielä riittäisi hänelle. Nyt meidän täytyy miettiä miten hän saisi riittävästi unta ja miten rytmitämme meidän uuden arjen tai rauhotamme viikonloppusin iltapäivän niin, että pikkuveli saisi huilata kun isoveli on hereillä. Tavallaan tilanne harmittaa vähän, mutta jos tässä jotain positiivista pitäisi keksiä niin ainakin nyt meidän vanhempi poika saa sitten jatkossa aina kahdenkeskeistä aikaa jomman kumman vanhemman kanssa.

Minkä ikäiseksi teillä on nukuttu päiväunia?

-Såfin

8 kommenttia:

 1. Mä oisin niiiiiin toivonut, että pojat olisi osanneet nukkua pitempään päikkäreitä. Heillä kun yöt on vauvasta asti olleet mitä on, niin ovat tottuneet vähään unimäärään. Päikkärit jäi sitten pois molemmilla muistaakseni noin 2-vuotiaana. Uni ei vaan päivällä enää heille tunnut tai sitten valvottiin pirteinä yömyöhään. Toisinaan oikein puuhakkaana päivänä kyllä kuopus ottaa vielä pikkutorkut ja hyvä niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi apua, jo 2-vuotiaana yhtä istumaa iltaan asti! Huhu.. :) Ja sama täällä, kovasti olisin toivonut - mutta iloitsen kyllä samalla, että meidän vanhempi on nukkunut päikkäreitä 5-vuotiaaksi asti. Nyt jää sitten nähtäväksi pystyykö pian 3-vuotias pikkuveli vielä nukkumaan päikkäreitä kun isoveli on hereillä <3

   Poista
 2. Meillä jatkunut täysin sama tilanne elokuusta. Minunkin puolesta saisivat nukkua vielä monta vuotta mutta onneksi toinen vielä vetää sikeitä päiväsaikaan niin tulee ainakin jonkinmoinen siesta pidettyä viikonloppuisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on totta - ainakin puolet perheestä rauhoittuu siis keskellä päivää vielä huilaamaan! Täytyy vain toivoa, että pikkuveli malttaa nukkua kun toinen saa puuhailla jotain kivaa aikuisen kanssa <3

   Poista
 3. Meidän molemmat pojat on lopettaneet päiväunet alle kaksi vuotiaina, lukuun ottamatta satunnaisia päiväunia. Itse olen tykännyt siitä. Pojat menee ajoissa nukkumaan ja nukkuvat pitkät katkeamattomat yöunet, 11-13 tuntia. Tietysti se sopii paremmin tässä tilanteessa kun olen kotona ja meidän iskäkin tulee neljään mennessä kotiin eli hekin kerkeävät vielä touhuta ennen nukkumaanmenoa. Tykkään siitä että saadaan olla joka ilta kahdestaan pari-kolme tuntia vaikka minä menenkin aina aikaisin nukkumaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin miten kivaa on kun jaksavat iltaan asti ja voi puuhailla koko päivän. Kyllähän päiväunet hieman keskeyttää päivää tavalla tai toisella. Edellytyksenä on tietty se, että lapset nimenomaan saa pidemmät yöunet - sitä minä jännitän nyt tässä vaiheessa: miten isoveli nukkuu yöllä kun pikkuveli herää aiemmin ja myös toisinpäin - pikkuveli päivisin kun isoveli valvoo.. :D

   Poista
 4. Meillä isommat ovat lopettaneet päiväunet alle 2-vuotiaina. Ovat olleet pääsääntöisesti kotihoidossa. Nuorin on nyt 3,5v ja nukkuu muutaman kerran viikossa. Mielellään menee päikkäreille, mutta ei aina nukahda. Vanhempien, etenkin esikoisen kohdalla olin ihan helisemässä päikkäriasian ja nukutustaistelun kanssa. Nyt asia ei juurikaan hetkauta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kai tämä muutos tapahtuu vähän helpommin pikkuveljen kanssa kun ei stressaa niin paljon enää toisen kanssa. Heh <3 Minusta on kuitenkin itsestäni myös ihanaa nukkua päiväunet ja siksi kai olisin halunnut roikkua tässä kiinni :)

   Poista