2017/06/02

10 vinkkiä ruokavalokuvaukseen

Kerroin teille joitain päiviä sitten siitä miten sain kunnian osallistua Santa Marian järjestämälle ruokavalokuvauskursille ja lupasin jakaa oppejani kurssilta teidän kanssa. Ruokavalokuvaus on sinänsä jännää, sillä melkein jokainen meistä harrastaa sitä joskus. Aina silloin tällöin tulee napattua kuva omasta ravintola-annoksesta instagramia varten tai ehkä kohteena on ystävän leipoma kaunis synttärikakku. Kenties jopa haluat ottaa oikein kunnollisen annoskuvan blogiisi. Oli kohde mikä tahansa niin tästä saat ehkä muutaman vinkin omiin ruokavalokuviin..


1. Käytä aina vain yhtä valonlähdettä. Ruokaa kuvatessa on tärkeää saada aikaiseksi varjoja ja muotoja. Sammuta kaikki ekstra valot ympäristössä ja anna esim. luonnonvalon yhdestä ikkunasta heijastua kuvattavaan ruoka-annokseen. Ulkona aurinko hoitaa homman kuin itsestään, mutta suorassa auringonpaisteessa ei kannata kuvata.
2. Mikäli valmistat annoksen itse niin kasviksia kannattaa liottaa/kiehauttaa voimakkaassa suolavedessä ennen kuvaamista. Tämä korostaa kasvin luonnollista väriä. Älä kuitenkaan koskaan keitä tai paista kasviksia kokonaan kypsiksi valokuvauksia varten. Ruoka-annokset jotka ovat valmistettu ammattilaisvalokuvaukseen eivät tämän takia oikeastaan koskaan ole syömäkelpoisia. 
3. Ruoka-annoksen kuuluu aina olla keskiössä. Älä anna lautasen tai muiden rekvisiitan koskaan viedä huomiota annokselta.
4. Suihkuta vettä tai öljyä kasvisten pintaan juuri ennen kuvaamista. Näin saat fressattua kuvauskohdetta eläväksi vaikka annos olisikin seissyt muutaman minuutin.
5. Kuvaa mielellään annosta hieman yläviistosta. Suoraan ylhäältä kuvatessa kadotat annoksen syyvyyden ja fokus kääntyy enemmän kattaukseen kuin itse ruokaan.
6. Jos kuvaat järkkärillä niin käytä suurta aukkoa (pientä f-arvoa). Näin saat hienoa dramatiikkaa kuvaasi.
7. Asettele ruokasi pienelle lautaselle tai pieneen astiaan. Tavallinen ruokalautanen on liian iso ja annos hukkuu "paljouteensa". Esim. fetasaalaatissa riittää kun annoksessa näkyy muutama hassu fetapala.
8. Mieti minkälaisen tunnelman haluat luoda. Jos haluat kesäisen fiiliksen, ehkä haluat enemmän valoa ja jos taas haet mystisyyttää, syksyä tai lämmintä tunnelmaa voit käyttää esim. suurempaa ISO-arvoa jolloin saat juuri sopivan määrän rakeisuutta kuvaan.
9. Kiinnitä erityisen paljon huomiota varjoihin ja valon laatuun. Kannattaako ehkä jopa rajata ikkunasta tulvivaa luonnonvaloa. Heijastuuko jostain suunnasta eriväristä valoa?
10. Mieti tarkkaan minkälaista astiaa tai lautasta käytät ja mitä annoksen taustalla näkyy. Kuvastaako myös lautanen tunnetta jonka haluat aiheuttaa katsojassa? Onko valkoinen kliininen lautanen oikea sinun kuvaukseen? Vai voiko annos olla suoraan asetettu esimerkiksi vain rypistetylle leivinpaperille. Mielikuvitus on rajana. Trendikästä on nyt valkoisen kliinisen sijaan luoda rouheita, rentoja tunnelmallisia ruokakuvia. Uusin muoti onkin ottaa "aitoja" kuvia jo vähän syödyistä tai sotketuista ruoka-annoksista. 

Oliko jokin näistä vinkeistä sinulle hyödyllinen? vai onko sinulla ehkä jokin oma vinkki ruokavalokuvaukseen liittyen jonka haluaisit jakaa?

-Såfin

15 kommenttia:

  1. Oli mielenkiintoinen pikakurssi, opin taas vähän lisää.

    Itse pidän siitä, että ruoka ja stailaus ovat kontekstissa keskenään. Katselin juuri kirjakaupassa palkittujen ruokakuvaajien kuvia Lähi-Idän resepteihin. Kuvat oli stailattu minimalistiseen viileän kliiniseen skandityyliin, joka ei minulle tuonut lainkaan mieleen Lähi-Idän runsasta, värikästä ja moniulotteista makumaailmaan. Saman kirjailijan aiemman kirjan oli kuvannut toinen kuvaaja, värit olivat syviä ja stailaus rouheaa. Siitä kirjasta olen kokannut paljon kuvien nostaessa heti veden kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos oli avuksi! Ja tuo on niin totta. Kuva pitää puhutella ja kertoa tarinan katsojalle. Ne parhaat tarinat ovat täydellisiä kokonaisuuksia ja tämän saa aikaiseksi vain jos koko kuvassa on sama punainen lanka. <3

      Poista
  2. Olipa hyviä vinkkejä, näin aloittelijalle kaikki vinkit valokuvaukseen otetaan ilomielin vastaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii. Minäkin opin näistä todella paljon ja kurssilla läpikäydyt ohjeet olivat yllättävän konkreettisia :)

      Poista
  3. Se jo hiukan syödyn annoksen kuvaaminen on oma taitolajinsa. Siinä voi onnistua mahtavasti, tai sitten mennä kovaa metsään ;) Ihanaa viikonloppua!
    http://westendmum.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä.. itse en vielä tiedä uskaltaisinko kokeilla ihan noin "villiä" ruokakuvasta. Tosin jos ensin ottaa koskemattomasta annoksesta kuvan ja sitten vasta sotketusta, niin ainakin joku kuva onnistuu.. :)

      Poista
  4. Kauniit kuvat ja todella hyviä vinkkejä. :)

    VastaaPoista
  5. Vinkkejä on aina mukava lukea! Ja muistinpas napata koneelle evääksi mansikoita niin ei mahakaan nyt murise :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa.. Hyvä, että olit varautunut ottamalla ruokaa mukaan koneen ääreen, ettei nälkäkiukku yllättänyt :D

      Poista
  6. Oih, hyviä vinkkejä! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos oli hyödyllisiä vinkkejä.. :D

      Poista
  7. Todella hyviä vinkkejä. Kiitos, kun jaoit :)

    Pikkuiset tirskahdukset lipsahtivat ilmoille tuosta sotkettujen ja hieman syötyjen annoskuvien trendikkyydestä.. Hienoa, että ovat muodissa, niitä kun syntyy meillä ihan vahingossakin :)

    VastaaPoista