2019/11/20

Tieteellinen koe kotikeittiössä

Olimme yhtenä iltana kahdestaan kuopuksen kanssa kotona sillä aikaa kun meidän vanhempi poika oli jäähallilla isi-ihmisen kanssa. Meillä on tällaisina iltoina tapana viettää "laatuaikaa" yhdessä. Meillä se tarkoittaa käytännössä sitä, että kysyn pojilta mitä haluavat tehdä. Tänä iltana kuopuksemme halusi pelata tehtäväpeliä jossa korttipakasta nostetaan lappu ja pelaajille annetaan kivoja ideoita/tehtäviä jonka parissa voisi viettää aikaa. Tällä kertaa meidän kortissa luki "tee tieteellinen koe". Kuopuksemme kysyi minulta heti mikä se sellaien "tieteellinen koe" on? Mietin ensin, että eihän kovin pienten lasten kanssa voi tehdä tietellistä koetta kotoa löytyvillä ainesosilla. Mutta päätin tarttua haasteeseen. Pienen etsinnän jälkeen löysin kivan pienen kokeen josta meidän kuopuskin innostui nimittäin jääpalojen kalastaminen suolalla ja langalla... 

Tee näin: Tämä tieteellinen koe toimii niin, että lasi täytetään kylmällä vedellä. Lasiin laitetaan tämän jälkeen jääpaloja ja niiden päälle lasketaan lanka. Kun lanka koskee jokaiseen jääpalaan päälle valutetaan lusikalla ihan tavallista suolaa. Kun suola on siroteltu suoraan langan ja jääpalojen päälle seuraa se vaikein osuus, nimittäin odottaminen. Kun yhdessä maltatte odottaa n. minuutin verran lankaa voi varovasti alkaa nostamaan ylös. Jos koe on onnistunut hyvin, jääpalat ovat tarttuneet (jäätyneet) lankaan kiinni ja ne nousevat vedestä. Tämä oli meidän kuopuksen mielestä todella hauska koe. Me toistimme testin viisi (!!) kertaa ja se toimi joka kerta hienosti.

Yritin vielä selittää meidän 5-vuotiaalle miksi tämä toimi niin kuin se toimi. Suola tarvitsee lämpöä kun se liukenee veteen. Tämä melko helppo kemiallinen prosessi siis poistaa lämmön välittömästä läheisyydestään ja saa langan jäätymään ja tarttumaan jääpaloihin. En ole varma menikö selitys ihan perille asti, mutta kuopuksemme oli todella innoissaan meidän yhteisestä tieteellisestä kokeesta. Hihii.. 

-Såfin

PS. Tämä ja lisää temppuja löytyy täältä. (klik!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti