2016/10/24

Pitääkö lapsen kanssa viettää kahdenkeskeistä aikaa?

Kun perheeseen kuuluu useampi lapsi heillä on seuraa toisistaan, mutta tällä koko hommalla on myös kääntöpuoli. Monesti lapsia käsitellään ns. yksikkönä. "Hei, lapset" - "Pojat, tulkaa syömään". Teemme usein lasten kanssa jotain yhdessä koko porukalla ja se yksilö jää vähemmälle huomiolle. Ei tietenkään siksi, että yksilön tarpeita on tarkoitus vähätellä, vaan kyse on yksinkertaisesti ajanpuutteesta. Jos minulla olisi 30 tuntia vuorokaudessa viettäisin siis mielelläni kahdenkeskeistä aikaa vaikka kummankin pojan kanssa joka päivä. Valitettavasti edes se ylimääräinen aika aina riitä. Välillä olisi vaikka kuinka paljon aikaa olla lasten kanssa, mutta toinen aikuinen on kiireinen muissa asioissa eikä siksi ole mahdollista viettää aikaa vain jomman kumman lapsen kanssa.. 

Meillä oli nyt viikonloppuna aivan ihana mahdollisuus tällaiseen kahdenkeskiseen aikaan esikoisen kanssa. Minä ja hän siis. Isi-ihminen ja nuorempi herra lähtivät yhdessä nostamaan venettä mökille ja me jäimme kahdestaan kaupunkiin. Silloin ymmärsin, että me vietämme tällaisia hetkiä aivan liian harvoin. Ja vitsit meillä oli hauskaa. Kävimme yhdessä shoppailemassa hänelle vaatteita sillä hän on venähtänyt pituutta aivan valtavasti muutamassa kuukaudessa. Istuimme tämän jälkeen kahvilassa smoothiella ja lopulta menimme vielä elokuviin. Annoin hänen valita sopivan elokuvan ja selvisi, että hän on jo pitkään odottanut, että menisimme katsomaan "Lemmikkien salainen elämä"-elokuvaa. Kaikista tärkeintä on kuitenkin se yhteinen puuhastelu ja jutustelu. Se, että ottaa aikaa ja kuuntelee vain hänen juttuja. Sain tietää mitkä asiat häntä oikeasti mietityttää ja mitkä asiat ovat tärkeitä juuri nyt. 

Vastaukseni otsikon kysymykseen on siis: pitäisi. Tilaisin siis mielelläni lisää aikaa tällaisille hetkille. Kiitos!

Miten paljon vietätte lasten kanssa aikaa kahdenkesken? Teettekö usein asioita ilman, että muut lapset ovat mukana?

-Såfin

6 kommenttia:

 1. Ihana, että olette saaneet viettää aikaa kahdestaan! Meillä kahdenkeskistä aikaa on harvoin. Eilen olin vanhimman kanssa kahdestaan vaatekaupoissa. Usein meillä tuo kahdenkeskinen aika jonkun lapsen kanssa vietetään kaupassa. Jotain muutakin voisi keksiä, mutta aika on rajallista. No, tänään alkoi loma ja lapsille anottiin koulustakin ekstralomaa matkan takia, joten nyt pitäisi olla aikaa. Ei koulua, ei harrastuksia, ei töitä. Täältä tullaan Espanja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tällaiset hetket ovat kultaakin arvokkaampaa! <3 Ai että! Ihanaa että pääsette vielä käymään etelässä. Siellä on eri tavalla mahdollisuus viettää aikaa yhdessä ja erikseen (ja ehkä jopa yksin) Ihanaa lomaa teidän koko porukalle! :)

   Poista
 2. Arjessa ne hetket saattaa olla melko lyhyitä mutta viikoittain jotain pientä puuhataan kahdestaan. Silloin tällöin tehdään jotain "isompaa" kahden kuten käydään syömässä, ostoksilla jne. Kyllä muistan omasta lapsuudesta kuinka suuressa perheessä tunsi itsensä erityiseksi jos pääsi tekemään jotain vain toisen vanhemman kanssa tai vielä parempaa, yksin molempien vanhempien kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että vietätte kahdenkeskeistä aikaa lasten kanssa - minusta on tärkeää ottaa kaikki huomioon myös yksilönä! <3 Olen samaa mieltä, se tuntui aivan erityisen hienolta kun sai tehdä jotain kahdestaan vanhemman kanssa. Ja erityisen hienoa oli jos siihen hetkeen tai päivään vielä liittyi jotain yhteistä suunnittelua etukäteen. Odotukset olivat aina suuret!

   Poista
 3. Kahdenkeskinen aika on todella opettavaistakin! Sitä oppii ja huomaa lapsestaan yllättävästi jotain uutta, kun muut eivät ole mukana häsläämässä. Meillä kuopus saa joka arkipäivä kahdenkeskistä aikaa. Isommillekin vastaavasti pyritään antamaan ne omat päivittäiset hetkensä, mutta eihän se aina ole mahdollista. Yksin on vaikea jakaantua useampaan osaan ja välillä kiireet syövät väkisinkin aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olen kyllä samaa mieltä! Teillä on luksusta kun saatte pienimmän kanssa olla vielä kahdestaan kotona ja viettää aikaa yhdessä! :) Luulen että lapsi tarvitsee sitä erityisesti kun on pienempi <3

   Poista