2017/01/15

Pilkkumaniaa

Tulevalla viikolla käynnistyy Yayoi Kusaman viimeinen näyttelyviikko Helsingin taidemuseossa HAM:ssa. Meillä on jo useamman kuukauden ollut suunnitelmissä käydä lasten kanssa tässä näyttelyssä ja eilen löysimme vihdoin inspiraation lähteä katselemaan näitä hyvin erikoisia taideteoksia. Halusimme ottaa lapset mukaan koska ajattelimme, että jos mikään taidenäyttely kiinnostaisi heitä niin se olisi tämä. Kaikkine kirkkaine väripilkkuineen ja jännittvine peilihuoneineen tässä olisi riittävästi katsottavaa. Itse olin myös jo etukäteen hieman innoissani. Vaikka en kaikilla osa-alueilla voi samaistua tähän taitelijaan minulla ja hänellä on silti jotain yhteistä, nimittäin tykkäämme kummatkin pilkuista. 

Yayoi Kusama, Japanilainen taiteilija on elämänsä aikana tehnyt hyvin erikoisia taideteoksia. Erikoisen ajattelutavan ja paniikkikohtausten takia hän on viettänyt suuren osan elämästä mielisairaalassa, mikä tietenkin tekee tästä kaikesta vähän mielenkiintoisempaa. Hänen taiteen kautta voi ehkä yrittää ymmärtää sitä miten hän näkee maailman. Kaikista mahtavinta tässä näyttelyssä oli lasten mielestä kaikki peilihuoneet jonka sisältä näki loputtomasti peiliheijastuksia itsestään ja pilkullisesta ympäristöstä. Kun astui tällaiseen huoneeseen ainakin minä pidätin hengitystä. En koskaan aiemmin ollut kokenut mitään vastaavaa. Lapset olivat vähintään yhtä innoissaan tästä kokemuksesta kuin me aikuiset ainoalla erolla, että he olisivat tietenkin halunneet koskea kaikkiin jännittäviin pilkullisiin yksityiskohtiin. (tottakai!)

Meidän 5-vuotias kailotti kovaan ääneen huokaisten meidän poistuessa viimeisestä näyttelyhallista "jaa, olihan täällä aika paljon pilkkuja". Hän sai kiitokset sekä henkilökunnalta että vierailta siitä, että tämä lausahdus kiteytti harviaisen hyvin koko näyttelyn olemuksen. Hihii..

Oletko sinä käynyt tässä tai jossain vastaavassa taidenäyttelyssä?

-Såfin

6 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Oon ite menossa tuonne joku päivä tän vikan viikon aikana, joten oli hauska lukee etukäteen teidän kokemuksia. Niitä pilkkuja siellä ainakin on monen monta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiva, että olet menossa! Kannattaa kyllä ehdottomasti käydä tässä näyttelyssä nyt kun vielä pystyy! Näin paljon pilkkuja ei varmaan koskaan enää näe samassa paikassa..

   Poista
 2. Tuo on varmaan hauska pilkkuineen ja väreineen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih.. pilkkuja ja väreja siellä tosiaankin oli! :)

   Poista
 3. En ole käynyt näyttelyssä, mutta somesta olen kuvia nähnyt. Kiva oli lukea vähän taitelijastakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä tässä on kertakaikkiaan erikoinen persoona näiden pilkullisten taideteosten takana :)

   Poista