2017/05/14

Eskarin aloittaminen

Meidän 5-vuotias aloittaa syksyllä eskarissa. Tämän on hurjan iso askel meidän perheen elämässä. On kouluvelvollisuus, uusi ympäristö, uudet kaverit ja uudet vastuut. Siirrymme pois hieman pienimmistä piireistä perhepäivähoitajan luota jossa on ollut yhteensä 4 lasta, eskariin jossa on 25 lasta. Tässä joukossa on toki monia entuudesta tuttuja lapsia mutta muutos tulee silti olemaan suuri. Veljekset jotka aiemmin ovat viettäneet kaiken ajan yhdessä ovatkin yhtäkkiä eri hoitopaikoissa. Vaikka tämä aiheuttaa meille logistisesti myös haasteita niin jännitämme selkeästi enemmän niitä henkisiä kasvunpaikkoja. Käyn samalla myös tunteikasta keskustelua itseni kanssa siitä miten itse osaisin olla parempi äiti hieman isommalle lapselle..

Ympäristö jossa meidän 5-vuotias aloittaa eskarissa on idyllinen vanha puutalo joka aikanaan on toiminut kansankouluna jo vuodesta 1909. Sen seinillä roikkuu vanhat koulujulisteet, jotka muistuttavat rakennuksen historiasta. Eskari sijaitsee kivenheiton päässä meidän uudesta tontista ja tuleva koulu jakaa pihapiirin eskarin kanssa. Tässä vanhassa puutalossa meidän tyyppi aloittaa  siis tutustumisensa koulumaailmaan. Siellä pitäisi viimeistään oppia pitämään huolta omista tavaroista, kehittyä vielä itsenäisemmäksi ja kantaa pieniä vastuita esimerkiksi viestien toimittamisesta meille vanhemmille. Kaikenkaikkeaan ympäristö, opettajat ja uudet kaverit vaikuttavat juuri täydelliseltä. Silti emme voi olla miettimättä mitä muutoksia eskarin aloittaminen tuo tullessaan.

Tunteet ovat juuri nyt pinnassa sillä tällä viikolla eskarissa järjestettiin tutustumispäivä. Sinä aamuna meidän kodissa oli jännitystä ilmassa. Oli pikkuveli jonka piti viettää kokonainen päivä ilman isoveljeä ja sitten toisaalta oli isoveli joka jännitti uusien kavereiden kohtaamista. Saimme iloksemme kuulla, että tutustumispäivä oli mennyt hyvin. Hän oli mennyt istumaan uusien kavereiden kanssa samaan pöytään ja askarrellut reippaasti omakuvan joka oli ollut päivän tehtävä. Kun hän illalla tuli kotiin hän kertoi meille vanhemmille ensimmäiseksi, että hän oli kuunnellut ohjeita tosi tarkasti. Liikkistä! Kohta sysäisemme pienokaisemme kouluun ja toivomme sormet ristissä, että hän on valmis siihen..

-Såfin

4 kommenttia:

 1. Eskarin aloitus on iso muutos ja tärkeä hetki lapsen elämässä♥ Kenties liiankin nopeasti se eskarivuosi on myös ohitse ja sitten ihmeellään kuinka iso lapsesta on oikeasti tullutkaan. Tai ainakin meillä on vuoden aikana kehitytty ja kasvettu hurjasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on <3 Ja voin vain kuvitella miten nopeasti tämä eskarivuosikin menee ohi. Mutta luulen toisaalta, että se on turvallinen ympäristö joka motivoi lasta kehittymään omien taitojensa puitteessa ja tulla sitä kautta vielä itsenäisemmäksi. Jännittävää!

   Poista
 2. Eskarin aloitus täälläkin edessä.
  Iso juttu äidillekin, kun ensimmäinen lähtee kodin ulkopuolelle. Aiemmin ollut kotihoidossa (pikkusisaruksia) ja vain kerhoissa käynyt. Miten hänestä onkin kasvanut jo niin iso, kun juuri oli vauva. Onneksi eskariin tulossa ainakin jokunen ennestään tuttu ja äkkiähän lapset tutustuvat. Koulun alkua en uskalla vielä edes ajatella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kummallista miten nopeasti tämä aika menee <3 Lapsista sen huomaa, koska itsehän tässä ei vanhene ollenkaan. Heh. Teillä on vielä suurempi muutos edessä kuin meillä, mutta hyvin se menee! On vaan luotettava siihen että lapsi pärjää uudessa ympäristössä sen kasvatuksen avulla jonka itse on tähän mennessä onnistunut antamaan! :)

   Poista