2018/02/26

Jääkävelyn salat

On jotenkin hauska huomata kaupungilla liikkuessa, että ihmiset eivät suinkaan pysyttele rantakävelytiellä vaan poikkeavat rohkeasti myös jäätyneen meren päällä. Nyt kun säät ovat pysytelleet reilusti pakkasella muutaman viikon myös Helsingin edustalla voi jo reippaasti tallustella jäällä toki varoen jääavantoja, pilkkireikiä ja muita laivaväyliä. (Silmät tarkkana!) Meillä oli viikonloppuna yksi missio ja se oli selvittää tarkalleen miten paksu jää Helsingin edustalla oli. Lapset olivat innoissaan meidän tehtävästä ja niinpä me puettiin villasut villasujen päälle ja lopulta vielä kuorivaatteet pintakerrokseksi ja lähdimme tutkimusmatkalle. Päätimme, että kaunis Uunisaari ja muut pikku luodot sen läheisyydessä olisivat oiva paikka meidän pikku retkelle. Vaistomaisesti kävelimme autoltamme Uunisaaren siltaa kohden, mutta astuimme kuitenkin rohkeasti sen ohi suoraan jäälle..

Vitsit että maisemat olivat kauniita. Helsinki on ikäänkuin tuplannut pinta-alansa jäätyneen meren ansiosta ja nyt tuttuja taloja ja katuja voi ihailla ihan eri näkökulmasta. Jäällä oli meidän lisäksi paljon muitakin ulkoilijoita. Näimme mm. avantouimareita, hiihtäjiä, kävelijöitä, kalastajia ja jääpolkupyöräilijöitä. Vaikka aurinko lämmitti kivasti niin myös tuuli toi retkeemme pientä jännitystä. Avoimella paikalla kylmä tuuli puri kiinni poskiin ja nenäkin jäätyi äkkiä samalla tavalla kuin silloin kun on syönyt liian suuren palan jäätelöä. Emme kuitenkaan antaneet tuulen häiritä vaan suoritimme tehtävämme kunnialla. Löysimme heti Uunisaaren edustalla irroitetun jääpalan jonka avulla arvelimme, että jään paksuus oli jo yli 10 senttiä. Tutkimme samalla myös jännän poukaman jonne oli muodostunut suuria jääpuikkoja ja piirsimme jäähän kuvioita. Samalla läheisestä Ugn-nimisestä lounasravintolasta kantautui ihana tuoksu. Lapset huusivat jo nälkäänsä ja päädyimme lopulta sinne syömään klassiset kermaiset lohikeitot. Siellä me istuimme punaisine poskinemme ja kävimme läpi ottamiani valokuvia kameran näytöltä ja juttelimme kaikista jännistä huomioista meidän jäiseltä seikkailulta. Ihan huippu-hauskaa.

Ja lopuksi halusin jakaa meidän poikien "Jääkävelyn salat"-ohjeet teille: "Älä astu siihen missä ei ole jäätä. Voi olla tosi kylmä. Jos olet niin pieni kuin muurahainen voit tippua raoista. Ja jos auto ajaa jäällä edelläsi niin on turvallista kulkea sen perässä" Hahaa.. 

Oletko sinä käynyt jääkävelyllä tänä talvena?

-Såfin

2 kommenttia:

  1. Oi näyttääpä ihanalta! <3 Me ei olla vielä ollenkaan päästy jäälle - voin ehkä jopa väittää, että en ole itse koskaan kävellyt meren jäällä :D Ainakaan niin, että muistaisin asiaa - järven jäällä toki paljonkin. Ehtisiköhän sitä vielä tänä talvena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho - hei teillä on nyt sitten mahdollisuus kun kelit näyttää pysyttelevän vielä hetken aikaa reilusti pakkasella. :D

      Poista