2019/02/15

8 asiaa jotka olen oivaltanut vastuullisemmasta ostamisesta

Tällä viikolla jatkan pohtimista "älä osta mitään"-kuukauden teemalla. Olen tällä hetkellä ollut kaksi viikkoa ostamatta mitään (muuta kuin ruokaa) ja viime viikolla kerroin siitä mitä vaikeuksia kohtasin heti alkumetreillä. Ei ollutkaan niin helppoa olla ostamatta mitään. Vaikka kuukautta on kulunut vasta näin vähän aikaa olen jo alkanut miettimään tulevaisuutta. Olen päättänyt, että paluuta vanhaan ei ole. En halua jatkaa samaa ostokäyttäytymistä kuin ennen. Maailmassa on ihan riittävästä tavaraa, enkä halua kannustaa ylituotantoon. Minusta ei ole täyskieltäytyjäksi sillä on asioita mitä ihminen "tarvitsee" ja TARVITSEE elääkseen normaalia elämää. Niinpä olen tässä pohtinut ratkaisuja, toiveita ja käyttäytymissääntöjä itselleni ostamisen suhteen. Toivon, että osaan muodostaa näistä jonkun alun ostofilosiaksi tulevaisuutta varten..

1. En halua omistaa asioita/tavaroita joita en muista tai tiedä omistavani. Näin käy helposti kun kaapit pursuavat tavaroista. Kun siivosin vaatekaappiani löysin vaatteita joita en muistanut. Olin iloinen niistä ja samalla minua harmitti, etten ollut käyttänyt niitä aiemmin. En halua, että näin on jatkossa. Haluan, että tavaroita on hallittu määrä niin, että muistan jokaisen niistä. Enempää en tarvitse. 

2. Haluan oppia lainaamaan enemmän. Haluan lainata kirjoja kirjastosta, naamiaisasuja tutuilta, erikoisia keittiötarvikkeita sukulaisilta ja ystäviltä. Ostamiseen tarvitsee perustelut jonka mukaan tavaraa tarvitsee toistuvasti pitkällä aikajaksolla. Kertakäyttöä varten en enää aio ostaa. 

3. En halua säilyttää tavaroita sellaisissa paikoissa johon ne eivät kuulu. (Osa talvivarusteista makuuhuoneen vaatekaapissa jne.) tällainen johtaa tavaran pienempään käyttöön. Lisäksi on ehkä mietittävä tarvitseeko siinä tapauksessa tavaroita ollenkaan jos ne eivät mahdu niille tarkoitettuihin kaappeihin.

4. Haluan joka kuukausi tehdä harkitun listan niistä asioista joita oikeasti TARVITSEN ja rajoittaa ostamiseni niihin. Tarvitsemme uuden rikkaimurin eteiseen rikkoutuneet tilalle mutta en TARVITSE uusia erivärisiä kuntosalikenkiä koska edelliset ovat vielä hyvässä kunnossa ja täysin ehjät.

5. Haluan, että ajan kuluessa myös lapset oppivat vastuulliseen kuluttamiseen. Yritän lempeästi muistuttaa heitä tavaramääräste heidän huoneissa ja jollain aikavälillä haluan myös rauhassa yhdessä heidän kanssa käydä läpi kaikki lelut ja miettiä mitä he oikeasti haluavat säilyttää.

6. Haluan, että ruokakaapit, jääkaappi ja pakkanen ovat "ajantasalla". Haluan, että tiedän mitä niiden sisällä on ja, että käytämme aktiivisesti niiden koko sisältöä. Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että myös ruokakaupasta pitää ostaa vain sen minkä tietää käyttävänsä.

7. Haluan uudistaa meidän perheen lahjapolitiikan. Suurin määrä tavaraa meidän taloon tulee juuri lahjojen kautta (synttärit, joulu, blogi tai muuten vain tuliaisina). Samalla haluan miettiä sitä miten toimimme muita kohtaan kun annamme lahjaksi tavaraa. Tähän minulla ei vielä ole ratkaisua, mutta pohdinta on käynnissä. Saa antaa vinkkejä!

8. Haluan oppia, että alennusmyynnit eivät ole syy shoppailulle. (Toys 'R Us:in konkurssi ja viime viikkojen loppuunmyynti on ollut vaikea pala. En houkutuksesta huolimatta ole sortunut tekemään ostoksia alennusmyynnin nojalla) Haluan päästä pois ajattelutavasta jonka mukaan tavaraa kannattaa ostaa sen takia, että se on alennuksessa. Valitettavan usein olen toiminut ihan päinvastaisesti. En sano, etteikö tuotetta kannata ostaa alennettuun hintaan jos se esimerkiksi on pitkään harkittu ja tavara jota oikeasti tarvitsee. 

Minkälaisilla asioilla sinä säädät ostokäyttäytymistäsi?

-Såfin

1 kommentti:

  1. Hyviä oivalluksia! Mä olen myös miettinyt paljon tuota lahjapolitiikaa sillä meidän taloon tulee vuoden aikana oikeasti valtava kasa lahjoja. Jo pitkään emme välttämättä ole omille lapsillemme ostaneet lahjoja. Pieni ei ymmärrä vielä ja isommille olemme tarjonneet esim. jonkun elämyksen tai sitten jotain tarpeellista/ harrastuksiin liittyvää tyyliin polkupyörä, joka muutenkin kyllä ostettaisiin. Muutamaan otteeseen olen myös vinkannut yhtenä vaihtoehtona lähisuvulle kimppalahjana yhtä suurempaa lahjaa tai sponsorointia sitä varten, jolloin lahjavuori pienenee mukavasti :)

    VastaaPoista