2019/02/25

Makumatka: Italia teemailta lasten kanssa

Minä päätin aikoja sitten, että lähtisimme makumatkaan maailmalle meidän omassa kotikeittiössä. Minun idea oli se, että valitsisimme aina yhden maan kerrallaan ja tekisimme yhdessä lasten kanssa kyseisen maan ruokaa, katsoisimme karttaa ja opettaisimme lapsille mielenkiintoisia juttuja kohdemaasta. Tätä voi ajatella sellaisena pikamatkana, tai miksi ei ekologisena rektenä maihin jonne ei ehkä muuten olisi aikaa tai mahdollisuuksia matkustaa. Siitä on jo melkein vuosi kun ideoin tällaista maailmanympärimatkaa mutta emme silloin saaneet aikaiseksi potkaista projektia käyntiin. Meidän mennyt viikonloppu ei mennyt kuten suunnittelimme.  Jouduimme sairasteluiden takia perumaan kaikki muut kivat menot lauantailta. Samalla muistin meidän projektin ja tyhjä kalenteri antoi sille vihreää valoa. Lauantaina virittäydyimme siis perheen kesken Italia-tunnelmaan ja vedimme kokkihatut päähän..

Lapset olivat todella innoissan kun kaivoimme esille maailmankartan ja osoitimme ensin Suomea ja sitten Italiaa. "Mamma mia" sanoi esikoisemme. Tämä kartta on säilynyt omasta lapsuudestani joten senkin puolesta oli kivaa katsella eri maita lasten kanssa. Samalla kun valmistimme ruokaa, laitoimme taustalle soimaan klassista oopperaa. Lauloimme täydestä sydämestä mukana Luciano Pavarotin "O sole mio"-kappaletta. Ruuaksi valmistimme mm. tortellineja ja isi-ihminen keitti sen kaveriksi omatekoista valkoviini-voikastiketta. Minä tein meille jälkiruuaksi klassista Italialaista herkkua, pannacottaa. 

Ruokapöydässä keskustelimme tietenkin ruuasta ylipäätään mutta samalla halusimme, että lapset oppisivat jotain Italiasta. Kerroimme heille mm. että Italia on Ferrarin ja Fiatin koti. Kerroimme gladiaattoreista, pizzasta ja klassisesta oopperasta. Lapset tykkäsivät meidän illasta tosi paljon. Ja myös me aikuiset. Koska meillä oli tosi hauskaa ideoin jo seuraavaa makumatkaa. Saatamme matkustaa seuraavaksi Aasiaan. 

Mitäs pidät ideasta? Onko teillä tehty vastaavaa?

-Såfin

4 kommenttia:

 1. Hauska idea! Me ollaan keskitytty lähinnä tekemään teemavierailuja eri maiden makumaailmoihin ravintoloiden kautta. Toisinaan kyllä utelias nuorin koululaisemme tahtoo kovasti tietää mistä maasta mikäkin ruoka tulee ja millaista siellä muuten on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on hauska idea! Voi olla, että eksoottistempien maiden kohdalla teemme samalla tavalla. <3

   Poista
 2. Mahtava idea! Hoitolasten kanssa olemme pari kertaa viettäneet viikon, jonka aikana on joka päivä ollut aiheena eri maa. On väritetty kyseisen maan lippu ja olen kertonut maan luonnosta ja muista ominaisista piirteistä. Ruoka myös maateeman mukaan. Samaa tosiaan voisi tehdä myös oman perheen kanssa.

  VastaaPoista
 3. Kiva kirjoitus! Italialais-suomalaisen perheen (jonka arjesta kirjoitan Mustikkapasta - blogissani) äitinä oli hauska lukea italialaisesta illastanne. Ruoka näytti todella herkulliselta! Kokeilkaa joskus, jos ette ole jo kokeilleet, pastaa tomaattikastikkeella ja parmesan-juustoraasteella, se on meidän kolmelle lapselle jokapäiväinen, ylivoimainen lempiruoka. =)

  VastaaPoista