2019/02/22

Arkiaamupalat

Okei, meillä kaikilla on mörköjä kaapissa. Meidän perheen viimeisin ongelma on se, että arkiaamupalat eivät ole meidän vahvuuksia. Kun kummatkin lapset vielä olivat päivähoidossa tilanne oli helpompi. Me emme isi-ihmisen kanssa syöneet mitään ja lapset söivät päiväkodissa. (ei optimaalinen tilanne meille aikuisille). Minä en koskaan ole ollut aamupalan syöjä, joten kehoni on tottunut tällaiseen toimintaan. Nyt kun esikoisemme aloitti koulun, meidän arkiaamut muuttuivat. Yhtäkkiä meidän piti keksiä jotain pöytään laitettavaa varhain aamulla. Jotain mihin emme todellakaan olleet tottuneet. Meidän piti keksiä uudet rutiinit ja samalla varata aikaa syömiselle. Täytyy sanoa, että vieläkin harjoittelemme. Aamumme ovat hyvin erilaisia keskenään, emmekä näytä löytävän mitään kunnollista rutiinia tai järjestystä niihin. Milloin kukin on suihkussa ja milloin pakkaamassa jumppakamoja. Minä yritän siksi tässä pohtia aamujemme sujuvuutta ja sitä miten saisimme kohtuullisen rauhallisen aamupalahetken aikaiseksi. 

Sen lisäksi, että rutiinit ja aikataulu aiheuttavat haasteita aamupalahetkiin niin myös arkiaamupalojen sisältö on ongelmallista.  MITÄ sitä söisi? Monet sanovat, että puuro on tosi helppo arkiaamupala, mutta kun minusta se on todella työläs. En jaksa alkaa riehumaan kattiloiden ja kauhojen kanssa ennen aamu seitsemää. Ei kiitos. Tähän mennessä meillä on ollut muutama "luottoaamupala". Toinen on leipä juustolla tai leikkeleellä (mielellään täysjyvä) ja toinen on sokerittomat murot/myslit maidolla johon välillä pilkomme sekaan puolikkaan banaanin. Yleensä nostan esille kaapista myös hedelmiä kuten viinirypäleitä, mandariinia tai omenia. 

Itse keksisin vaikka kuinka monta kivaa aamupalaa - kuten esim. avocado, tuorepuurot jotka voi laittaa edellisenä iltana jääkaappiin jne. - mutta meidän aamupalojen on kelvattava lapselle joka ei ehkä syö lounaalla muuta kuin pienen palan outoa kouluruokaa. Turha hifistely on siis jätettävä pois. Joko meidän on keksittävä sellaisia aamupaloja jotka voi valmistaa edellisenä iltana, tai meidän on löydettävä uusia helppoja vaihtoehtoja meidän aamuun jottemme tylsistyisi näihin samoihin luottoaamiaisiin. 

Olen pyöritellyt ideoita päässäni ja miettinyt sopisiko aamuumme esim. edellisenä iltana keitetyt kananmunat, smoothiet (jos jälleen nostaisin koneen esille), maustamaton jugurtti hedelmillä (jotka siis pitäisi kuoria ja pilkkoa)/marjoilla tai pitäisikö ottaa tavaksi tehdä ihan jotain omia energiapatukoita?

Nyt vinkit kehiin. Mitä teillä syödään aamupalaksi arkena?

-Såfin

6 kommenttia:

 1. Meillä meni ihan samalla kaavalla arkiaamut, kuin teilläkin vielä ennen koulun aloitusta. Nyt tosiaan ei ole enää niin helppoa. Mies lähtee töihin jo 630, joten hänestä ei ole "mitään" hyötyä. Minä ja kaksi nuorinta lähtee kotoa 730 ja me emme syö aamupalaa. Herätän päiväkotilaiset sen verran myöhään, että se on vaatteiden vaihto, hampaiden pesu ja ulos :D Esikoinen jää sitten itsekseen syömään aamupalaa ja hän syö useimmiten vain leipää. Mä en pystyisi (:D) heräämään enää yhtään aikaisemmin, jonkun aamupalan takia, hahahaha!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on ollut siis sama muutos kuin meillä. Ei ole helppoa etenkin kun nämä aamut ovat yhtä kaaosta. En vielä luota meidän ekaluokkalaiseen niin paljon, että jättäisin hänet tekemään itse aamiaista. Löytäisin luultavasti juustot ja voit vielä illalla pöydältä. Hienoa jos teillä toimii, meillä on siis vielä toivoa siirtyä tuohon malliin. Kiitti siis vinkistä. :D

   Poista
 2. Mä teen monesti smoothieita, välillä illalla valmiiksi, välillä aamulla. Meillä kyllä syödään paljon kaurapuuroakin, teen mikrossa niin on helppo. Alisan lemppari on "herkkulautanen", sen sisältö vaihtelee, mutta yleensä siinä on leipää ja erilaisia kasviksia ja hedelmiä, mitä nyt sattuu kaapista löytymäänkin. Olen huomannut että herkkulautanen uppoaa Alisalle lähes joka aamu. Nykyään teen monesti aamuisin myös tuoremehua koko perheelle, esimerkiksi appelsiineista. Joskus paistan kananmunia, jos on aikaa. Siinäpä meidän tämä hetken suosikit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkeistä. Olen myös miettinyt tuota aamiaisten valmistamista edellisenä päivänä. Laitamme kumminkin monesti lasten vaatteet, reput ja muut jutut valmiiksi joten miksi ei aamiaistakin voisi laittaa. Ja ai että, tuo kuulostaa niin hyvältä että pystyt valmistamaan tuoremehua koko perheelle. Vau. Mä olen niin toivoton ja väsynyt aina aamuisin. Mikropuuro voisi ehkä just ja just toimia. :D

   Poista
 3. Meillä puuro tehdään joskus edellisenä iltana uunissa valmiiksi ja tarjotaan aamulla keiton kanssa. Muutoin mennään pitkälti kaurapuurolla, paistetulla munalla ja hedelmillä, rahkalla ja marjoilla tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, voi vitsit! Olen kyllä todennut että ihmiset jotka "osaavat" syödä aamiaista on omaksunut tuon puuron osaksi dieettiä. <3

   Poista