2019/06/19

Pieniä vihreitä tekoja

Minun täytyy myöntää jotakin. En ole koskaan ollut kovin hyvä roskien lajittelemisessa. Yksi suuri syy tähän on se, että olen asunut pienissä taloyhtiöissä jossa on ollut rajallinen määrä roskapönttöjä roskien lajitteluun - tai siis käytännössä astioita on ollut vain yksi: sekajäteastia. En ole ollut ollenkaan innoissani siitä, että kuljettaisin muovipakkauksia johonkin erilliseen kierrätysastiaan joka sijaitsee kaukana meidän kodista. Nyt meidän perhe on kuitenkin tullut siihen pisteeseen, että meidän on aika toimia vastuullisesti siitäkin huolimatta, että se aiheuttaisi meille hieman lisää hommia. Aiemmin olemme heittäneet melkein kaikki roskat sekäjätteeseen. Toki olemme kierrättäneet perinteisesti pullot, patterit, vaatteet ja sanomalehdet, mutta muutoin suurin osa meidän jätteistä on mennyt ihan siihen yhteen ja samaan roska-astiaan. Kun ajattelen tätä se saa minut voimaan pahoin. Mietin sitä suurta roskamäärää jonka olemme aiheuttaneet. Silti lajitteluhomma tuntuu aika suurelta ponnistukselta ja melkein ylivoimaisen suurelta projektilta tällaiselle henkilölle joka haluaa tehdä kaiken täsmälleen oikein. Mikään "vähän sinnepäin" lajittelu ei siis ole minun mielestä hyväksyttävä. Meidän oli päätettävä ja hyväksyttävä, että aloitamme ja opettelemme lajittelun pienissä osissa.. 

(kuvitus: meidän roskakatoksen katon päällystys toissapäivänä) 

Meidän ensimmäinen askel oli pieni mutta silti suuri sillä se oli miedän ensimmäinen ponnistus kohti vihreämpää arkea. Aloimme pari kuukautta sitten järjestelmällisesti keräämään pahvit sivuun ja viemään ne pahvinkierrätykseen. Pahvia kertyy meidän perheessä paljon. Vaikka ehkä aiemmin olemme vieneet suurimmat pahvit erikseen pahvinkierrätykseen, emme ole olleet järjestelmällisiä tämän suhteen. Nyt olemme. Meillä on vihdoin systeemi: keräämme kaikki pienetkin pahvipakkaukset suurempaan pahvilaatikkoon - huuhtelemme maitotölkit sekä muut pakkaukset ja kun iso pahvilaatikko on täynnä viemme sisällön kierrätykseen. Se on jo askel itsessään. Mutta mitä seuraavaksi? 

Olemme pohtineet asiaa. Kaikista kaukaisin asia tuntuu olevan biojätteiden kierrätys, sillä meidän täytyisi hankkia pihaamme oma biojäteastia (joka sekin olisi toiminnassa vain kesäkaudella) tai laajentaa roskakatosta ja hankkia ihan jätelaitokselta tyhjennettävä astia tätä varten. Harmillista kylläkin, biojätteiden kerääminen tuntuu siksi vielä kaukaiselta haaveelta. Mutta sen sijaan olemme taas päättäneet ottaa seuraava askel ja alamme keräämään metallit ja lasit omiin astioihin. Kun olemme tottuneet tähän, alamme lopulta lajittelemaan muovipakkauksia. Lähin kierrätyspiste sijaitsee vain n. 500 metrin päästä kodistamme ja se tekee tästä vähän helpompaa. 

Se mikä ei ole helppoa on minusta muovipakkausten lajitteleminen, mutta kaikkeen oppii. Olen jopa katsonut telkkarista dokumentin joka käsitteli aihetta, jotta saisin vähän esimakua tulevasta. Haluamme tehdä kaiken oikein, kun kerran aloitamme. (Miten niin perfektionisti? Hihii..) Nyt tiedän mm. sen, että mikäli muovipakkaus pitäisi huuhdella kuumalla vedellä puhdistuksen takia, on parempi luonnon kannalta heittää pakkaus sekajätteeseen. Knoppitietoja ja ohjeita on paljon. Meillä on vielä pitkä matka siihen, että oppisimme säästämään luontoa parhaalla mahdollisella tavalla. Jätteiden lajittelu on yksi ja toinen on tietenkin elintarvikkeiden valitseminen pakkausten vihreyden mukaan. 

Miten te lajittelette perheen roskia? Onko vinkkejä tai ohjeita?

-Såfin

1 kommentti:

  1. Me juuri pohdimme ottaisimmeko pihaamme muovinkeräysastian. Täällä kierrätyspisteet on vähän hankalan matkan päässä, mutta koska olemme ilmaisesti auton reitillä se olisi käsittääkseni mahdollista saada ihan omaan pihaankin. Ehkä kuitenkin ennen lopullista päätöstä vaatii vielä enemmän selvitystyötä.

    VastaaPoista