2019/06/18

Lapsiperheen matkatärpit Gdanskissa

Mitkä olivat toimivia juttuja Gdanskissa pienten lasten kanssa? Kerroinkin aiemmin siitä miten huippu reissu meillä oli Puolaan reilu viikko sitten. Minä lupasin palata teille koosteen kera siitä mitkä jutut olivat meidän mielestä kokemisen arvoisia tässä kauniissa kaupungissa. Meidän matkan pituus oli 3 yötä ja 3 kokonaista päivää ja sen aikana kerkesimme tehdä vaikka ja mitä. Meidän reissun perusteella sanoisin, että Gdanskiin voisi ehdottomasti viedä kaikenikäisiä lapsia. Siellä on paljon tekemistä ja näkemistä ja kaiken lisäksi tämä kaikki on saavutettavissa alle 1,5 tunnin lentomatkalla. Jos siis haluat kokeilla helppoa kaupunkilomaa lasten kanssa, tämä on ehdottomasti hyvä paikka sille. Alla on lista sellaisista jutuista jotka meidän mielestä olivat näkemisen ja kokemisen arvoisia..


1. Merirosvolaiva-retki. Gdanskin halkaisee ihmisten kaivama valtava joki. Joessa kulki mitä oudoimpia kuljetusvälineitä, mutta lapsia kiinnosti kaikista eniten vanha merirosvolaiva jolla sai tehdä pienen kierroksen Gdanskin ympäri pientä maksua vasten. Laiva lähti vanhasta kaupungista aina tasatunnein ja laivalla oli myös tarjoilu. 

2. Toisen maailmansodan museo. Tämä on ristiriitainen paikka. Todella mielenkiintoinen museo, muttei sovellu herkälle lapselle (tai aikuisellekaan). Siellä käydään läpi paljon tietoa ja ihmiskohtaloita toisen maailmansodan ajalta. Me kävimme täällä lasten kanssa ja he jaksoivat kiertää tätä museota jopa kaksi tuntia. Itse olisimme tietenkin voineet olla vielä pidempään. Kiinnostavia kohteita oli mm. panssarivaunut, aseet ja muut muistoesineet sekä kokonaisuudessaan lavastetut pommisuojahuoneet ja toisen maailmansodan aikainen katu. HUOM! täällä sisäänpääsy piti maksaa käteisellä.

3. Zoo. Hieman Gdanskin ulkopuolella on kiva eläintarha. Siellä oli eksoottisia eläimiä kuten kirahveja, norsuja, zebroja, virtahepoja ja paljon muuta. Tässä zoo:ssa eläimillä oli todella isot oleskelualueet ja myös vierailijoille oli hienot leveät kävelytiet. Tosi kiva päiväretkikohde jonka kiertämiseen meni n. 3 tuntia. Omat eväät kannattaa varata mukaan, sillä me emme ainakaan huomanneet muuta kuin pieniä kahvilakojuja. Huom! täällä sisäänpääsy piti maksaa käteisellä.

4. Sopot:in hiekkarannat ja Euroopan pisin puinen laituri nimeltä Molo. Reilun 10 kilometrin päässä Gdanskista sijaitsee aivan huikean kaunis paikka jossa on jopa 14 kilometriä hiekkarantaa ja paljon kivoja pieniä ravintoloita. Paikka muistutti meidän mielestä suurin piirtein Ranskan Rivieraa. Ihan huikea paikka ja jos on aikaa ja säät suosivat. Samalla voi käydä kävelemässä Euroopan pisimmällä puulaiturilla. Me vietimme Sopotissa kokonaisen päivän. 

5. Maailmanpyörä & Karuselli (ja nouseva silta). Gdanskin joenvarressa sijaitsee kiva maailmanpyörä sekä vanhanajan karuselli jossa on kiva käydä lasten kanssa. Kuumana kesäpäivänä on hyvä tietää, että maailmanpyörän kopit ovat ilmastoituja. Hihii.. Maailmanpyörässä on kiva saada kokonaiskuva kaupungista ylhäältäpäin. Siinä ymmärsi miten paljon punatiiltä rakennuksissa oli käytetty. 

6. Vanha kaupunki. Vanhassa kaupungissa on kiva ja turvallista kiertää lasten kanssa. Pääkadun varrella oli paljon esiintyjiä, katusoittajia, jättisaippuakuplien puhaltajia, esiintyjiä ja muuta ohjelmaa. Samalla kun aikuiset bongaa pakolliset nähtävyydet, lapset viihtyvät varmasti katselleen kadun vilskettä.

7. Lelukauppa. Uskokaa tai älkää, mutta tästä kaupungista oli vaikeaa löytää lelukauppaa. Koska pojat olivat säästäneet matkalla ostettavia leluja varten rahaa me panimme merkille mistä löytäisimme suotuisan paikan ostoksille. Paras paikka lelujen ostamiseen löytyi vanhan kaupungin vieressä olevasta isosta ostoskeskuksesta nimeltä Forum Gdansk josta löytyi kaksi lelukauppaa. Muualla emme törmänneet ollenkaan lelukauppoihin. 

8. Ruoka. Vanhassa kaupungissa on paaaljon kivoja pieniä ravintoloita ja me söimme pääasiassa ulkona teraseilla. Joenvarsissa oli hieman kalliimpia paikkoja mutta yllättävää kylläkin vanhan kaupungin pääkaduilla oli meidän mielestä kohtuullisen hintaisia ruokapaikkoja. Viikonloppuiltaisin hienommista ravintoloista kannattaa varata pöytä. Isot suositukset Canis nimiselle ruokapaikalle joka kyllä oli hieman arvokkaampi paikka mutta livemusiikki ja perinteisen Puolalaisen ja uuden maan tyylisen fuusioruokatyylin takia ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka. 

9. Liikkuminen. Me liikuimme melkein kaikkialle kävellen. Gdanskissa kaikki on lähellä ja jos lapset vaan jaksavat, kannattaa liikkua jalan ja samalla tutustua kaupunkiin. Pidemmät siirtymiset Zoo:hon ja Sopotiin liikuimme über-takseilla jotka toimivat aivan moitteettomasti, eivätkä maksaneet juuri mitään. 

-Såfin

1 kommentti:

  1. Kiitokset vinkeistä♥ Me täällä ollaan juuri pohtimassa sopivaa kohdetta, jonne ikiliikkuja-taaperon kanssa lento vielä menisi kohtuullisesti. Tai sitten lasten kanssa vähän lentäneinä kaipaamme ensin lyhyempää harjoittelua :D

    VastaaPoista