2019/08/27

Tekopyhä kierrättäjä ja luonnonsuojelija

Luulen, että minusta on tullut vanha. Tai, anteeksi korjaan.. järkevä. Vuosi vuodelta minusta tuntuu, että arvostan luontoa ja sen läheisyyttä enemmän. Viime vuosina minulle tärkeitä asioita ovat olleet lähialueen ja luonnonmukaisten tuotteiden käyttäminen, hävikin pienentäminen, jätteiden kierrättäminen, "osta-mahdollisimman-vähän", karsi ja kierrätä hankittuja tavaroita, hyödynnä mahdollisimman paljon luonnosta kerättyjä aineksia, lihan syönnin vähentäminen ja samalla lasten opettaminen kasvisruokiin. Nämä kaikki voivat toki olla trendi-ilmentymää - oli miten oli niin minusta nämä ovat tärkeitä asioita. Kaikki on muutos parempaan ja mahdollistaa mahdollisimman pienen jäljen jättäminen tähän maailmaan. On jännää miten olin välinpitämätön näiden asioiden suhteen vielä 15 vuotta sitten. En todellakaan käyttänyt aikaa pohtiakseni mitä tuotteita käytin tai miten käyttäytymiseni vaikuttaa luontoon. "Roska sinne, roska tänne - ei minun käyttäytymiselläni ole niin väliä. Oli muita tärkeimpia asioita". Sama minä hyppii tänä päivänä innostuksesta uudesta jätekierrätysastia ja sama minä on malttamattomana odottamassa puolukkasadon kypsymistä ja pohtimassa saisinko lapseni syömään kaalilaatikkoa itsetehdyn puolukkahillon kanssa. Jotain suurta on tapahtumassa ihmisten asenteessa..

Kun rakensimme meidän nykyistä taloa, pohdimme miten voimme tehdä kodistamme energiatehokkaan ja pitkäikäisen. Meidän katolla on jo paikka aurinkosähköpaneleille, autotalliin vedimme virtajohdot mahdollisen tulevan sähköauton latauspistettä varten ja investoimme maalämpöön. Viime viikolla otimme jälleen askeleen eteenpäin meidän jätteiden lajittelussa. Aloimme erittelemään muovipakkaukset sekajätteestä, vaikkakin joudumme näkemään vaivaa hieman enemmän ja kuskaamaan nämä roskat muualle kuin kotipihalle. Koen olevani lähempänä luontoa kuin koskaan. Koen, että jokaisella tekemälläni muutoksella on väliä. Ihailen ihmisiä jotka kasvattavat omat kasviksensa pihallaan ja ihailen ihmisiä jotka haluavat tavoitella edes jonkin asteista omavaraisuutta.

Joku ehkä kokee tällaisen tekstin lukemisen ärsyttäväksi, kenties tekopyhäksi. On totta, että perheemme asuu suurissa neliöissä ja meidän pihassa on edelleen kaksi autoa siksi, että tarvitsemme niitä työssämme. Matkustamme edelleen lentokoneella satunnaisesti lomamatkalle. Emme ole täydellisiä mitenkään - enkä haaveile täysin askeettisesta elämästä. Silti koen, että minulla on syytä olla ylpeä siitä asennemuutoksesta jonka olen läpikäynyt viimeisten vuosien aikana. Arvostan luontoa suuresti, se tuo minulle rauhaa. Kaipaan metsän ja meren tuoksua kun olen viettänyt liian paljon aikaa kaupungissa. On tärkeä vaalia niitä. Siksi jokaisella muutoksella on väliä.

Miten sinä suhtaudut vihreisiin tekoihin? Ovatko ne sinusta tekopyhiä?

-Såfin

4 kommenttia:

 1. Hyvää pohdintaa! Mun mielestä kaikkien pitäisi ymmärtää se, että niillä pienilläkin teoilla on merkitystä, edes ihanihan pienesti. Ei ehkä oman eliniän aikana, mutta tulevaisuudessa.

  Tää on vähän sama asia kuin keskustelu lasten turvaistuimista. Se on totta, että jotkut on oikeasti paljon huonompia kuin toiset, mutta jos maksimaalista turvallisuutta haluaa hakea, on oikeasti turvallisinta olla autoilematta kokonaan. Se taas on (mun mielestä) jo hätävarjelun liioittelua.

  Eli, se että puhuu esim. kierrättämisen puolesta ja tekee sitä ei tee minusta kenestäkään tekopyhää, vaikkakin saastuttaisi henkilöautollaan ilmaa. Se, että joku ei tee mitään maapallon hyväksi, koska ei voi tehdä kaikkea tai kokee, että siitä ei ole hyötyä on välinpitämätön.

  Tulipas pitkä stoori ;) ja kaiken olisi ehkä voinut kiteyttää näin. KULTAINEN KESKITIE <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen NIIIN samaa mieltä. Tavallaan minua häiritsee se, että ihmiset kokevat ettei omalla panoksella voi vaikuttaa. Meillä esimerkiksi roskien lajittelu palkitsee myös muulla tavalla kuin henkisellä tasolla. Meidän jätemaksut pieneni. On totta että myös teollisuudella ja muilla osa-alueilla on paljon tekemistä sen kanssa miten hyvin maapallomme elää, mutta jos kaikki ajattelee välinpitämättömästi niin mikään ei koskaan muutu.

   On samalla ihanaa huomata miten omat lapset pitää itseselvänä lajitella roskat ja miettiä luontoystävällisiä tuotteita. Se antaa toivoa - siksi koen että meillä vanhemmilla on tärkeä rooli muutosta tehdessä. Juuri niin kuin sanot: ei ehkä vaikutusta oman eliniän aikana, mutta tulevaisuudessa.

   Poista
 2. Ja hei, piti vielä sanomani, että meilläkin nykyään kierrätetään muovia :) Lähikaupan ekopisteelle tuli monta muovinkierrätysastiaa, niin lähdimme talkoisiin mukaan. Paperi, metalli, lasi ja pahvi meillä on jo pitkään eroteltu sekajätteestä. Nykyään oman talon pihalla on myös komposti, joten biojätekin häviää sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hieno homma! Mekin olemme investoimassa kompostoriin ensi keväänä, se on vaihe joka tuntuu melko isolta askeleelta koko tässä lajittelussa. Tuottaa omaa ravintorikasta multaa #lifegoals

   Poista