2019/08/12

Pinkki horsmankukkamehu

Mikä voisi olla kivempaa kesäpäivän puuhaa lasten kanssa kuin keittää mehua luonnosta löytyvistä aineksista? Minä olen jo viime kesästä asti haaveillut löytäväni aikaa kesäkukkamehun keittämiseen ja koska kesäkukkien kukinta-aika lähenee loppuaan päätimme pikkupoikien kanssa tarttua haasteeseen tänä viikonloppuna. Vietimme viikonloppua meidän mökkisaaressa ja siellä onkin sopivat maastot kukkien poimimiseen. Saastetasot ja muut olosuhteet siellä ovat vähän erilaiset kuin meillä kotikaupungissa. Me poimimme pikkupoikien kanssa horsmankukkia ja villivadelmia reilun tunnin verran ja löysimme kumpaakin sorttia paljon. Löysimme samalla mökkipolun varresta muitakin jännittäviä juttuja kuten matoja, ötököitä, yhden vanhan kumisen kengänpohjan (heh) ja paljon erilaisia kauniita kukkia. Erityisen jännittyeitä olimme kuitenkin horsmankukkien kohtalosta. Keittiäisimme  nimittäin niistä ihanan pinkkiä kesämehua..


Pinkki horsmankukkamehu
(1 litra mehutiivistettä, josta saat n. 3 litraa valmista mehua)
n. 1 litra horsmankukkia
1/2 sitruuna
n. 2 dl sokeria
(säilöntäainetta)

Tee näin: Poimi tuoreen näköiset horsmankukat paperipussiin. Poimi vain kukat - lehdet ja varsiosat tekisivät mehusta kitkerän. Pese kukat runsaassa vedessä. Laita kukat kuumaa kestävään astiaan ja raasta joukkoon sitruunan kuorta. Purista mehut perään. Kaada kukkien päälle 1 litra kiehuvaa vettä ja anna seoksen seistä 2-4 tuntia viileässä. Älä huoli vaikka vesi ei vielä tässä vaiheessa ole kirkkaan pinkkiä. Väri kirkastuu kun mehu lopulta jäähtyy jääkaapissa. Siivilöi kukat ja sitruunankuoret pois vedestä ja laita sokerit veteen. Kiehauta. Älä anna kuplia liian kauan, se voi haalistaa väriä. Pullota kuuma mehu puhtaisiin pulloihin ja anna jäähtyä. Valmistamasi mehu on ikäänkuin tiiviste jota voit laimentaa kylmällä vedellä oman maun mukaan. Me saimme n. 3 litraa mehua tästä määrästä. 

Horsmankukkamehu on maultaan raikas ja heleä. Ei ollenkaan niin kukkainen kuin luulin. Itse olin eniten innoissani mehun väristä. Jos en sitä itse olisi keittänyt, en uskoisi että väri on peräisin luonnollisista lähteistä.

Mukavaa viikkoa!

-Såfin

1 kommentti:

  1. Onpa upean väristä mehua! Heti tuli mieleen, että sopisi mahtavasti neidin synttärijuomaksi, joten ehkä täytyy seuraavalla kerralla katsoa miten mökkitien horsmat jaksavatkaan :D

    VastaaPoista