Viikko sitten kävimme perheen kanssa mini-lomalla Tallinnassa. Meillä ei ollut sen suurempia tavoitteita meidän reissulle paitsi, että olimme päättäneet viedä lapset museoon. Saimme työkavereilta ja tuttavilta isot suositukset vierailla Tallinnassa sijaitsevassa Energia-keskuksessa. Se on museo joka kesittyy sähkökeksintöihin ja niiden konkretisoimiseen. Koko museo oli tehty lasten näkökulmasta ja kaikkeen sai koskea ja jokaisen laitteen kohdalla hyvät selitykset ja käyttöohjeet. Sellainen Heureka-tyyppinen paikka, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Energiakeskus sijaitsee ihan muutaman minuutin kävelyetäisyydellä Tallinnan keskustasta. Me halusimme säästää pikkupoikien jaksamista joten valitsimme über-taksin joka kustansi kokonaiset 2,30 € keskustasta. Energiakeskuksen sisäänkäynnin kohdalla epäilimme ensiksi, että olimme tulleet väärään paikkaan koska keltaisessa kivitalossa oli vain portaat jotka veivät yhden kerroksen katutason alapuolelle. Kun ovet avautuivat ymmärsimme kuitenkin, että olimme tulleet oikeaan paikkaan. Edessämme avautui valtava halli joka oli täynnä hauskoja vempaimia.
Kaikista siistein juttu oli poikien mielestä testi jossa he saivat nousta jakkaroille ja asettaa metalliset tikut ison pallon päälle joka tuotti staattista sähköä. Testissä heidän tukat nousivat pystyyn ja he kikattelivat kilpaa sitä mukaan kun sähkölataus nousi. Keskuksessa oli paljon muitankin pieniä testejä joita sai kokeilla. Morsetuslaitteet, sähkömagneettiset kentät ja erilaiset sähkön tuotannon ihmeet kiinnostivat kovasti poikia. He opettelivat jopa kirjoittamaan oman nimensä morsetuslaitteella. Kaiken keskiössä oli iso Faradayn häkki jossa henkilökunta demosi tasatunnein salaman muodostumista. Silloin koko sali pimenneettiin ja vierailijoita pyydettiin pysyttelemään tietyllä alueella. Pienen hetken päästä lilat salamat alkoivat välkkymään häkin sisällä. Salaman muodostuminen piti yllättävän kovaa ääntä ja koko prosessi oli poikien mielestä todella jännä.
Toisessa kerroksessa oli paljon pieniä testejä jotka jollain tavalla liittyi sähköön ja energiatuotantoon. Lapset saivat testata miten tuulivoimala saadaan käyntiin puhaltimen avulla ja sitä miten äänienergia siirtyy erilaisissa ympäristöissä. Lapset olivat siis aivan innoissaan tästä paikasta. Myös me aikuiset opimme uutta. Meillä kesti n. 2 tuntia koko paikan kiertämisessä ja ellei nälkä olisi yllättänyt olisimme varmasti viettäneet vielä pidemmän ajan täällä. Ihan huikea paikka - kannattaa vierailla lasten kanssa! Energiakeskuksesta saa mielestäni eniten irti 4-5 vuotiaan ja sitä vanhempien lasten kanssa.
Onko energiakeskus Tallinnassa tuttu paikka?
-Såfin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti