2019/01/29

Puhelin 5-vuotiaalla - mitkä säännöt käyttöön?

Meidän pieni "vauva" täytti 5-vuotta. Aika menee liian nopeasti. Hän sai lahjaksi puhelimen samalla tavalla kuin isoveljensä sai silloin kun hän täytti 5. Esikoisemme kanssa harjoittelimme vielä lapsen puhelimen käytön säätöä, sääntöjen määrittelyä ja hyvien puolien hyödyntämistä. Nyt olemme viisaampia ja itsevarmempia tämän asian suhteen. Syy miksi olemme halunneet antaa lapsillemme (käytetyt) puhelimet lahjaksi jo näin varhain on yksinkertainen. Puhelin on niin keskeinen työkalu ihmisen elämässä, että sen käyttöä on hyvä alkaa opettelemaan hallitusti yhdessä lapsen kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Puhelimen mukana tulee hyötyjen ja mahdollisuuksien lisäksi myös paljon vastuuta ja lapsen pitää tunnistaa vaarat sekä opetella käytöstavat yhdessä aikuisen kanssa. 

(Kuvat ovat synttäriaamulta kun kuopuksemme availi lahjojaan <3) 

Noin vuoden verran meidän 5-vuotiaan puhelin tulee olemaan ainoastaan kotikäytössä. Sitä ei kanneta mukaan mummolaan tai leikkipuistoon. Pieni lapsi ei minusta osaa pitää huolta niin arvokkaasta esineestä. Harjoittelemme sitä kotona pienin askelin. Meillä lapsilla on lähtökohtaisesti vastuu mm. oman puhelimen latauksesta. Se on hyvä lähtökohta. Heidän pitää myös itse pitää huolta siitä, että he tietävät missä puhelin on kotiseinien sisällä. Emme ole auttaneet niissä tilanteissa kun puhelin on ollut kadoksissa, vaan oppimisen takia on hyvä että he ovat etsineet laitteet itse. 

Olemme ladanneet lasten puhelimiin muutamia hauskoja ja opettavaisia pelejä. Erityisen innostuneita he ovat tällä hetkellä mm. minecraftista, sakista ja matikkapelistä. Kummallakin pojalla on whatsapp käytössä. Viestittelyssä on vielä paljon opeteltavaa, mutta 5-vuotiaalla yhteystietojen lista rajoittuu  mummoihin, vaareihin, meihin vanhempiin ja muutamaan muuhun sukulaiseen joten lapset voivat turvallisesti harjoitella viestien lähettämistä. Kun lapsi siirtyy koulumaailmaan näiden viestittelytyökalujen käyttö muuttuu ihan erilaiseksi, mutta siitä riittää aiheeksi on erilliseen kirjoitukseen. Muussa sosialisessa mediassa meidän lapset eivät vielä tietenkään ole (eivätkä edes halua olla, onneksi!).

Lisäksi olemme asettaneet poikien puhelimiin palveluestot, eli he eivät voi soittaa mihinkään palvelunumeroon tai ladata maksullisia applikaatioita netistä. Virheiden kautta olemme myös oppineet, että lapsen puhelinnumero kannattaa aina pitää salaisena muuten myyjät alkavat soittelemaan. (Myyjät eivät oikeasti edes aina kysy minkä ikäinen vastaaja on!! Apua!). Näiden lisäksi rajoitamme ruutu-aikaa. Meidän lapset saavat arkisin katsoa puhelinta/ipadia enintään kolme varttia. Sunnuntaisin meillä ei ole niin tiukat säännöt kuin muina päivinä. Puheluihin ja viesteihin saa tietenkin vastata milloin vain. 

Tällaista meillä. Minkä ikäisenä teidän lapset ovat saaneet puhelimen käyttöönsä?

-Såfin

2 kommenttia:

  1. Meillä on vasta esikoisella puhelin ja hän sai sen lahjaksi kun eskari päättyi. Kesäloma opeteltiin puhelimen käyttöä ja kun koulu alkoi sovimme, että puhelin pysyy kotona eikä lähde kouluun mukaan (matka on niin lyhyt koulun ja kodin välillä, ettemme koe pojan tarvitsevan puhelinta mukaan kouluun). Tämä on toiminut nyt puolisen vuotta ihan kivasti, mutta taitaa olla pikkuhiljaa aika antaa pojan ottaa puhelin kouluunkin. Harvoin, mutta kuitenkin silloin tällöin käyttävät puhelimiaan oppitunneilla - tai siis ne oppilaat käyttävät joilla puhelin on mukana.

    VastaaPoista
  2. Meillä 8-vuotias sai nyt jouluna. Ensin ei ollut tarkoitus vieläkään, koska lapsella ei ole todellista tarvetta. Sattui kuitenkin olemaan yksi sopivan helppo käyttämättömänä, joten hellyttiin ihan vaan koska kaikilla muillakin on :) Kouluun kännykkä ei kyllä kulje mukana, ellei ole menossa suoraan kaverille. Taksi, kun tuo kotipihaan asti ja kotona aina joku vastassa.

    VastaaPoista