2019/01/16

Parhaat rauhalliset leikit lapsille

Kun meidän esikoinen siirtyi eskariin ja nyt vuotta myöhemmin kouluun huomasimme erään ilmiön. Leikit ja ajanvietto kotona muttui kertaheitolla vauhdikkaammaksi. Siirtyi nextille levelille niin sanotusti. Vaikka meidän esikoinen aina on ollut rauhallinen ja herkkä meidän perheen kuopus ja pikkuveli on kaikkea muuta. Pieni ripaus koulumaailman oikkuja meidän esikoiseen ja villi pikkuveli on.. kröhöm.. aika vauhdikas yhdistelmä. Sittemmin olemme yrittäneet parhaamme mukaan keksiä leikkejä ja ajanvietettä jolla rauhoittaisimme näitä kierroksia. Ajattelin tänään jakaa meidän kokemukset ja vinkit sellaisiin leikkeihin joiden avulla olemme saaneet pojat hieman rauhoittumaan. Näillä leikeillä olemme saaneet meidän pojat lopettamaan riehumisen (ainakin hetkellisesti) etenkin arki-iltaisin kun kaikki on hieman väsyneitä päivän jälkeen. Ennen rauhoittavien leikkien käyttämistä pitää kuitenkin muistaa, että lapsen kuuluu saada myös purkaa energiaa. Joskus paras ja lyhyin tie rauhoittumiseen on suunnata ulos riehumaan pulkkamäkeen tai vaikka pelaamaan jääkiekkoa. 

PARHAAT RAUHALLISET LEIKIT LAPSILLE


1. Teema pienoismaailmat. Keksitään teema jolla toteutetaan pienoismaailma. Esimerkiksi päätetään yhdessä että tehdän meri. Kootaan yhteen kaikki kalat ja muut vedenalaiset lelut ja asetellaan ne kuin ne olisivat oikeassa meressä. Lapsen mielikuvitus alkaa lentämään ja he miettivät millä tavaralla voisi matkia vettä, mikä voisi olla vedenalainen luola jne. Eri teemoja joita me olemme käyttäneet ovat olleet esimerkiksi viidakko, lentoasema ja ranta. 

2. Kaikki lautapelit ja muut klassikkopelit (jossa istutaan paikoillaan). Me olemme pelanneet paljon mm. kimbleä ja cluedoa. Lisäksi meidän lapset tykkääväät logiikkapeleistä kuten shakista jne. Uutena tuttavuutena on klassikkopelit joiden parissa meidän lapset ovat viettäneet tuntikaupalla (melko) rauhallista aikaa. Klassikkopeleillä tarkoitan esimerkiksi pöytäfutispeliä ja pöytälätkäpeliä. 

3. Korjauspaja. Jos jokin on mennyt rikki lapsilla tuntuu olevan suuri mielenkiinto korjata tavara yhdessä aikuisen kanssa. Aina kun esille otetaan ompelukone, kuumaliima tai vaikkapa ruuvimeisseli lapset rauhoittuvat seuraamaan tilannetta. He haluavat ymmärtää ja oppia. Sen jälkeen onkin hauska antaa lasten "korjata omia juttuja" kuten rikki menneitä leluja jne. Hyvä leikki on koota ne lelut ja tavarat jotka ovat rikkinäisiä ja aloitta kunnollinen korjauspaja. 

4. Ipad/puhelimet. Olemme todenneet että puhelimella ja ipadilla pojat rauhoittuvat kaikista nopeiten. Emme siis ole poissulkeneet tätä metodia lainkaan mutta olemme myös oivaltaneet, että mitä pidempi aika puhelimella sen villimpää ja kenties kiukkuisempaa aikaa on luvassa myöhemmin

5. Opitaan uutta. Parasta mitä meidän pojat tietävät on se kun saavat jonkun tehtäväkirjan eteensä ja jompi kumpi vanhemmista istuu vieressä ja auttavat heitä oppimaan. Esimerkiksi viimeisin tehtäväkirja koski kellon oppimista ja liikennemerkkien käyttöä.

6. Kotileikki. Uskokaa tai älkää mutta meidän pojat tykkäävät leikkiä kotia. He rakentavat huoneestaan kodin jossa on keittiö, sängyt jne. Tämä leikki on ihanan rauhallinen ja joskus jopa hiljainen silloin kun tässä pienoiskodissa on yö. Hihii..

7. Teatterin valmistaminen. Joskus pyydämme lapsia suunnittelemaan aikuisille teatterinäytöksen. Lapset rakastavat tällaisia tehtäviä ja oikein odottavat että saavat esittää näytelmän aikuisille. 

8. Kaikki rakentaminen. Meillä on erilaisia rakennussettejä joista tällä hetkellä legot taitavat olla kaikista eniten käytössä. Lapset saattavat viettää useita tunteja legojen parissa. Jos he ovat todella villillä tuulella, keskittymistä vaativat rakennusurakat eivät kuitenkaan toimi. Silloin esimerkiksi brion junarata tai magnatilesit toimivat paremmin.

Näiden jälkeen on tietenkin vielä keinoja kuten piirtäminen, muovaileminen ja askarteleminen joilla voi yrittää rauhoittaa tilannetta. Nämä ovat meillä jo hieman "kuluneita" vaihtoehtoja ja olemme joutuneet miettimään niiden rinnalle muuta jännittävää sisältöä. Kaikilla näillä ylläolevilla keinoilla kuitenkin luulisi, että saamme viettää jatkossakin (melko) rauhallisia iltoja kotona.  

Millä leikeillä teillä rauhoitutaan?

-Såfin

1 kommentti:

  1. Legot, lautapelit ja lukeminen on kestosuosikkeja meillä. Nyt isommat pojat ovat innostuneet intiaani-leikistä ja rakentavat mielellään tiipiin ympärille nuotiota yms.

    VastaaPoista