2019/03/19

Ravintoainemittauksissa

Viime perjantaina töiden jälkeen oli jännittävät paikat kun astuimme ystäväni kanssa Kisahallissa sijaitsevan Health Box-nimisen yrityksen ovista sisään. Meidän oli tarkoitus saada parempi katselmus meidän kehojen kokonaishyvinvointiin ravintoainemittauksen avulla. Kumpikaan meistä ei ollut aiemmin käynyt vastaavanlaisessa tutkimuksessa, joten olimme avoimia ja odottavaisia sen suhteen. Tutkimus suoritettiin laitteella joka johdatti pienen määrän sähköä kehon läpi ja tämän jälkeen tietokoneohjelma analysoi mittauksen aikana kerätyt datat. Itse mittaus kesti vain n. 2 minuuttia, mutta tuloksia kävimme läpi tunnin verran per henkilö. Tietokone antoi kummallekin 13 sivuisen ravintoaineanalyysin joka antoi kattavan kuvan siitä mitä puutostiloja ja muita ongelmakohtia omassa kehossa on. 

Pääkohtia mittauksessa olivat mm. vitamiinien imeytyminen, hivenaineden tasapaino, sisäelinten terveystila, kehon ph-arvo ja altistuminen raskasmetalleille. Tällainen mittaustapa on parempi kuin esimerkiksi verikoe, sillä se kertoo mitä kehoon on imeytynyt. Tietenkin tämäntyyppisessä mittauksessa on myös omat heikkoutensa, kuten esimerkiksi se, ettei se läpäise mittaamaan luuntiheyttä vaan luiden hyvinvointi (ja mahdolliset oireet osteoporosista) annetaan vain luun pintaa mittaamalla..

Itse mittaus meni aika nopeasti mutta huomasin, että jännitin sitä hieman. Kun irroitin käteni mittauslaitteesta niin ne nimittäin tärisivät hieman. Hihii.. Omalta osaltani valtaosa tuloksista olivat optimaalisia. Tietokoneohjelma vertasi minun mittaustuloksia yleisiin viitearvoihin ja antoi sen perusteella värikoodatun arvosanan jokaisen aineen kohdalla. Olin iloinen siitä, että valtaosa mittaustuloksista olivat "vihreällä", eli optimaaliset. Saan riittävästi vitamiineja ja hivenaineita syömästäni ruuasta. Olen iloinen tästä tuloksesta, sillä tällä hetkellä en syö ylimääräisiä lisäravinteita tai vitamiineja satunnaista d-vitamiinitablettia lukuunottamatta.

Muutama ongelmakohta kuitenkin nousi mittauksissa esille joista yksi oli jopa hälyyttävän alhaisella "punaisella" tasolla - minun kehoon ei ole imeytynyt juuri ollenkaan B6 vitamiinia. B6 vitamiinin puutos näkyy mm. ruuansulatusongelmina, mielialavaihteluina (jopa masennus) sekä kuivana ihona etenkin suun ja nenän ympärillä. Nämä kaikki mainitsemani mittausalueet näyttivät myös alentunutta tulosta, sekä ihon hyvinvointi sekä ruuansulatuksen nopeus voisi olla parempi. Kaikki ovat keskenään yhteydessä. Allekirjoitan kaikki kohdat ja voin myöntää että olen huomannut oireet. Voin jopa melko tarkalleen kertoa milloin tämä puutostila on alkanut. Olen tällä välin (kaksi vuotta sitten) kokenut ensimmäistä kertaa koskaan lievän masennuksen tilan. Voisikohan tämä kaikki johtua yhdestä vitamiinista, tai pikemminkin sen puutteesta? Kaikki on mahdollista. 

Minä päädyin heti alkaa syömään B6-vitamiinia sekä maitohappobakteeria varmuuden vuoksi. Lisävitamiin syöminen ei välttämättä auta, sillä kyseessä voi myös olla imeytymisongelma. Vaikka syön B6 vitamiinia voi olla, että kehoni ei osaa imeä sitä itseensä. Aika näyttää. Päädyimme siihen, että tulen käymään uusintamittauksissa muutaman kuukauden päästä kuurin aloittamisesta. 

Oletko sinä kuullut ravintoainemittauksista? Uskaltaisitko käydä?

-Såfin

3 kommenttia:

 1. Olen tainnut joskus ohimennen kuullakkin. En ole koskaan käynnyt, mutta voisin hyvinkin käydä.
  Itsekkin aloitin nyt kuuriluonteisesti monivitamini poretabletin oton päivittäin ja tuntuu, että jo parissakin päivässä olisi ollut jo vaikutusta. Jos tuohon mittaukseen menisin, niin saattaisi itselläni olla kaikki retuperällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus vain tietää, että tarvitsee lisää vitamiineja - siksi tämä mittaus minusta oli todella mielenkiintoinen. Vaikka lähtökohtaisesti on hyvä saada tarvitsemat aineet ruuasta on juuri tuolla tavalla kuin sinäkin välillä hyvä tasapainottaa tilanne vitamiinikuurilla :)

   Poista
 2. Mun pitäisi varmaan joskus kanssa uskaltautua tuollaiseen, mutta taidan pelätä liiaksi sen lopputulosta. Viime vuodet keho on kuitenkin ollut sen verran kovilla, etten siis ihmettelisi jos häiriöitä olisi.

  VastaaPoista