2019/03/22

11 viikon kesäloma lapsella - 4 viikon loma vanhemmilla

Meillä on ensimmäinen "hankala" kesä edessä. Meidän 7-vuotias tyyppi on pian suorittanut kokonaisen vuoden koulua oikein mainiolla menestyksellä ja pian on aika alkaa miettimään kesälomaa. Muistan miten ihanalta kesälomalle jääminen tuntui kouluikäisenä. Kesäloma oli ihanan pitkä ajanjakso - yhtä loputonta kesää. Se oli aikaa ilman aikuisia, aamuja summeri-ohjelmaa katsoen, loputtomia leikkejä naapureiden kanssa pihalla ja iltapäivinä syötyä jäätelöä - ai että. Nyt olen pienen koululaisen vanhempi, enkä yhtäkkiä enää suhtaudu pitkiin kesälomiin ollenkaan samalla tavalla kuin silloin lapsena. Nyt se on minulle ratkaistava pulma. Olen jääräpää, sen tiedän - mutta olen päättänyt, että meidän perhe viettää kesällä 4 viikkoa laadukasta loma-aikaa kaikki yhdessä. En ole valmis siihen, että pitäisimme kesälomaa eri aikaan isi-ihmisen kanssa. Tuntuu jotenkin siltä, että aika menisi "hukkaan" (vaikka se ei tietenkään ole totta, voisimme toki tehdä retkiä ja olla mökillä myös yhden vanhemman voimalla, mutta kumminkin). Tämän (jääräpäisen?) päätöksen takia meillä on nyt 7-vuotias jonka on lomalla 7 viikkoa ilman meitä vanhempia..

Meistä 7-vuotias on vielä liian pieni ollakseen yksin. Muutamat tunnit kerrallaan ehkä onnistuisi, mutta kokonaiset päivät eivät tule vielä kysymykseenkään. Mitä sitten näinä 7 viikkona tekisi? Ensimmäisenä meille tuli tietenkin mieleen leirit. Surffailimme hetken aikaa vaihtoehtoja ja huomasimme, että esikoisemme iltapäiväkerhon toimitsijat järjestävät ala-asteikäisille "seikkailuhenkisen" kesäleirin. He retkeilevät, käyvät Heurekassa, Suomenlinnassa jne. välillä he viettävät myös askartelupäiviä. Kuinka huikeeta?! Tutut ohjaajat, tutut paikat ja jännittävä ohjelma. Ilmoitin meidän esikoisen kyseiselle leirille kolmeksi viikoksi. Tämän jälkeen meillä oli vielä neljä viikkoa ratkaistavana..

Meidän Mummo ja Vaari tarjoutuivat olemaan poikien kanssa kaksi viikkoa kesän alussa ja kaksi viikkoa ennen koulun alkua. Perinteisesti myös Momi ja Mofa ovat hoitaneet lapsia ja näin on varmasti myös tänä kesänä. Olemme todella onnekkaita. Isovanhempien kanssa pojat saavat mm. olla mökillä ja kenties he myös tutustuvat pääkaupunkseudun golfratoihin. Jotenkin kummallisesti tämä ensimmäinen kesä saatiin ratkottua näinkin helposti, kiitos isovanhempien ja kiitos leirienjärjestäjien.

Tulevina kesinä pitää miettiä miten toimimme. En usko, että ensi kesänä 8-vuotiaskaan voi olla pitkiä pätkiä yksin joten mietimme samanlaisia ratkaisuja myös silloin. Huheijaa. En aiemmin tajunnut miten tärkeää leiritoiminta on, mutta onneksi tarjooma täällä pääkaupunkiseudulla on suurta. Ensi kesänä ehkä voisimme jo miettiä leirejä jotka ovat kauempana siitä meidän omasta tutusta ympäristöstä. Tälle vuodelle meidän combo, mummola ja iltapäiväkerhon oma leiritoiminta, tuntuu kuiten juuri sopivalta.

Miten teillä ratkotaan lasten kesälomat?

-Såfin

2 kommenttia:

  1. Tämä ongelma on meillä vielä ratkomatta, apua!!

    VastaaPoista
  2. Meillä ekana vuonna valitettavasti jouduttiin olemaan lomalla vuorotellen miehen kanssa. Siitäkin tulee vasta 4+4 vkoa, onneksi lasten mummi otti koppia yhdestä vkosta ja loput sumplittiin ties miten...leirille ei poika suostu menemään, joten tosi hankala järjestää kesä, eikä yhteistä lomaa ole lainkaan:/ en tykkää, voisiko kesäkuu olla koulua sittenkin🙈

    VastaaPoista