2019/03/15

Näin liikuin viime viikolla & asiaa kausiliikunnasta

Kirjoittaessani kommenttia Ihan vaan Tavismutsi-blogiin innostuin aiheesta niin paljon, että päätin tehdä aiheesta oman postauksen. Ihana Ilona kirjoitti kirjoituksessaan siitä miten hän on löytänyt liikunnan ilon. Itse koin tällaisen samanlaisen havahtumisen ehkä vasta viisi vuotta sitten. Ymmärsin näin myöhäisellä iällä ensimmäistä kertaa, että nautin liikkumisesta. Ajatelkaa! Tänä päivänä oma lajikirjoni on laaja. Kirjoitin joskus aiemmin, että en ole huippuhyvä oikein missään mutta silti tykkään monesta urheilulajista. Kun ylipäätään pohdin omaa suhtautumistani liikuntaan huomaan, että tykkään suosia kausilajeja. (Vähän kuin kausihedelmä tai -kasvi. Hihii..). Tällä tarkoitan sitä, että tykkään talvella harrastaa talvelle ominaisia liikuntalajeja. Tänä vuonna meillä on ollut huippuhyvä ja luminen talvi joka on mahdollistanut paljon. Kausiliikunta on tänä talvena tarkoittanut minulle hiihtoa, laskettelua, luistelua, pulkkailua ja vastapainoksi myös hot joogaa lämpimässä joogasalissa. 

Kesällä kausiliikunta tarkoittaa minulle jotain ihan muuta kuin edellämainitut liikuntalaijit. Kesällä kaivan esille lenkkeilytossut, sup-laudan ja hoidan pyöräni kuntoon työmatkoja varten. Tietenkin  suosin ennemmin kesällä sisälajien sijaan mm. puisto/räsymattojoogaa ja muita ulkolajeja. Oivalsin, että tällainen kausiliikunta inspiroi minua liikkumaan entistä enemmän. Se, että tietyt lajit ovat tauolla puoli vuotta tarkoittaa myös sitä, etten kerkeä kyllästymään niihin. Toisaalta minulla on jo  esim. hurjan ikävä polkupyöräilyä ja tuulen tunnetta ympärilläni kun ajan joenvartta pitkin töihin. Kausiliikunta on sekä hyödyllistä ja kätevää.

Huomioin myös tätä pohtiessani, että ainoastaan muutama liikkumismuoto pysyy samana ympäri vuoden. Suosikkini taitaa olla kuntosaliharjoittelu. Sitä teen ehkä hieman enemmän talvella mutta myös kesällä vietän useita tunteja joka viikko nostellen painoja sisätiloissa. Joogaa harrastan yhtälailla ympäri vuoden, mutta esimerkiksi hotjoogasta en kovin paljon nauti kesäisin. Tämä on hyvä juuri näin - asioiden ei tarvitse pysyä muuttumattomana kuukaudesta toiseen. 

Mutta miltä urheiluviikkoni sitten näyttää? Koska sain inspiraation tähän tekstiin vasta eilen, alla oleva liikuntaviikkoni on todellakin satunnaisesti valittu. Viime viikko näytti kutakuinkin tältä:

Keskimääräinen askelmäärä /pv: 12201
Maanantai: 60 minuutin Hot Vinyasa Flow Yoga. (Maksimiteho, kehon jaksaminen äärirajoilla)
Tiistai:
Keskiviikko:
Torstai: Aamukuntosali 1 tunti, josta 20 minuuttia polkupyörällä (Keskiteho)
Perjantai: Iltapäiväkuntosali 1 tunti, josta 20 minuuttia juoksumatolla (Keskiteho)
Lauantai: Aamu-uinti lasten kanssa 30 minuuttia, 1 tunnin reipas iltapäiväkävely (Kevyt)
Sunnuntai: Reippailua ja pelailua säbämailoilla ulkona puistossa lasten kanssa (Kevyt)

Mikä inspiroi sinua liikkumaan arjessa? Miltä sinun liikuntaviikko näyttää?

-Såfin

2 kommenttia:

  1. Mä suosin myös paljon kausilajeja, mutta liikun tällä hetlekkä pääasiassa vaan lasten kanssa. Sadesää ja pitkä pakkasjaksokaan ei hidasta, sillä päästään halutessamme saliin pelaamaan sählyä ja muita pallolajeja tai rakentelemaan temppurataa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään siitä, että on mahdollista ottaa lapset mukaan liikuntaan! Se on mitä ihaninta perhepuuhaa. :D Meilläkin joskus ollaan sovellettu ihan hikiliikunnaksi asti, pojat pyörillä ja mamma lenkkeilee vieressä. Johan tulee hiki!

      Poista