2019/03/11

Hävikkisämpylät

Meidän kodissa villitsee nyt kunnollinen siivousurakka joka kaikki sai alkunsa "älä osta mitään"-kuukaudesta joka onnistuneesti päättyi kuukauden ostamattomuuteen helmikuun lopussa. Olemme sen jälkeen siistineet vaatekaappeja, vaatehuoneita ja muutama viikko sitten siirryin myös siivoamaan ruokakaappeja. Kauhistuksekseni huomasin miten surkeita olemme olleet käyttämään kuiva-aineksia kaapista pois. Ostamme aina vain lisää tarpeiden mukaan ja avatut paketit siirtyvät pikkuhiljaa vain taaemmaksi hyllyillä. Emme tietenkään koskaan pääse siihen, että kaapit olisivat tyhjiä, mutta nykyinen tilanne silti ärsyttää. Huomasin siivotessani mm. että iso määrä venhäleseitä, ruisjauhoja ja siemeniä on menossa pian vanhaksi ja päätin, että en vain hyväksy tätä tilannetta. On kamalaa miten paljon ruokaa heitämme pois, joten tartuin tuumasta toimeen kehitin itselleni "hävikkisämpyläreseptin". Testasimme reseptiä nyt viikonloppuna..


Meidän hävikkisämpylät: 

5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 dl venhäleseitä
3 dl pellavasiemenrouhetta
2 dl ruisjauhoja
n. 8 dl venhäjauhoja
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 dl öljyä

Hävikkisämpylöihin voi laittaa oikeastaan mitä haluaa. Minulla oli suunnitelma käyttää pois aineksia kaapista. Näihn sämpylöihin pätee vain muutama sääntö niin kauan kuin nesteen ja jauhojen määrä pysyy suurinpiirtein samana. Eli: lämmitä neste ja liuota siihen hiiva. Lisää mausteet ja siemenet. Lisää vaivaten leseet, jauhot (tai ylijäämä puurot) kunnes taikina on sopivan kimmoisa. Lorauta halutessasi lopuksi öljyä päälle ja vaivaa tasaiseksi. Anna kohota 1-1,5 tuntia. Tee taikinasta 18 sämpylää ja jaa ne kahdelle pellille. Voitele esim maidolla. Anna sämpylöiden kohota vielä 10 minuuttia peitettynä pellillä. Paista 11-13 minuuttia 225 asteessa uunin keskitasossa. 

Mitä sinun hävikkisämpylöistä löytyisi? Onko sinulla kuivakaapissa avattuja pakkauksia jotka odottavat pääsevänsä käyttöön?

-Såfin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti