2016/11/16

Ruoka-allergiat lapsella

Me olemme vanhempina jännityksellä seuranneet sitä mikäli meidän lapsille kehittyy ruoka-aineallergioita. Minulla itselläni ei ole allergioita, mutta meidän isi-ihmisellä taas on. Hän välttää ruuassa mm. porkkanaa, omenaa, pähkinöitä, soijaa, herneitä jne.. näin muutama mainitakseni. Meidän isi-ihminen on "Algeerinen", niin kuin meidän vanhempi poika joskus ilmaisi asian. Heh. Koska meillä on suhteellisen kattava allergialista hallussamme saimme jo aikaisin neuvolassa tietää, että tällaiset ruoka-aineallergiat saattavat periytyä myös lapsille. Nämä koivuallergian johdannaiset ruoka-aineherkkyydet kehittyvät kuitenkin usein vasta lapsen ollessa 5-6 vuotias tai jopa vasta myöhemmin kouluikäisenä..

Olemme tietenkin antaneet lapsille aivan normaaliin tapaan kaikkia ruoka-aineita, emmekä ole vältelleet mitään siinä pelossa, että he olisivat allergisia. Olemme vuodesta toiseen olleet tyytyväisiä siitä, ettei oireita herkkyydestä ole tullut. MUTTA nyt olemme pikkuhiljaa kuitenkin huomanneet, että tietyt omenalajikkeet aiheuttavat meidän vanhemmalle 5-vuotiaalle pojalle pieniä punaisia läiskiä suun ympärille. Samoin myös kiivi. (Nyyh..) Kun olen kysellyt onko hänellä tuntemuksia suussa olen saanut vastaukseksi, että "ehkä vähän kutittaa". Nykyiset saamamme ohjeet ovat, että tällaisissa tapauksissa kun oireet ovat lieviä jatketaan altistamista jotta lapsi tottuisi ruoka-aineeseen. Eli tällä hetkellä meillä syödään edelleen omppuja vaikka vähän kutittaa. Koska nämä allergiat yleensä voimistuvat koivukukinnan aikaan hyvä aika altistamiselle on juuri nyt talvella. Toivon tietenkin, että tämä ns. "siedätyshoito" toimii - koska, noh.. omenat on niin hyviä.

Onko teillä allergioita teidän perheessä? ja onko sinulla kenties kokemusta tällaisesta kevyestä "siedätyshoidosta"?

-Såfin

6 kommenttia:

 1. Meillä onneksi tähän mennessä ainoa allerginen on minä ja nekin on kosketusallergioita (jotkut kemikaalit, nikkeli jne). Atopia ei ole allergia, mutta onhan se tavallaan ihon yliherkkyys. Atopia on kummallakin lapsella ja vasta muutama vuosi sitten olemme tajunneet, että se on minulta peräisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi kivaa jos te olisitte säästyneet allergioilta kokonaan :) Nauttikaa siitä! Atooppista ihoa on minsta yllättävän monella lapsella - onneksi sitä voi hoitaa hyvin rasvoilla, eikä niinkään tarvii "välttää mitään" sen takia.. <3

   Poista
 2. Meillä tyttö on allerginen koivun siitepölylle ja pienenä pystyi hassusti syömään vain kotimaisia omenoita. Isompi pojista taas on varmuudella vehnälle, mutta saa lieviä oireita myös mm. tomaatista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivun siitepöly ja omena-allergia liittyy toisiinsa - mutta monellahan ei ole muita oireita kuin tuo siitepölyallergia. Se on jännää miten kotimaiset omenat eivät aiheuttaneet allergiaa, ehkä meidänkin pitäisi testata niitä <3

   Poista
 3. Meillä ei varsinaisia allergioita ole mutta itse olin lapsena herkkä mm. tomaatille ja olen huomannut että joskus Akulla muuttuu iho suun ympärillä punaiseksi syötyään esim. ketsuppia. Yksi outo juttu mikä myös pistää pojan ihon punoittamaan on ahven. Muista kaloista en ole huomannut samaa, vain ahvenesta :D tuntuu jotenkin oudolle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. Ahven. :D Kala on aika yleinen mutta en kyllä aiemmin ole kuullut että pelkälle ahvenelle olisi allerginen. heh. :) Toivottavasti kuitenkin katoaisi iän myötä! <3

   Poista