2018/03/22

Lapsen valmistaminen muuttoon

Meidän rakennusprojekti on loppusuoralla. Tällä viikolla kiinnitämme viimeiset hanat ja listat paikoilleen. Työn alla on tämän jälkeen enää pikkujuttuja kuten kaappien kokoamista ja hyllyjen kiinnittämistä. Niin ja sauna. Heh. Muuttopäivä on vihdoin lyöty kalenteriin huhtikuun lopulle. Päivän lähestyminen on samalla sekä helpottavaa että stressaavaa. Me aikuiset stressaamme tietenkin eniten käytännön asioista: Missä ajassa saamme muuton hoidettua, mihin kaikki tavarat mahtuvat ja kuinka paljon hankintoja meidän pitää tehdä uutta kotia varten?! Tähän verrattuna lapsen stressi on aivan erilainen. Tämä on meidän poikien ensimmäinen muutto. Heidän stressi ilmenee monella tavalla. He huolehtivat ja kyselevät jatkuvasti siitä, että tuleehan kaikki lelut mukana uuteen kotiin. He surevat sitä, että vanhat keittiönkaapit pitää jättää paikoilleen ja sitä, ettemme enää voi leikkiä meidän takapihalla. Vaikka nämä huolet liittyvät pitkälti tavaroihin, se on heidän tapa ilmaista stressitilaansa..

Lapsen ajatukset on helppo kääntää positiiviseksi. Uudessa kodissa on paljon kivoja asioita joita meidän nykyisessä kodissa ei ole. Meidän kohdalla se konkreettisin näistä on poikien uudet omat huoneet. Olen kuitenkin todennut, ettei heidän tunteita kannata vähätellä vain kuittaamalla, että he saavat muutossa hienot omat huoneet. Tiedän, että yhtälailla kuin minulle koti on heidän turvalinnake. Se on ainut paikka maailmassa jossa on täysin turvallista olla. Meidän pitää mahdollisimman nopeasti luoda meidän uudesta kodista heille samanlainen paikka. Helpommin sanottu kuin tehty. Tiedän jo valmiiksi, että me aikuiset tulemme olemaan kiireisiä muuton aikaan. Pakkaamme tavaroita ja järjestelemme asioita. Lapsille jää vähemmän aikaa. Tämä voi aiheuttaa heissä lisää epävarmuutta ja turvattomuuden tunnetta.

Ystäväni joka hiljattain muutti uuteen kotiin lasten kanssa sai minusta hyvän idean. Hän teki muutossa ensimmäiseksi valmiiksi lastenhuoneen, niin että lapset kokisivat uuden kodin alusta lähtien kivana paikkana. Tämän idean ajattelin suoraan kopioida. (kiitos vaan!) Lisäksi olemme myös antaneet lasten valita värit heidän huoneen seiniin ja olemme hankkineet jotain pientä uutta sisustusjuttua heidän iloksi, ikäänkuin palkinnoksi. Keskustelua muutosta aiomme pikkuhiljaa lisätä nyt kun muutto lähestyy. Onneksi lapset ovat mukautuvaisia ja löytävät iloa pienistäkin asioista. Kirjoja jotka käsittelevät muuttoa olisi myös hyvä löytää käsiinsä, mutta ainakaan omassa kirjastossamme ei sellaista ollut. Meidän pojat ovat kohdanneet ja käsitelleet monia vaikeita asioita kirjojen ja satujen kautta ja siksi haluaisin löytää kirjan myös muutosta. Esimerkiksi kuoleman ymmärtäminen ja siitä puhuminen on ollut helpompi pienten lasten kanssa kirjojen avulla.

Vaikka meidän pojat ovat kummatkin aika herkkiä haluan uskoa, että he pystyvät mukautumaan uuteen tilanteeseen jos vain valmistamme heidät tulevaan pyrähdykseen riittävän hyvin. Muutto on onneksi vain väliaikainen tila ja pikkuhiljaa ne uudet seinät ja kotikulmat ovat yhtä rakkaat kuin nykyinenkin koti on ollut.

Onko sinulla vinkkejä miten lasta voisi valmistaa muuttoon?

-Såfin

/Kuvissa esiintyy saatuja tuotteita/

4 kommenttia:

 1. https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/syksyn-lastenkirjoissa-muutetaan

  Tuolta linkistä löytyy muutama lasten kirja, jossa muutetaan. Toivottavasti löydät jonku käsiisi. Voimia muuttourakkaan.��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Pitää käydä kurkkaamassa, sillä kirjat ovat oikeasti todella hyvä apuväline tällaiseen homaan. Voimia todellakin tarvitaan, kiitos <3

   Poista
 2. Kuulostaa hyville keinoille. Lapsen suhtautuminen riippuu niin paljon lapsen luonteestakin. Toiset ottavat sen suurena seikkailuna kun toiset potevat suurta surua. Itse antaisin varmasti lapsen pakata ja purkaa omia tavaroitaan niin, että näkee kaiken tulevan oikeasti mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsen luonne vaikuttaa ehdottomasti muutos-sietokykyyn. Tuo on hyvä vinkki, pitää antaa lastnen pakata ne omat tärkeimmät lelut omaan laatikkoon jotta kokevat olevansa osa tätä prosessia <3

   Poista