2018/11/22

Top 3 elämystä Budapestissa

Lupasin jakaa kokemuksia Budapestista jossa kävimme juhlistamassa meidän 8-vuotis hääpäivää sekä 10-vuotis kihlapäivää reilu viikko sitten. Aiemmassa postauksessa Budapestista kerroin jo siitä miten meidän odotukset tätä kaupunkia kohtaan olivat aivan liian pienet. Saapuessamme perille meidän eteen avautui huikea näkymä suuren joen yli. Valtavan vesimäärän yli johti useampia kauniita siltoja ja kukkulan päällä komeili useampi vanha linna ja rakennelma jotka ulkomuodoltaan muistutti enemmän tai vähemmän roomalaista aikakautta. Budapest koostuu kahdesta osasta: Buda ja Pest ja niiden välillä kulkee joki. Meidän hotelli sijaitsi Pestin puolella todella hienolla alueella Yhdysvaltojen suurlähetystöä vastapäätä. Pestin puolella sijaitsee parhaat shoppailu- ja yöelämäpaikat kun taas Budan puolella on hienoja nähtävyyksiä, linnoja ja näköalatasanteita. Pestin puoli oli näin lyhyelle reissulle hyvä sijainti sillä sieltä pystyi kävelemään moneen nähtävyyteen ja ravintolaan. Alla listasin meidän mielestä kolme parasta elämystä Budapestissa.

1. Ehkä romanttisin auringonlasku ikinä. Olimme tehneet listan niistä asioista jotka halusimme kokea ja nähdä Budapestissa. Paras ja romanttisin kokemus oli nähdä auringonlasku Budan puolella olevalta Citadella nimiseltä kukkulalta. Näimme miten taivaan väri vaihtui hennon vaaleanpunaisesta tulenpunaiseksi ja kirkkaan oranssiksi. Näimme miten nämä sävyt heijastuivat kaupungin rakennuksista lopulta kadotakseen kokonaan horisontin taakse. Olimme vain hiljaa ja ihailimme maisemia. Vain tämän kokeminen teki Budapestin vierailusta aivan mahtavan kokemuksen.

2. Tunnetko rauniobaari-ilmiön? Toinen mahtava kokemus oli rauniobaarissa vieraileminen. Budapestiin on muodostunut ilmiö jossa vanhoja rappeutuneita rakennuksia on otettu uusiokäyttöön ja niistä on tehty baareja. Tämä ei ole baari joka on tarkoitettu vain nuorisoporukalle vaan koko väestölle. Siellä oli lapsia, vanhuksia ja jopa koiria. Me vierailimme ensimmäisessä ja alkuperäisessä rauniobaarissa nimeltä Szimpla Kert joka sijaitsee juutalaiskortteleissa. Paikassa oli osittain katto, osittain ei. Tuolit ja muut sisustusesineet olivat todella erikoiset, vanhoja kierätettyjä eripareja. Koko paikka oli valaistu kauniisti pienillä valonauhoilla. Etenkin tästä paikasta jäi mieleen se lämmin tunnelma. Milloin tahansa menisin uudestaan.

3. Vanhanaikaista kylpylätunnelmaa hakemassa. Budapestissa on myös useampi hyvin vanha kylpylä. Kylpyläkulttuurilla täällä on todella vanhat juuret. Jo muinaiset Roomalaiset matkustivat Budapestiin kylpemään luonnollisista lähteistä kumpuavassa kylpyvedessä. Sillä tiedettiin jo sillloin olevan terveydellinen vaikutus mm. iho-ongelmiin. Tänä päivänä suosituin kylpylä on nimeltä Szechenyi Spa ja siellä höyryävässä ulkoaltaissa on todella kiva fiilis. 

Tämän lisäksi näimme tietenkin paljon kauniita paikkoja kuten parlamenttirakennuksen, maailmanpyörän, vanhan sillan ja tietenkin söimme myös Gulasch-keittoa ja maistoimme paikallista olutta. Vierailimme myös eräässä ikivanhassa labyrintissa joka sijaitsi Budan puolella vanhan linnan alla. Pimeää käytävää oli 10 kilometriä, mutta käytävät jotka olivat avoinna yleisölle olivat vain 1 km pitkä. Sekin oli mielenkiintoinen elämys, mutta samalla vähän ahdistava sillä historia kertoo, että esimerkiksi Vlad Draculaa oltiin pidetty täällä vankina. Näistä synkistä käytävistä oli kiva palata maan pinnalle ihailemaan kaunista näkymää kaupungin yli ja hengittää raitista ilmaa.

Ihana matka ja ihana Budapest!

-Såfin

1 kommentti:

  1. Kiitos matkakuumeen pahemtamisesta! Voisin lähteä nauttimaan noista nyt ja heti :D

    VastaaPoista