2018/11/01

Suorastaan satumainen vesiputous - Gullfoss

Meidän Islannin matkalla näimme ja koimme paljon hienoja juttuja. Olen kertonut teille miltä tuntui uida luonnonvaraisessa kuumassa lähteessä keskellä erämaata ja siitä miten jalka upposi hiekkaan loputtuman kauniilla mustalla rannalla Islannin eteläpuolella. Islannin kaupungit eivät itsessään ole niin sykähdyttävä kuin muut Eurooppalaiset kaupungin mutta ympäröivä luonto on sitäkin kauniimpi. Mikäli siis suunnittelet Islannin matkaa suosittelen keskittymään luontoon ja luonnon ihmeisiin joita on joka puolella maata. Yksi vaikuttavimmista näkymistä oli Gullfoss, aivan huikean kaunis vesiputous joka sijaitsee muutaman hassun kilometrin päässä kuuluisista kuumista lähteistä. Ajomatkaa tälle alueelle oli Reykjavikista reilun tunnin verran. Kumpikin näistä nähtävyyksistä ovat sellaisia "must see"-juttuja jos vierailee Islannissa. Ja onneksi kävimme..

Gullfoss vesiputous pitää aivan huikean suurta ja matalaa ääntä joka johtuu siitä, että siitä virtaa tuhansia ja jälleen tuhansia litroja vettä kohti alla kulkevan koskea. Ehkä olet lukenut Veljeni Lejonamieli-kirjaa tai nähnyt elokuvan? Elokuvassa tämä paikka, Gullfoss vesiputous, on pahan ja hyvän maan rajalla sijaitseva maamerkki. Vesiputouksen alla virtaavan kosken syvyyksistä nousee  sadussa jättimäinen käärme joka tarinan lopussa taistelee suuren pahan lohikäärmeen kanssa. Nämä saman tunnelmat ja mielikuvat nousi minulla mieleen kun kävelimme jyrkkiä portaita kohti vesiputouksen yllä sijaitsevaa lippaa. Mietin miten pieni ihminen on tällaisen luonnonvoiman edessä. Meidän pojat katsoivat ympäristöä suurilla silmillä. Paikka oli melkein jopa liian vaikuttava heidän tajunnalle. Kerroin heille miten tämä on paikka jossa Veljeni Lejonamieli-elokuva kuvattiin ja he eläytyivät tilanteeseen kuten lapsilla on tapana. Heidän tarinoidessa näin silmieni edessä miten heidän todellisuus ja mielikuvitus sekoittui keskenään erottamattomiksi yksiköiksi. 

Gullfossin putous on todella suosittu turistikohde, joten jos haluat nauttia ympäristöstä ilman paljon väkeä suosittelen, että suuntaat tänne heti aamusta. Putoukselle on maksuton pääsy. On kiva huomata, että Islannissa ajatellaan luonnon kuuluvan kaikille. Melkein kaikki paikat ovat ilmaisia ja niihin on järjestetty mm. helposti lähestyttävät pysäköinnit. Olen iloinen, että kävimme täällä. Aivan huikea kokemus!

-Såfin

PS.  Tälle vesiputoukselle ei voi kulkea rattailla joten jos matkassa on pieni vauva suosittelen kantoreppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti