2017/07/07

Mustavalko valokuvahaaste

Facebookissa pyörii haaste jossa on pyydetään ihmisiä jakamaan mustavalkoisia valokuvia omasta arjesta. Minulla on vähän ristiriitainen suhde mustavalkoisiin valokuviin. Tämä ristiriitainen suhde alkoi aikoja sitten kun eräällä valokuvauskurssilla keskustelimme huippuvalokuvaajan kanssa mustavalkoisista valokuvista. Hän sanoi silloin naurahtaen, että jos mikään muu ei auta niin kuvan voi aina jälkikäteen muuttaa mustavalkoiseksi. Mustavalkoisuus ikäänkuin viimeisenä oljenkortena. Heh. Se sai minut miettimään ja pohtimaan värien tärkeyttä valokuvassa. Tämä valokuvaaja tietenkin vitsaili sanoessaan näin, onhan monet maailman tunnetuimmista ja hienoimmista valokuvista mustavalkoisia. Tosiasia on kuitenkin se, että mustavalkoiset valokuvat ovat ihan oma taiteenlajinsa..

Mustavalkoisissa kuvissa on minusta jotain ajatonta. Ne antavat enemmän tilaa keskittyä valokuvan viestiin, kuten kuvattavan ilmeeseen tai kuvan kokonaisuuteen. Värit vievät huomiota ja poistavat eräänlaista dramaattisuutta valokuvasta. Mustavalkoisessa kuvassa voi käyttää hyödykseen varjoja ja esimerkiksi yhden valolähteen tuomaa valoa aivan eri tavalla. Symmetriset mustavalkoiset valokuvat voivat myös olla hurjan kauniita.

Tarkemmin tätä miettiessäni tajusin, että haluaisin oppia ottamaan myös hienoja mustavalkoisia kuvia. Se on yksi osa-alue valokuvaamisesta jotan en ole harjoitellut juuri ollenkaan. Tiedän niistä sen verran, että tällaiset kuvat ovat (usein) hienoimmillaan kun niissä esiintyy sekä puhdasta valkoista että toisen ääripään syvää mustaa. Tasaharmaata kuvaa ei ole kiva katsella lainkaan. Toisaalta mustan ja valoisan väliin pitäisi mielellään mahtua myös laaja kirjo harmaan eri sävyjä jotta kuva olisi kutsuva ja mielenkiintoinen. Päätin napata tästä itselleni vähän laajemman haasteen syksyksi ja opetella lisää mustavalko-kuvaamisesta Tämä haaste on oikeastaan tosi kiva kontrasti meidän perheen lelujen, piirrustusten ja räikeiden lastenvaatteiden täyttämään arkeen. Hihii..

Pidätkö sinä mustavalkoisista valokuvista?

-Såfin

12 kommenttia:

 1. Ehkä 10-15 vuotta sitten kun olin vielä enemmän vasta-alkaja valokuvauksessa oli mustavalkokuvat parhaita. Naurahdin kun luin tuon "jos mikään muu ei auta niin kuvan voi aina jälkikäteen muuttaa mustavalkoiseksi." :D Varmaan just sen ei niin muuten hyvän kuvan näin parempana aina mustavalkoisena. Sittemmin olen tykästynyt enemmän värillisiin ja huomaan ettei todellakaan jokainen kuva ole hyvä mustavalkoisena, vaan usein värillinen on parempi. Mutta hei let's face it, mäkään en vaan osaa vielä ottaa niitä todella hyviä mu-va -kuvia ;)

  Siinä olet oikeassa, että hyvä muva-kuva on todella pysäyttävä ja laittaa katsojan todella pohtimaan. Sellaisia kun osaisi ottaa edes muutaman vuodessa. Muva-haaste osui minuun eilen, joten pakko kai se on alkaa ottaa haltuun tätäkin taiteenlajia taas :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin aina ajattelin juuri noin joskus.. :D Värien tasapainottelu kuvassa on osaltaa myös ihan oma taiteenlaijinsa. Niitä ei saa olla liikaa, kuvan väreissä pitää olla harmoniaa ja tasapainoa. Välillä tämä on erittäin ihaasteellista lasten kanssa. Heh.

   Mustavalkoisissa kuvissa on se haastava, että pitäisi osata katsoa maailmaa varjojen ja niiden muodostamien muotojen kautta. Kukkameri voi olla houkutteleva väriensä takia mutta tylsä varjojen kautta katsottuna. Tsemppiä muva-haasteeseen :D

   Poista
 2. Itsekin olin pitkään sitä mieltä, että mustavalkoisuus on juurikin viimeinen keino pelastaa kökkö kuva, mutta ajan myötä ymmärsin, että se tosiaan on oma taiteenlajinsa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii.. :D Tähän ajatukseen on tosiaankin helppo sortua! Minäkin olen siihen syylistynyt joskus aikoinaan!

   Poista
 3. Jään mielenkiinnolla odottamaan mustavalkoisia kuviasi! Mustavalkoisissa kuvissa tosiaan pitää olla kontrastia, valoa ja varjoja. Tasaisen harmaa ei ole kiinnostava. Kaikki värikuvat eivät vain näytä hienolta mustavalkoisiksi muutettuna. Nämä sinun ottamasi kuvat ovat kyllä kauniita ja kiinnostavia.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! :D Juu, olet oikeassa - kaikki (oikeastaan aika harva) värikuva on hieno mustavalkoisena. Nyt mua alkoi kyllä hieman jännittää näiden kuvien ottaminen, mutta ensin pitää tietty opiskella vähän lisää!

   Poista
 4. Samaa mieltä pitkälti. Ajattomuus ja kuvan sisältö tulee paremmin esiin mustavalkoisessa kuvassa. Filmikuvia tulee tietenkin otettua jo mustavalkoisena valmiiksi, ja ne ovat sitten sitä mitä ovatkin. :) Mutta digillä käännän mustavalkoiseksi ne kuvat, jotka saavat siitä lisäarvoa. Eli juurikin esimerkiksi silloin, jos värit ovat kuvassa täysin toisarvoisia, ja kuvan sisältö tulee paremmin esiin rajatummalla väri-ilottelulla. :)

  Pidän itse nykyään vahvoista ja syvistä sävyistä. Siksi myös mustavalkoinen puhuttelee entistäkin enemmän. ...mutta oma henkilökohtainen mielipide on se, että mikäli digikuvan kääntää mustavalkoiseksi, tulisi siinä olla juurikin jokin kuvaajalähtöinen syy. ..mutta aina on poikkeuksia! Eikä valokuvauksessa mielestäni tarvitse aina niin noudattaa sääntöjä ja suosituksia. :)

  ...mutta, samoilla linjoilla siis sun kanssasi, hyvin paljon. :)

  Jenni, Kapeat kadut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista! Mustavalkoiset filmipätkät ovat ihan parhaita. Niissä vasta on sitä ajattomuutta ja ehkä jopa nostalgiaa. :) Se on juuri niin kuin sanot, mustavalkoisuus pitää tuoda valokuvaan lisäarvoa, korostaa jotain valokuvassa olevaa viestiä varjojen ja muotojen kautta ilman että värit sekoittavat viestiä.

   Valokuvaaminen on juuri siksi jännää, että vaikka ympärillämme on hurjasti suosituksia niin jokainen luo itse kuitenkin omat sääntönsä. Kauneus on katsojan silmissä. Tärkeinhän on oikeastaan valokuvaamisessa se että löytää sen oman tyylin. :D

   Poista
 5. Täytyy tunnustaa että amatöörinä olen itse syyllistynyt juuri tähän "parempi mustavalkoisena"- ajatteluun :) Miehelleni joka työskentelee median parissa, aiheutan harmaita hiuksia tekemällä näin mutta esim. omakuva on mielestäni paljon parempi ilman värejä :D :D
  Samaa mieltä kyllä että mustavalkokuvan ottaminen sekä (hyvä)valokuvaus ylipäänsä ovat haasteellista puuhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii.. No, itsekin olen syylistynyt tähän ajatustapaan joskus! Valokuvaaminen on haastavaa (mutta myös tosi kivaa) ja kaikista mielenkiintoisinta on, että kukaan ei koskaan ole "valmis" valokuvaaja vaan jokainen ammattilainenkin kehittyy ajan myötä vielä paremmaksi, kunhan jaksaa haastaa itseään.. :)

   Poista
 6. Mä rakastin lapsena katsella mustavalkokuvia! Niissä vanhoissa kuvissa oli sitä jotain, mutta nykyään tosiaan kaikki mustavalkoiset eivät olisi yhtä lumoavia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat muva-kuvat on ihanan nostalgisia. Minä jään usein myös miettimään sitä valokuvaustilannetta ja minkälainen se on mahtanut olla ennenvanhaan kun kuvaa ei voinut katsoa digi-ruudulta. Haastavampaa. Lisäksi myös valotusajat ovat hyvin vanhoissa kuvissa ollut hyvin paljon pidempiä, ja kuvattavien on pitänyt pysytellä paikoillaan.. aika erilaista kuin nykyään! :)

   Poista