2017/07/18

10 vinkkiä veneilevälle lapsiperheelle

Kesäisin meidän perhe viettää paljon aikaa vesillä. Kuljemme satamasta satamaan ja menemme sinne minne tuuli meidät vie. Viime vuonna sain paljon kysymyksiä teiltä siitä miten toimimme pienten lasten kanssa vesillä. Voin kertoa, ettei se aina ole helppoa mutta harjoitus tekee mestarin. Hahaa.. Meidän pojat ovat nyt 3- ja 5-vuotiaat ja ajattelin jakaa teidän kanssa 10 vinkkiä jotka ovat helpottaneet ainakin meidän satamaelämää vuosien varrella..1. Turvallisuus ennen kaikkea.  Olemme asettaneet turvallisuussyistä tarkat säännöt. Veneen ollessa liikkeellä lapset käyttävät kannella aina pelastusliiviä. Veneen ja laiturin välillä ei saa siirtyä ilman aikusta. Kovassa aallokossa pitää aina istua paikoillaan. 

2. Paukkuliivit. Kun matkustaa pitkiä matkoja veneellä, lasten oranssit liivit ovat melko paksut. Hankimme lapsille kevyemmät paukkuliivit jotka saavat oikean muodon vasta kun ovat kosketuksessa veden kanssa. 

3. Tekemistä lapsille. Veneeseen on syytä ottaa paljon puuhajuttuja mukaan lapsille. Maisemat ja ohikulkevat veneet jaksavat kiinnostaa vain hetken. Piirrustustehtävät, saippuakuplat, ipadit ja omat lempilelut kulkevat yleensä meidän mukana.

4. Helppoa ruokailua. Me syömme yleensä lounaan veneessä ja illalla jossain paikallisessa ravintolassa sataman läheisyydessä. Lounaalla helpoksi todetut ruuat ovat meillä yleensä nakit, karjalanpiirakat, etukäteen keitetyt kananmunat, lämminsavulohi yms. Välipalaksi kelpaa taas valmis-smoothiet ja suolakeksit, banaanit ja kirsikkatomaatit.

5. Wetwipes. Kosteuspyyhkeet pääsevät ihan omaan arvoonsa veneillessä. Naamat, kädet, pöydät puhdistuvat kaikki kätevästi näillä. Halleluja for wetwipes. Hahaa. 

6. Työnjako. Meillä on selkeä työnjako vesillä. Ensisijaisesti meidän isi-ihminen vastaa veneestä ja minä avustan mahdollisuuksien mukaan. Rantautuessa minun päätehtävä on usein pitää lapset pois tieltä. 

7. Tutut satamat. Me kysellään paljon ja haemme suosituksia siitä missä kannattaa yöpyä lasten kanssa. Satamassa pitää mm. olla siistit tilat jossa peseytyä. Joissain satamissa saattaa myös olla aika.. kröhöm.. railakas meno. Hyvät satamat ovat mm. Porvoo, Kotka, Inkoo ja Tammisaari.

8. Valmistautuminen. Venereissuun lähteminen ei ole ainakaan meille hetken mielijohde. Me valmistaudumme yleensä matkaa varten monta päivää. Siivoamme veneen, valmistamme ruokia ja tutkimme reittivaihtoehtoja. Viimeiselle veneretkelle olin mm. keittänyt mukaan perunoita ja kananmunia, paistanut banaanilettuja ja pessyt kaikki hedelmät ja vihannekset jo kotona. Meidän isi-ihminen taas oli piirtänyt reitin jo etukäteen karttasovelluksen avulla.

9. Joustava aikataulu. Veneillessä ei voi olla minuuttiaikataulu. Joskus on tuulen tai sään takia mahdotonta siirtyä tai jokin satama saattaa olla täynnä sinne saapuessa. Aikataulussa pitää siis olla joustovaraa ja mielikuvitusta. Tänä vuonna olemme mm. jo joutuneet keskeyttämään reissun ja jättää veneemme viikonlopuksi Inkoon satamaan.

10. Kipparikallen huumori. Hyvä fiilis ja ronski kipparikalle huumori on hyvä olla matkassa. Satamassa ja vesillä kohtaa mitä ihmeellisimpiä tilanteita ja hetkiä. Ota aikaa ja pysähdy katsomaan ympäristöä. Meressä kylpevät lehmät, ulapalla kelluva kumiankka ja veden pinnan alta kurkkiva norppa ovat asioita jotka ovat huvittaneet meitä viimeaikoina.. 

-Såfin

2 kommenttia:

  1. Kivoja vinkkejä! Ja monilla noista pärjää muokaten muutenkin reissun päällä :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä jos tykkäsit. Ja se on ihan totta - näitä voi soveltaa muutenkin reissussa! :D

    VastaaPoista