2019/09/25

Tee se itse: Marja-aronia rusinat

Nyt syksyllä on sadonkorjuun aika. Sen lisäksi, että oman kasvimaan antimet pitää ottaa talteen yöpakkasilta myös luonnonvaraisia marjoja ja kasveja on yllin kyllin tarjolla joka puolella. Me olemme tänä syksynä poimineet talteen omenaa, puolukkaa ja vähän mustikkaa. Sieniäkin olemme ihailleet, mutta emme uskalla poimia niitä sillä emme tunnista niitä riittävällä varmuudella. Marjat ovat turvallisia ja herkullisia. Kaikesta ei kuitenkaan voi tehdä hilloa tai mehua joten uudet hauskat vinkit ovat aina tervetulleita. Tänä vuonna sain äidiltäni kivan vinkin joka liittyy Marja-aroniaan. Hän oli testannut tehdä näistä hieman kirpsakoista marjoista rusinoita joita voi laittaa esimerkiksi myslin sekaan tai miksi ei myöhemmin jouluna myös glögin sekaan. Ihan huippu idea. Me suuntasimme innokkaina poimimaan aroniaa ja niitä oli muuten tänä vuonna todella paljon.


Tee näin: 
(Valmistusaika 48 tuntia)

Pese aroniat ja poista mahdolliset roskat. Jaottele aroniat vuoratuille uunipelleille niin, että marjat eivät ole päällekkäin. Mitä väljemmin marjat ovat pellillä, sen nopeammin ne kuivuvat. Laita uuni kiertoilma-modelle ja aseta lämpötilaksi n. 50 astetta. Voit laittaa uuniin esimerkiksi 3 pellillistä samaan aikaan. Kuivata marjoja uunissa 36-48 tuntia tai siihen asti kunnes marjat ovat kuivat. Me annoimme uunin olla päällä myös yön yli. 

Aronia rusinat ovat maultaan kirpsakoita ja muistuttavat kenties hieman karpalorusinoita. Sopii esimerkiksi turkkilaisen jugurtin päälle johon lorauttaa päälle pienen määrän hunajaa. Nam. Kannattaa testata!

Mitä kaikkea hyvää sinä olet valmistanut tänä syksynä?

-Såfin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti