2018/09/15

Valassafari Islannissa

Jos meidän lapsilta kysyy, meidän Islannin reissun kohokohta oli meidän viimeisenä matkapäivänä tehty retki Atlantille jonka tarkoitus oli bongata valaita. Kyllä, oikeita isoja valaita meressä. Olin todella jännittänyt tätä retkeä, sillä pienet lapset eivät oikein osaa varautua pettymyksiin jos vaikka valaita ei nähtäisikään. Tarkoitus oli siis hypätä laivaan Reykjavikin vanhassa satamassa ja suunnata neljän tunnin reissuun Atlantille ja toivon mukaan nähdä valaita niiden omassa ympäristössä, vesissä jossa ne yleensä syövät. Kaikki sormet ristissä kävelimme jyrkkää lankonkia alas laivaan ja puimme lapsille pelasusliivit. Meillä sattui hyvä tuuri, sillä juuri tälle päivälle sattui meidän reissun paras päivä sään suhteen. Meri oli todella tyyni ja aurinko paistoi. Päätimme, että viettäisimme aikaa kannella niin paljon kuin pystymme maksimoidaksemme mahdollisuutemme nähdä valaita. Opas joka yhtälailla istui kannella puhui matkustajille mikrofoniin vakuuttavalla äänellä ja kertoi, että tällainen päivä on optimaalinen valaiden bongailuun. Laiva lähti hitaasti liikkeelle kohti valtavaa aukeeta merta. Jo kymmenen minuutin päästä vedenpintaan ilmeistyi jotakin..


Ensimmäinen havainto oli pyöriäispariskunta (pieni delfiini) jotka uteliaina tulivat veneen lähelle ja seurasivat meidän etenemistä isommille vesille. Lapset kikattivat ja ihailivat niitä. Olin helpottunut. Retkeltä jäisi sentään mieleen nämä delfiinit. Meidän 7-vuotias esikoinen joka on äärimmäisen kiinnostunut luonnosta ja eläimistä kaivoi yhtäkkiä pienen vihon taskustaan. Hän ruksasi vihkon toiselle sivulle delfiinin kohdalle ruksin ja kirjoitti havaintomme muistiin. Minun sydän suli. Hän oli ihan meidän tietämättä valmistanut itselleen tällaisen havaintolokikirjan retkeämme varten. Myöhemmin hän pääsi kirjaamaas siihen jättimeduusat jotka aaltoilivat oudon limaisen näköisinä meren pinnassa. Noin tunnin päästä siitä kuin olimme lähteneet rannasta kuulimme oppaamme sanovan jotain innostuneella äänellä. Veneen keulan suunnalla oli näkynyt 10 metrinen lahtivalas. Ryntäsimme sinne innokkaina. Ja siinä sellainen todella oli. Se tuli pintaan uudestaan ja uudestaan. Vau. 

Meidän valasbongailuretkellä näimme yhteensä 7 lahtivalasta 2 pyöriäiästä ja 4 valkoselkädelfiiniä (whiteback dolphin). Kaukaisuudessa me näimme myös vielä isomman valaan ilmasuihkun, mutta oppaamme ei uskaltanut sanoa mikä valas oli kyseessä. Kenties ryhävalas. Valokuvia niistä oli älyttömän vaikea saada, sillä nämä suuret nisäkkäät pomppasivat pintaan hieman eri paikoissa ja katosivat yhtä nopeasti kuin tulivatkin. Onneksi sentään muutama havainto sattui juuri linssin kohdalle.

Oppaamme sanoi, että meillä oli poikkeuksellisen hyvä tuuri johtuen hyvästä säästä. Saimme nähdä hurjan paljon valaita ja delfiinejä. Vau, miten siisti kokemus tämä oli. Ikimuistonen elämys.

-Såfin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti