2020/01/16

Passi ja pitkät jonot poliisiasemalle

Havahduimme vuodenvaiheessa siihen, että meidän 8-vuotiaan sekä minun passi oli vanhentumassa. Kiiruhdimme ottamaan passikuvaa ja täyttämään verkkohakemusta netistä. Nykyään on tosi kätevää kun nämä kaikki tiedot voidaan täyttää netissä valmiina ja valokuvakin tulee suoraan valokuvaamosta tunnuksella poliisin järjestelmiin. Minä pystyin jopa täyttämään meidän lapsen ja minun passihakemuksen samalla istumalla, ikään kuin samalla sisäänkirjauksella. Järjestelmästä lähtee myöskin toiselle huoltajalle sähköpostilla kysely, jossa häntä pyydetään hyväksymään lapsensa passihakemus. Tähän asti kaikki sujui helposti. Kun hakemuksemme lähti liikkeelle, näytölle tuli kuitenkin tieto, että minun edellisestä tunnistautumisesta ja sormenjäljen jättöpäivästä on kulunut yli 6 vuotta ja että myös esikoisemme pitäisi käydä tunnistautumassa henkilökohtaisesti poliisiasemalla. Siihenkin voi onneksi tehdä ajanvarauksen netissä. 

Sattuipa vaan kummasti, että pääkaupunkiseudulla ei ollut yhtään vapaata aikaa tammikuussa, eikä edes helmikuun alkupuolella. Minulla oli jo seuraava työmatka tiedossa tammikuun lopulle, emmekä siksi voineet odottaa kuukausia. Passin toimituksessa ja painatuksessakin menee oma aikansa. Etsin lähikunnista aikoja ja käytyäni läpi Keravan ja muiden melko lähellä olevien asemien tilanteen päädyimme lopulta varaamaan ajan kahden viikon päähän Porvoon poliisiasemalle. Muihin paikkoihin olisimme jonottaneet 1,5 kuukautta. Se on melko pitkä aika minusta. Onneksi meillä on auto. Päätimme tehdä tilanteesta parhaan mahdollisen, ja samalla kierrellä Porvoon vanhaa kaupunkia ja käydä syömässä jossain kivassa paikassa. 

Lapsen kanssa käynti Porvoon poliisiasemalla sujui kivasti. Lapsen ei vielä, kuten aikuisten, tarvitse antaa sormenjälkitunnistetta. Sen sijaan meidän esikoinen sai antaa nimenkirjoitusnäytteen joka piti osua tarkoin poliisiasemavirkailijan osoittaman mustan ruudun sisäpuolelle. Se meni hienosti, onneksi. Lapsen mukana poliisiasemalla tarvitsee olla vain toinen huoltaja. Meidän käynti oli ohi 10 minuutissa eikä siellä ollut ollenkaan ruuhkaa. Tämän jälkeen suuntasimme koko perhe vanhaan kaupunkiin syömään ravintolaan jonne olemme halunneet mennä jo pidempään. Meat District oli huippukiva, tosin aika kallis, ravintola jossa saa herkkuruokia luomulihasta. Toisella seinällä oli hieno kuivatuskylmäkaappi jossa roikkui lihoja kypsentymässä. Ruokailun lisäksi kiersimme vanhaa Porvoota ja teimme pari pientä ostosta Brunberg:issa ja idyllisessä pienessä lelukaupassa. Meillä oli tosi hauskaa. Ilman passihakemuksia ja ajanvarauksen haasteita olisimme jääneet tästä kaikesta kivasta paitsi. 

Oletko sinä uusinut passia lähiaikoina? Saitko passisi suoraan nettihakemuksen perusteella vai jouduitko käymään poliisiasemalla? 

-Såfin

1 kommentti:

  1. Poliisiasemille voi mennä ilman ajanvaraustakin,jonotus systeemillä.Esim.Pasila.

    VastaaPoista