2015/11/12

Ipadit lapsiperheissä

Tiedän, että meidän perhe kuuluu hieman äärilaitaan näiden sähköisten härveleiden kanssa. Meidän perheen isin yksi harrastus on ehdottomasti uusien tietoteknisten laitteiden hankkiminen ja näin ollen meidän kummallakin lapsella on nyt jo oma Ipadinsa "2:nd handina", eli laitteet on peritty isiltä ja vaarilta kun he itse saivat uudemmat mallit käyttöönsä. Meidän lapset kinuavat usein Ipadien perään ja myönnän, että joskus se on helppoa antaa periksi. (Bad Mom!!) Mitä enemmän tätä olen pohtinut, sitä enemmän olen alkanut ymmärtämään miten koukuttavaa ja pelottavaa tämä on. Mutta missään tapauksessa en kuitenkaan tarkoita, että Ipadien käyttö on pelkästään huonoa. Ainakin meidän lapset pelaavat niillä myös muistipelejä, palapelejä ja käyttävät muita ongelmanratkaisua kehittäviä sovelluksia. Mutta liikaa on tietenkin liikaa.


(Pic 1 by L. Stormbom)

Olen pohtinut meidän perheen käytäntöjä samalla kun puhelimien ja Ipadien käyttöä on ruodittu mediassa ja tuomittu erilaisista näkökulmista. Yhtenä päivänä niiden väitetään vieneen lasten kielellisen kehityksen todella huonoon suuntaan ja toisena päivänä julkaistaan juttua kämmentietokoneiden ja puhelimien säteilystä ja sen vaarallisuudesta. En tietenkään itse tiedä mikä totuus on, mutta ehkä tässä jonkinnäköinen kohtuus voisi olla sääntönä. Me päätimme siis kokeilla sellaista juttua, että vietämme jatkossa kaksi päivää viikossa kokonaan ilman telkkaria ja Ipadeja. Muina päivinä voimme sitten katsoa telkkaria ja Ipadia kohtuudella. Olemme tehneet tätä jo muutaman viikon verran ja olemme ainakin vielä hengissä. Hahaa..

Oletteko kokeilleet tällaisia telkkarittomia/mediavapaita päiviä?

-Såfin

PS. Kuka käyttää sanaa "kämmentietokone"..? Ilmeisesti ainakin minä. Hih..

8 kommenttia:

 1. Me taidetaan olla siellä toisessa ääripäässä. Meidän 9-vuotias sai vasta nyt ihan taviskännykän ja sekin miehen vanha. En oo mitenkään näitä uusia härveleitä vastaan, mutta mun mielestä meidän lapset ehtii niihin koukuttua tarpeeksi myöhemminkin :)

  Meillä on aina luettu lapsille hurjan paljon. Kaksi nuorinta on kuullut iltasadut jo laitokselta kotiin päästyään ja silti isommalla on puheongelma. Ehkä niitä laitteita siis syytetään joskus myös turhaan tai niiden syyksi on helppo laittaa niin moni asia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on varmasti totta, että näihin kerkee tutustua myös myöhemmin elämässä :D Meillä todellakin tuon isimiehen kiinnostus uutta teknologiaa kohti on suurissa määrin miksi näitä laitteita on lojunut käyttämättä.. Hahaa..

   Meilläkin kyllä luetaan todella paljon, käydään kirjastoissa ja iltasadut onkin minusta paras hetki koko iltana kun lapset makoilevat siinä kainalossa ja naureskellaan yhdessä <3

   Poista
 2. Meillä lapset ei saa koskea laitteisiin itse kuin Aku joskus erityis luvalla :D Ehkä kerran viikossa Aku pelaa jotain jommankumman kännykällä mutta telkkaria kyllä katsotaan, välillä enemmän ja välillä vähemmän, lähinnä pikku kakkosta. Joskus mä kyllä päätän että tänään ei katsota (esim. mökillä tai jos on katsottu paljon) ja hetken kinutaan mutta kun pääsevät leikissä vauhtiin unohtuu telkkari nopsaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset yrittävätkin usein käyttää näitä laitteita juuri siihen tilanteeseen kun heillä on tylsää ja ovat "kahden leikin" välissä. Lapset löytävät kyllä nopeasti uuttaa puuhaa. Se, että lapset tylsistyvät ja löytävät uutta tekemistä onkin todella tärkeää. Jos joka kerralla silloin saisi Ipadin käteen, ei lapsi opi kehittämään tekemistä ja hän ei ehkä jatkossa ole niin oma-aloitteinen.. (En ole mikään asiantuntia, mutta näin kuvittelisin asian olevan :D..)

   Poista
 3. Hep! Käsi pystyssä ja korkealla! Meilläkin käytetään pädejä/täbejä välillä ehkä liikaakin. Ei se välttämättä ole päivittäistä, mutta usein kuitenkin. Esim. pitkillä automatkoilla tuo laite on ihan pelastus, vaikkakin siitä välillä tulee tappelua, kun meillä on vain yksi laite :D Yksi sellainen laite joka on itse asiassa minun, ja jo sen verran vanha ettei esim. netflix siinä toimi ollenkaan :D En tiedä auttaisiko käyttöjärjestelmän päivitys, mutta olemme harkinneet ostaa pojille joululahjaksi uuden.

  O tykkää varmaan eniten "pelata" pikku kakkosta ja katsoa muovailuvaha- sekä pääsiäismunavideoita youtubesta. D tykkää angrybirdsistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamen. Pitkällä automatkalla minustakin Ipadin käyttäminen on aivan ykkös-juttu. Meillä on niin kuin kuvissä näkyy kaksi tuollaista telinettä autossa Ipadeja varten.. :D Mutta kyllä joo, liikaa. Ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että se on hyvä idea hankkia lapsille toinen Ipadi, jottei ainakaan sen takia synny turhaa kinaa..

   Poista
 4. Meillä aika vähän on käytössä tabletti tai telkkari, mutta mietin, että mistä tuo auton tablettipidike on? Voisi olla jossain vaiheessa ajankohtainen, kun autoilu alkaa olla aika hermostuttavaa pienelle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän pikkuneiti on ehkä vielä hieman pieni tällaiseen puuhaan, mutta aika menee nopeasti :D Nuo telineet ovat TopField-merkkisiä (www.topfield.fi) ja todella kätevät juuri esim. reissussa. Ipadin saa kiinnitettyä autonistuimeen mutta sen avulla saa ipadin myös seisomaan vaikka pöydälle..

   Poista