2017/09/18

Lehtijuttu meidän perheestä - Lapsiperheiden liikkumiskustannukset

Mainitsin jo aiemmin teille, että meidän perhettä on haastateltu yhtä lehtijuttua varten. Artikkeli julkaistiin viikko sitten OP-median verkkosivuilla. Artikkelin teemana oli lapsiperheiden liikkumiskustannukset ja vertailussa oli kaksi perhettä: toisessa perheessä kuljettiin polkupyörillä ja taksilla ja toisessa perheessä kahdella autolla. Teille ei varmaan tule yllätyksenä, että meidän perhe oli se jossa liikutaan autoilla. Heh. Meidän tehtävä oli kuukauden aikana pitää kirjaa kaikista liikkumiseen liittyvistä kustannuksista. Meidän perheessä tämä tarkoitti käytännössä polttoaineita, autohuoltoja, pysäköintimaksutja jne. Samalla tehtäväksi annettiin myös seurata miten monta kilometriä liikumme päivän aikana eri kulkuvälineillä. Tämän lehtijutun myötä minä yllätyin aivan täysin kirjanpitomme tuloksista. Liikkumiseen meidän perheessä käytettiin seurantakuukauden aikana 713,21€. (+ 967€ autolainalyhennyksiin). Tämä summa ei yllättänyt minua ollenkaan. Se mikä puolestaan yllätti oli se, että perheemme liikkui yhtenä tavallisena päivänä 129,6 kilometriä. Kyllä, yhtenä päivänä..Olen aina tiennyt, että meidän perhe liikkuu paljon mutta en aavistanut, että rikkoisimme tavallisena arkipäivänä 100 kilometrin rajan. Jos nyt ihan totta puhutaan niin olemme täysin riippuvaisia autoistamme. Ilman autoja emme pystyisi käymään harrastuksissa tai mökkeillä niin paljon kuin nyt teemme. Lasten päivähoitologistiikka myös edellyttää autolla kulkemista jollei julkisissa kulkuvälineissä haluaisi viettää tunnin aamuin illoin. Tämä siis vaikka meidän päivähoitopaikat ja työpaikat ovat kaikki samassa kaupungissa. Olemme tietenkin kiitollisia siitä, että meidän elämäntilanne mahdollistaa kahden auton pitämisen. Se helpottaa meidän arkea huimasti ja vapauttaa aikaa yhdessäoloon. Erityisen tärkeä asia meille juuri nyt on se, että pystymme kahdella autolla lyhentämään meidän lasten päivähoitopäivää merkittävästi. Mielessäni on kyllä käynyt, että lasten koulujen alettua ehkä voisimme pärjätä taas yhdellä autolla kahden sijaan mutta tällaisella kahden auton taktiikalla mennään nyt ainakin toistaiseksi.

Koko lehtijutun lapsiperheiden liikkumiskustannuksista voi käydä lukemassa täältä!

Miten sinun perheessä liikutaan? Suositko autoilua, julkisia kulkuvälineitä vai kenties pyöräilyä?

-Såfin

6 kommenttia:

 1. Hauska juttu! Meidänkin pitäisi joskus mielenkiinnon vuoksi pitää kirjaa liikkumiskustannuksista. Näin äitiyslomalla pärjäisinkin (ehkä) ilman autoa, mutta kyllä se auto vaan tekee kaikesta helpompaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä aika silmiä avaava juttu myös meille! Sinänsä kustannukset eivät yllättäneet, mutta kilometrit kylläkin. Ja samaa mieltä: auto helpottaa arkea super paljon! :)

   Poista
 2. Meillä on kaksi autoa, vaikka minä toimin perhepäivähoitajana omassa kodissa. Miehen välillä pitkien työpäivien ja lasten harrastusten (säbä kahdella, futis kahdella ja koris yhdellä) takia toinen auto on välillä arjenpelastus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä ratkaisu tuokin, vaikka tekeekin töitä kotoa. Etenkin nuo harrastukset ovat sellaisia, että ne herkästi jäisi vähemmälle jos ei pääsisi liikkumaan nopeasti paikasta toiseen <3

   Poista
 3. Olipas kyllä mielenkiintoinen vertailu! Hieman jäi itselle kuitenkin sellainen kuva, että autoilun todellisia kustannuksia ei tuotu tarpeeksi esille. Miksei autolainojenlyhennyksiä huomoitu laskelmissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys, toimittaja on päättänyt esittää laskelmat tuossa muodossa. Todellisuudessahan autolainan lyhennyksiä ei kyllä kuuluisi verrata sillä olisimmehan esimerkiksi voineet ostaa auton vaikka suoraan rahalla tai lyhentää pienempää/suurempaa summaa. Eli laina ei sinänsä ole suora kustannus vaan meidän valitsema lyhennystapa. Mutta olet oikeassa: se mikä ehkä olisi voinut olla mukana vertailussa on kuitenkin auton arvon väheneminen kuukaudessa, se on raha jota emme saisi takaisin jos päättäisimme myydä auton, eli auton omistamisen oikea kustannus. :)

   Poista