2018/10/04

Musta ranta Islannissa

Harvoin sitä pysähtyy katsomaan jotain niin sanoinkuvaamattoman kaunista, että henki meinaa salpaantua. (luulin, että se on vain sanonta) Meidän viime reissussa yksi tällainen paikka oli Musta ranta Islannissa. Se paikka pysähdytti meidät täysin ja vaikka olimme kuulleet, että tämä olisi hieno paikka niin emme voineet kuvitella ihan miten pysäyttävät näkymät olisivat. Harvoin sitä tulee vietettyä tuntikaupalla aikaa ihaillen samaa maisemaa, mutta tämä oli sellainen paikka josta oli vaikea irroittaa katseensa. Islannin musta ranta oli kaikkea muuta kuin se mihin silmä normaalisti on tottunut. Parin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikin keskustasta, Islannin etelärannikolla, sijaitsee yksi maailman kauniimmista paikoista: Musta ranta. Tämä paikka houkuttelee paikalle paljon turisteja erikoisen värinsä takia, mutta myös lähellä asustavien Lunni-lintujen takia. Rannan tulivuoriperäisen maan takia värjäytyneet mustat kivet ovat kauniin pyöreät ja mitä lähemmäksi vedenrajaa pääsi, kiven koko muuttui pienemmäksi ja melkein hiekanjyvän kokoisiksi. Jalka upposi "hiekkaan" oudosti ja rannalla oli raskasta kävellä. Se ei kuitenkaan pysäyttänyt meitä tutkimasta paikkaa..

Mustalle rannalle saapuessa katse pysähtyy ensiksi suureen luolaan. Oudon terävät kallioseinämät rajasivat tätä kaunista sisäänkulkua suurella luolansuulla. Laavakivistä muodostuneet kalliot ovat hyvin erikoiset ja kivi melko huokoista. Koko ranta on värjäytynyt mustaksi, kalliosta hiekanjyviin asti. Kummallakin puolella mustaa rantaa merestä nousee outoja kivimuodostelmia johon voimakkaat aallot löivät. Jos tältä rannalta suuntaisi suoraan etelään seuraava kohtaaminen kuivan maan kanssa olisi Länsi-Afrikan rannikolla. Aika huikeaa. Ei siis ole ihme, että aallot tällä rannalla ovat erittäin vaaralliset, eikä veteen missään tapauksessa saanut mennä. Aalloista nousi kova ääni ja monet meistä turisteista yritimme tallentaa tätä huikeaa pärskettä kameralla. Itse meinasin hieman kastua siinä prosessissa. Hups.

Lasten kanssa täällä oli todella kiva olla, sillä pieniä tyyppejä viihdyttävät niinkin yksinkertaiset asiat kuten erikoisen muotoiset kivet ja jännät luolat. Lapset rakastivat myös kiipeilyä kallioilla. Vaikka ajomatka tänne oli lapsiperheelle melko pitkä, niin suosittelemme ehdottomasti tätä paikkaa kaikille. Niiiiin kaunista!

-Såfin

1 kommentti: